tromaktiko: «Βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το ΕΣΠΑ»

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

«Βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το ΕΣΠΑ»



Την άποψη ότι «η χώρα βρίσκεται αναμφισβήτητα στην κρισιμότερη οικονομική συγκυρία της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά οδηγεί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στο κλείσιμο, η ύφεση συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά και η ανεργία έχει εκτοξευθεί πάνω από 18%», εξέφρασε με δήλωσή του ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε πως «το ΕΣΠΑ αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει το Δημόσιο προκειμένου να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Παρόλα αυτά η πραγματική εικόνα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ είναι μάλλον απογοητευτική. Σε σημείο, μάλιστα, που ολόκληρη η Ευρώπη συζητάει για τις καθυστερήσεις της Ελλάδας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και χρειάστηκε να έρθει ειδική ομάδα κρούσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απεμπλοκή των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο, αφού τον Σεπτέμβριο του 2009 ήταν στην 5η θέση, ενώ σήμερα βρίσκεται στην 19η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, και μάλιστα, αρκετά πιο πίσω από χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».

Ο Βουλευτής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως «εξελέγη υποσχόμενο αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αντίθετα το Πρόγραμμα μειώθηκε κατ’ εξακολούθηση. Μόνο στο πρώτο 11μηνο του 2011 οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν κατά 40%. Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη (19-12 2011), παραδέχτηκε ότι η μείωση του ΠΔΕ που λειτουργεί στην πράξη ως μαξιλαράκι για την επίτευξη του στόχων του προϋπολογισμού ως προς τα ελλείμματα, είναι μεγάλο λάθος και πλήττει την ανάπτυξη της χώρας».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!