tromaktiko: Γαλλία: Έντονες αντιδράσεις για το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Γαλλία: Έντονες αντιδράσεις για το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες



Δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες, προκειμένου να συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές, δίνουν οι Γάλλοι Σοσιαλιστές. Βάσει της σημερινής νομοθεσίας, οι μετανάστες θα πρέπει να ζουν στη Γαλλία τουλάχιστον δέκα χρόνια προκειμένου να αποκτήσουν την γαλλική υπηκοότητα και δικαίωμα ψήφου.

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές πέρασαν ένα νομοσχέδιο στη Γερουσία, στην οποία κατέχουν την πλειοψηφία, που θα επιτρέπει στους ξένους διαμένοντες στη Γαλλία το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές.

Η κίνηση αυτή έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί καθώς και του κεντροδεξιού κόμματός του, UMP.

Σύμφωνα με τους Σοσιαλιστές, η αντίδραση του Σαρκοζί δεν είναι τυχαία καθώς θέλει να προσελκύσει ψηφοφόρους από το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Μετώπου, για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Όπως σημειώνει ο σοσιαλιστής γερουσιαστής, Richard Yung στο France 24, “το 2005 ο Σαρκοζί ήταν υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις τοπικές εκλογές, από τους μετανάστες. Αλλά ενόψει των προεδρικών εκλογών, αντιδρά στο νομοσχέδιό μας, προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους από το ακροδεξιό κόμμα, που είναι αρκετά σκληρό εναντίον των ξένων”.

Πάντως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία στις 29 Νοεμβρίου, οι μετανάστες, πολίτες εκτός Ε.Ε θα μπορούν πλέον να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές, αφού έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια διαμονής στη χώρα. Ωστόσο, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες για ανάδειξη νέου προέδρου ή νέας κυβέρνησης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!