tromaktiko: Πώς η Μέρκελ έριξε τον... Μπερλουσκόνι

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πώς η Μέρκελ έριξε τον... Μπερλουσκόνι



Για "παρεμβατισμό" στην πολιτική της Ιταλίας από την Ανγκέλα Μέρκελ, με την απομάκρυνση του Σ. Μπερλουσκόνι κάνει λόγο η Wall Street Journal. “Ένα κρύο βράδυ του Οκτωβρίου, η Ανγκέλα Μέρκελ τηλεφώνησε εμπιστευτικά στη Ρώμη ζητώντας βοήθεια ώστε να σωθεί το ευρώ”, γράφει η εφημερίδα... “Δύο χρόνια αφού η κρίση ξέσπασε στη μικρή Ελλάδα, συνέβη το αδιανόητο... Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν την Ιταλία, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Αν οι ρευστοποιήσεις δεν σταματούσαν, θα έπαιρνε μαζί της στην κατηφόρα και το κοινό νόμισμα”.
“Οι Ευρωπαίοι έχουν έναν έγραφο κανόνα, να μην επεμβαίνουν ο ένας στην εσωτερική πολιτική του άλλου”. Όμπως η Μέρκελ “έσπρωξε” ευγενικά την Ιταλία να αλλάξει πρόεδρο, αφού ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπορούσε να αλλάξει την Ιταλία”.
“Διπλωματικές λεπτομέρειες για τις κινήσεις της Καγκελαρίου με τη Ρώμη δεν αναφέρθηκαν”, σημειώνει, “όμως η ανυπομονησία της είναι ενδεικτική του βαθμού που η Ιταλία μπορούσε να επηρεάσει την καταπολέμηση της κρίσης στην Ευρώπη”.
“Μέχρι τότε η στρατηγική της Ευρώπης ήταν να σώζει τους αδύναμους. Αλλά η Ιταλία... είχε πάρα πολύ μεγάλο χρέος για να μπορέσει να τη σώσει”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι μέσα από δεκάδες συνεντεύξεις που έχει παραθέσει όλο αυτό διάστημα αποκαλύπτεται ότι η Γερμανία αντέδρασε στους κινδύνους που έρχονταν από την Ιταλία επιβάλλοντας τη δύναμή της σε μία Ευρωζώνη διαιρεμένη. “Η Ανγκέλα Μέρκελ έχει επικριθεί βαρύτατα ότι δεν ασχολήθηκε δυναμικά με την κρίση όταν βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο”, σχολιάζει η εφημερίδα.
“Ενώ έδιωχνε τον Μπερλουσκόνι από τη σκηνή η κα Μέρκελ εξομάλυνε τις σχέσεις της με τον Σαρκοζί, όταν βρέθηκε μπροστά σε έναν νέο πολιτικό χάος στην Ελλάδα”. “Η κρίση της Ευρώπης έχει βαθιές ρίζες που σπρώχνουν τους επενδυτές μακριά από τα αδύναμα κράτη, όπως η Ελλάδα που δεν έχει πρόσβαση σε πόρους που θα της επέτρεπαν να εξοφλήσει τα χρέη της. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι μήπως η Ιταλία γίνει ένα από αυτά τα κράτη”.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!