Υπενθυμίζεται ότι μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίαςτου Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, η κυβέρνηση αποφάσισε την ένταξη του έργου κατασκευής του φράχτη στον Έβρο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αντίθετα με τα αρχικώς ανακοινωθέντα, τα χρήματα για την κατασκευή του έργου δεν θα διατεθούν από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε. και η χρηματοδότησή του θα γίνει από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην συνεισφέρει με κεφάλαιά της στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο.
Υπενθυμίζεται ότι η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Σ. Μάλμστρομ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου, τόνισε ότι η κατασκευή του φράχτη «δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή».
Η Σουηδή Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο, αλλά δήλωσε έτοιμη να συγχρηματοδοτήσει άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής που οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να θεσπίσουν, με στόχο την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνοριακής διαχείρισης στο σύνολο των μήκους 200 χλμ. χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.
Έτσι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν το κόστος κατασκευής του φράχτη στον Έβρο, που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 5 εκατ. ευρώ.
5 εκατ. ευρώ για ένα έργο, που για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνιστά λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή.
Λεφτά υπάρχουν!