Αν και είναι ο συχνότερος παιδικός καρκίνος, η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία κατατάσσεται στις σπάνιες σχετικά νόσους καθώς προσβάλλει 3-5 παιδιά στα 100.000. Οι αυστραλοί ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες των οικογενειών 300 παιδιών με τη νόσο και τις συνέκριναν με εκείνες των οικογενειών 800 υγιών παιδιών.
Από την ανάλυσή τους προέκυψε ότι ενώ το κάπνισμα της μητέρας την περίοδο της σύλληψης δεν είχε καμμιά επίδραση στην ανάπτυξη της νόσου, το πατρικό κάπνισμα κατά την ίδια περίοδο αύξανε τον κίνδυνο κατά πολύ. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι αν ο πατέρας κάπνιζε 20 και άνω τσιγάρα ημερησίως, ο κίνδυνος του παιδιού να εμφανίσει οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία ήταν αυξημένος κατά 44%.
Σημειώνουμε ότι η αποχή της μητέρας από το κάπνισμα είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την υγεία του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης, η συγκεκριμένη μελέτη όμως αφορά τη στιγμή της σύλληψης.
Ευαίσθητα σπερματοζωάρια
Οι ερευνητές αποδίδουν τα ευρήματά τους στην ευαισθησία των σπερματοζωαρίων στις τοξικές ουσίες που περιέχει ο καπνός. Σύμφωνα με την κ. Ελίζαμπεθ Μίλνε του Telethlon Institute for Child Health Research, η οποία ηγήθηκε της μελέτης «τα σπερματοζωάρια που φέρουν βλάβες στο DNA τους, διατηρούν ακόμη την ικανότητά τους να γονιμοποιήσουν το ωάριο, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας των απογόνων».
Αυτή η ευαισθησία των σπερματοζωαρίων σε περιβαλλοντικούς παράγοντες τεκμηριώθηκε και από πρόσφατη μελέτη άλλων αυστραλών επιστημόνων. Η Μαρία Ολσον Τιγκ και η Μισέλ Λέιν του Πανεπιστημίου της Αδελαϊδας διαπίστωσαν ότι τα σπερματοζωάρια παχύσαρκων ποντικιών έφεραν βλάβες στο DNA τους οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου στους απογόνους τους.