αναγκαστικό συμψηφισμό για οφειλές τους προς το κράτος, οι οποίες ωστόσο είναι ρυθμισμένες.
Αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν τα χρήματα που τους οφείλονται την ώρα μάλιστα που η αγορά έχει στεγνώσει και οι επιχειρήσεις ελλείψει ρευστότητας φυτοζωούν.
«Πρόκειται για άδικη και καταχρηστική συμπεριφορά του υπουργείου Οικονομικών προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους οποίους αναγκάζει να δεχτούν συμψηφισμό των χρημάτων που τους οφείλονται από το Δημόσιο και των ρυθμισμένων ποσών για οφειλές δικές τους προς το κράτος προκειμένου να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
Κάτι τέτοιο θα ήταν λογικό μόνο εάν επρόκειτο για ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρηματιών καιόχι για ρυθμισμένες οφειλές τις οποίες έχει αποδεχθεί το δημόσιο», σημειώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι «όπως όλα δείχνουν χρήματα υπάρχουν μόνο για όσους δεν πληρώνουν και όχι για αυτούς που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».
«Σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βουλιάζει στο τέλμα της ύφεσης και της απαισιοδοξίας και η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι πιο δύσκολη από ποτέ ακόμα και για υγιείς επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό της αγοράς, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ανακαλύπτει ευκαιριακά τρικ ώστε να μπορέσει να καλύψει τη μαύρη τρύπα στα δημόσια έσοδα, λησμονώντας ότι αν οι επιχειρήσεις βάλουν λουκέτα δεν θα έχει από που να απομυζεί χρήματα», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μικρομεσαίου επιχειρηματία ο οποίος προκειμένου να λάβει επιδότηση 2.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ, αναγκάστηκε να ζητήσει φορολογική ενημερότητα από την αρμόδια εφορία, από την οποία έλαβε ως απάντηση ότι δεν μπορεί να την πάρει καθώς οφείλει την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που λήγει στις 30 Δεκεμβρίου καθώς και τη δόση για την περαίωση (η οποία είναι ρυθμισμένη και ολοκληρώνεται σε τρία περίπου χρόνια).
Ο επιχειρηματίας άναυδος καθώς ήταν φορολογικά τακτοποιημένος, αποδέχτηκε τον ανορθόδοξο τρόπο του συμψηφισμού των οφειλών του, που ούτως ή άλλως δεν είχαν λήξει, με το ποσό που είχε λαμβάνειν από τον ΟΑΕΔ.
Η προαναφερθείσα περίπτωση δεν είναι η μοναδική καθώς καθημερινά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης γίνεται αποδέκτης διαμαρτυριών από μέλη του.