Αξιότιμα Μέλη της Ελληνικής Βουλής,
Εμείς οι Μακεδόνες με την επιστολή αυτή εκφράζουμε την ανησυχία μας για την γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά την...
επικείμενη ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Αθήνας για την υποτιθέμενη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.
Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αμφοτέρων των χωρών έχουν κυκλοφορήσει πολλά άρθρα, απόψεις και φήμες για την ετυμηγορία. Την περασμένη εβδομάδα οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μια παρωδία αμφίβολης αξίας και η απόφαση ήταν κατά της Ελλάδας. Φαίνεται να υπάρχει απαισιοδοξία για την ελληνική πλευρά σχετικά με μια αρνητική ετυμηγορία εναντίον μας.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι θα μάθουμε την απόφαση μόνον όταν δημοσιευτεί επισήμως μετά την 5η Δεκεμβρίου 2011 (σύμφωνα με τις ειδήσεις). Οι φήμες και οι διαδόσεις πριν την ημερομηνία αυτή νομίζουμε προωθούνται για εντυπωσιασμό. Επιπλέον η απόφαση του δικαστηρίου έχει να κάνει με την μη πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και δεν θα αφορά το θέμα του ονόματος. Ωστόσο, και το πιο σημαντικό, ακόμη και αν το δικαστήριο αποφανθεί κατά της Ελλάδας, η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης δεν είναι νομικά δεσμευτική. Το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία επί του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική του ΝΑΤΟ για την εισδοχή νέων μελών, και πολύ περισσότερο την εθνική μας πολιτική στο θέμα του ονόματος.
Εμείς οι Μακεδόνες είμαστε της γνώμης πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτε σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μετά από οποιαδήποτε απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης-αρνητική ή θετική.
Παράλληλα όμως με τις ως άνω φήμες γιά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κυκλοφορούν και άλλες που αφήνουν να εννοηθεί ότι στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες η Ελληνική Κυβέρνηση θα δεχθεί να ορισθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων γιά την εισδοχή των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση παρά την μη ύπαρξη λύσης γιά το θέμα του ονόματος.
Πιστεύουμε ότι αποδοχή μιάς παρόμοιας απόφασης από την Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι καταστροφική για τα δίκαιά μας ως Μακεδόνες. Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα απορριφθεί και από την Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που θα εμφανισθεί ως πρόταση από οποιοδήποτε μέλος της Ε.Ε.
Οι Σκοπιανοί επιμένουν πως 131 χώρες τους έχουν αναγνωρίσει επίσημα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και θα χρησιμοποιήσουν αυτό το επιχείρημα ως μοχλό πιέσεως για την ένταξή τους στην ΕΕ. Εμείς δεν πιστεύομε πως ο πραγματικός αριθμός χωρών που τους αναγνώρισε επίσημα ανέρχεται στις 131, αλλά είναι πολύ μικρότερος. Αν πραγματικά είναι 131 χώρες τα Σκόπια θα είχαν ήδη φέρει το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Κλείνοντας, σας καλούμε σε εθνική επαγρύπνηση γιά τη Μακεδονία, μακριά από οποιοδήποτε ενδοτισμό, και αποδοχή «λύσεων» που αντιβαίνουν στο εθνικό μας συμφέρον, το δίκαιο και την ιστορία, λόγω φίλων, συμμάχων ή γειτόνων.