tromaktiko: Στο χώμα ή στην πυρά; Χωρίς ευρώ, πουθενά

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Στο χώμα ή στην πυρά; Χωρίς ευρώ, πουθενά



Η πανταχού παρούσα οικονομία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ακόμη και από μια συζήτηση που έχει να κάνει με υπαρξιακά και βαθύτατα φιλοσοφικά διλήμματα, όπως για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει ο καθένας να διαχειριστεί για...
τελευταία φορά το κορμί του. Θέλει να το θάψει; Θέλει να το κάψει; Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πληρώσει και, καθώς όλοι μας κάποια στιγμή θα χρειαστούμε τις υπηρεσίες κάποιου γραφείου τελετών, είναι προφανή τα τεράστια περιθώρια αυτής της... αγοράς.

Η αγορά είναι έτοιμη ακόμη και να προσφέρει την εναλλακτική λύση σε όσους από πεποίθηση, φόβο ή απέχθεια δεν συμβιβάζονται με την ιδέα ότι το κορμί τους θα λιώσει κάτω από δυο μέτρα γης και προτιμούν την... υψικάμινο. Βέβαια, στις μέρες μας τίποτε δεν είναι τζάμπα, ούτε φυσικά η αποτέφρωση, αφού, όπως μαθαίνουμε, το κόστος της καύσης ενός νεκρού στον αποτεφρωτήρα Μαρκόπουλου θα πλησιάσει τα 1.000 ευρώ!!!

«Φιλοσοφία» και κέρδος

Στο Μαρκόπουλο λοιπόν έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία του πρώτου αποτεφρωτήρα νεκρών στην Αττική, που μάλιστα, όπως είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ο δήμαρχος, φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Νότιας Ελλάδας: Αττικής, Πελοποννήσου αλλά και πολλών περιοχών της Στερεάς...

Έτσι, λοιπόν, στήνεται μια μεγάλη επικερδής δουλειά – έστω κι αν ο δήμαρχος Μαρκόπουλου σε συνέντευξή του στο Mega αρνήθηκε πως κίνητρο αυτής της δραστηριότητας είναι το κέρδος. Η κατασκευή και η λειτουργία του αποτεφρωτήρα για την καύση των νεκρών θα γίνει από ιδιωτική επιχείρηση, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει στην επιχείρηση αυτήν και λογικά θα έχει συμμετοχή και στα κέρδη.

Κάπου εδώ, λοιπόν, με φόντο την κατασκευή του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών στην Αττική και μεταξύ των εκκλησιαστικών, των επιχειρηματικών αναζητήσεων και του δικαιώματος στη μετά θάνατο καύση του σώματος, «αρπάχτηκαν» Τοπική Αυτοδιοίκηση και Εκκλησία.

Όλα ξεκίνησαν όταν στη σχετική – ομόφωνη – απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκόπουλου για την έγκριση της δημιουργίας του Αποτεφρωτηρίου περιλήφθηκε μία παράγραφος η οποία θεωρήθηκε ότι προσπαθούσε να προκαταλάβει ή να ασκήσει, κατά κάποιο τρόπο, πιέσεις στην Εκκλησία αναφορικά με τη θέση της στο ζήτημα της καύσης των νεκρών.

Η δημοτική αρχή, επικαλούμενη την εμπειρία από ομόδοξες χώρες και από χώρες με έντονο το ορθόδοξο στοιχείο, υποστήριζε ότι η αποτέφρωση είναι συμβατή με την ορθόδοξη παράδοση, καθώς οι τοπικές Εκκλησίες σε αυτές τις χώρες τηρούν το τελετουργικό της Εξοδίου Ακολουθίας πριν από την καύση του νεκρού.

«Η επιλογή της αποτέφρωσης δεν πηγάζει από την απόρριψη ή παράβλεψη της σημασίας της χριστιανικής ταφής και του (Κτιστού) ανθρώπινου σώματος και σίγουρα δεν είναι μια πράξη μηδενιστική!» αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του δήμου.

Η απάντηση της Εκκλησίας

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο μητροπολίτης Νικόλαος, γνωστός για τη βαθιά γνώση των εκκλησιαστικών θεμάτων, αντέδρασε και εξέδωσε εγκύκλιο επί του θέματος, η οποία διαβάστηκε στους ναούς της περιοχής του απευθυνόμενη προς τους πιστούς.

Επισημαίνοντας καταρχάς ότι η δημιουργία χώρων αποτέφρωσης έχει νομοθετικά αποφασισθεί και ρυθμιστεί, οπότε είναι περιττή η όποια πρωτοβουλία παρεμπόδισης ή άσκησης δημόσιας κριτικής, ο Νικόλαος τόνιζε πως αυτό που προκάλεσε την παρέμβασή του ήταν η απόπειρα της Δημοτικής Αρχής να εξηγήσει στο ανακοινωθέν που εξέδωσε «ποια είναι η άποψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας επί του θέματος».

Και παραθέτοντας την επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος – όπως αυτή διατυπώθηκε στην Ιερά Σύνοδο – τόνιζε πως η Εκκλησία απορρίπτει την καύση των νεκρών, καθώς για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς η Εκκλησία αναγνωρίζει ως μοναδικό τρόπο αποσυνθέσεως του νεκρού σώματος «την ταφή σύμφωνα με την άγια Διδασκαλία Της και την από αιώνων Παράδοσή Της».

«Η τέλεση της εξοδίου ακολουθίας για όσους αποφασίζουν προηγουμένως να αποτεφρωθούν είναι προβληματική» ξεκαθάριζε ο μητροπολίτης επισημαίνοντας πως η απόφαση αυτή αφορά τους ορθόδοξους και δεν έχει λόγο για τους ετερόδοξους και τους αλλόθρησκους.

Επίσης εστίασε στα προβλήματα που θα ανακύψουν στις περιπτώσεις που κάποιοι ζητήσουν από την Ορθόδοξη Εκκλησία να παραβεί τις αρχές και την εκκλησιαστική πρακτική.

«Ούτε τις ακολουθίες μπορούμε να αλλάξουμε ούτε φυσικά την παράδοση και την πίστη μας να αλλοιώσουμε» τόνισε ο μητροπολίτης, ο οποίος όμως δεν σταμάτησε εκεί, αλλά με οξύ ύφος έκανε λόγο για «κάποιους» που «με πρόφαση τα όποια οικονομικά οφέλη εντελώς αβίαστα επιδιώκουν να εισαγάγουν πρωτόγνωρα ήθη, ποδοπατώντας ιερές διαχρονικές παραδόσεις και περιφρονώντας την εκκλησιαστική μας συνείδηση».

Η αντίδραση του δήμου

Παράλληλα, προέτρεπε τη δημοτική αρχή να αξιολογήσει ορθότερα, με ωριμότερη σκέψη, το όλο σκεπτικό και η απόφαση του δήμου να αλλάξει κατεύθυνση. «Αντί να επενδύουμε σε αποτεφρωτήρες νεκρών, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να επενδύουμε σε ενδιαφέρον για αυτούς που παλεύουν να ζήσουν» κατέληγε ο μητροπολίτης Νικόλαος.

Η αντίδραση του δημάρχου υπήρξε σφοδρή κάνοντας λόγο για συνειδητή διαστρέβλωση των θέσεων του δήμου, μισές αλήθειες και φανατισμό εκ μέρους του μητροπολίτη.

«Στα σύγχρονα ευνομούμενα κράτη τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με οποιονδήποτε θεσμό της πολιτείας» τόνισε ο Σωτήρης Μεθενίτης, προσθέτοντας σε ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος πως «μόνο σε καθυστερημένες, θεοκρατικού τύπου κοινωνίες της Ασίας οι αγιατολάχ ή οι μουλάδες, έχουν αποφασιστικό και καθοριστικό λόγο επί των δικαιωμάτων των πολιτών!».

Στην απαντητική του επιστολή ο δήμαρχος Μαρκόπουλου, συμπεραίνοντας από τα λεγόμενα του μητροπολίτη ότι ζητά την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζει αφενός ότι η εν λόγω απόφαση για τη δημιουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης είναι δεδομένη και θα υλοποιηθεί και αφετέρου ότι ο Δήμος Μαρκόπουλου δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ, καθώς η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση του έργου, βάζοντας το ζήτημα αυτό και σε επιχειρηματική βάση.

http://topontiki.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!