tromaktiko: Ο Δήμος Χαλκιδαίων τίμησε το Μανόλη Γλέζο

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ο Δήμος Χαλκιδαίων τίμησε το Μανόλη Γλέζο



Εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο και τους αγώνες του εμβληματικού -και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επίτιμου δημότη της πόλης- Μανόλη Γλέζου, διοργάνωσε ο Δήμος Χαλκιδέων, χθες...
(Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου) το βράδυ στο θέατρο Παπαδημητρίου.
Ο τιμώμενος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, πραγματοποιησε ομιλία, με θέμα τις «Γερμανικές επανορθώσεις», οπλίζοντας με επιχειρήματα σ’ αυτήν την εθνική διεκδίκηση, το πολυπληθές ακροατήριο.

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο, ερμηνεύοντας «την εκτίμηση που χαίρει η αέναη και πολυεπίπεδη δράση του», ανακήρυξε «τον αγωνιστή, τον αυτοδιοικητικό, τον ενεργό πολίτη, τον δημοσιογράφο, τον επιστήμονα, τον άνθρωπο» Μανώλη Γλέζο ως επίτιμο δημότη.
Αναγνωρίζοντας, κατά το σκεπτικό που ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Μπάκας, «την πολυπράγμονα και αειθαλή προσωπικότητά του, που σφραγίζει την Ελληνική πραγματικότητα της τελευταίας 60ετίας, διδάσκοντας την ευθύνη της δημόσιας δράσης, τη δύναμη της αντίστασης, τη σημασία της ανθρωποκεντρικής πολιτικής, τη δημιουργικότητα του πολιτισμού, τον ορισμό του πατριωτισμού, την αξία της ελευθερίας, τη συνείδηση της κοινότητας.»

ΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης, καλωσόρισε τον Μανώλη Γλέζο, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον καταλληλότερο για να εκφράσει το αίτημα για ιστορική δικαίωση και την ανάγκη για εθνική και πολιτική αξιοπρέπεια, που εμπερικλείει το μέγιστο θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων για την ερείπωση και τη λεηλασία της Ελλάδας την περίοδο της Κατοχής».
Ενώ επικαλέστηκε και προσέφυγε «στον καλό λογισμό» του Μανώλη Γλέζου, «ενός ανθρώπου που αγαπά με σπάνια δύναμη τη ζωή, ενός μαχητή και οραματιστή που στην πράξη διδάσκει ότι μόνον με πίστη σε ιδανικά η ζωή αποκτά θετικό πρόσημο και πάει μπροστά» ώστε να αντιμετωπιστεί η παντοειδής κρίση που μας περιβάλλει «επαναχαρτογραφώντας τις ανθρωπιστικές αξίες και κάνοντας πράξη το τετράπτυχο Πόλις-Πολίτης-Πολιτική-Πολιτισμός».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Η ΖΩΣΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ: ΘΕΜΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
Το ακροατήριο στην κατάμεστη αίθουσα Παπαδημητρίου, είχε το προνόμιο να βρεθεί μπρος σε ένα πρόσωπο που, δεν εξιστορεί τα ιστορικά γεγονότα αλλά τα έχει ζήσει και ακόμη περισσότερο, πολλά από αυτά τα ‘χει προκαλέσει σε στιγμές της κοινωνικά ηχηρής παρουσίας του, μέσα στην περιδιάβαση της μακριάς και γεμάτης ζωής του.
Ο Μανώλης Γλέζος, θυμήθηκε τη Χαλκίδα ως αφορμή της πρώτης μαθητικής αντιστασιακής-αντιφασιστικής πράξης, όταν μετά από μια σχολική εκδρομή στην πόλη μας, στην έκθεση που όφειλε να τελειώνει με το τσιτάτο περί «του κυβερνήτου Ιωάννου Μεταξά, δημιουργού του τρίτου κύματος του Ελλνικού πολιτισμού», αυτός χρέωσε στα δημιουργήματα του δικτάτορα και το πάνω-κάτω των νερών του Ευρίπου, προκαλώντας την αμηχανία των καθεστωτικών που δεν μπορούσαν και να τον τιμωρήσουν…
Όσον αφορά στην ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη, την αποδέχθηκε ως πρόσθετη ευθύνη και υποσχέθηκε να μην είναι απλά τιτλούχος αλλά ενεργός έως και «ενοχλητικός» πολίτης, με τις προτάσεις του.
Ο Μανώλης Γλέζος των συμπληρωμένων 89 χρόνων ζωής, στην οποία πάντα στάθηκε όρθιος, επιβεβαίωσε τα περί αειθαλούς φύσης και νου. Όρθιος, με κοφτερό μυαλό και ματιά, απέριττο αλλά ιδιαίτερα εκφραστικό λόγο και υψηλό επίπεδο συναισθηματικής επικοινωνίας.
Κέρδισε ένα κοινό που, εξ αρχής, του αναγνώριζε το δικαίωμα να απευθύνεται στην κοινωνία μα με το τέλος της ομιλίας του, έδειχνε να έχει επιπρόσθετα, τόσο τη σκέψη «ο Μανόλης Γλέζος έχει κάνει αυτά που έπρεπε και με το παραπάνω» όσο και τον προβληματισμό «εμείς να δούμε τι θα κάνουμε από τα τόσα που μπορούμε…».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!