Οι 94.790 καλόγριες σε ολόκληρο τον κόσμο "πληρώνουν πολύ ακριβό τίμημα για την αποχή τους" εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας.
Οι γυναίκες που δεν μένουν έγκυες και δεν θηλάζουν συχνά έχουν συχνότερους έμμηνους κύκλους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.
Ο Ρότζερ Σορτ, ένας αναπαραγωγικός βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε ότι είναι σκόπιμο ο Πάπας όχι μόνο να επιτρέψει στις καλόγριες να παίρνουν το χάπι, αλλά να προωθεί και ο ίδιος την πρωτοβουλία αυτή.
"Θα πρέπει να πει κάτι για να δει ότι κάτι γίνεται. Θα ήταν ακριβό για ένα μοναστήρι να προμηθεύεται τα χάπια και η Καθολική Εκκλησία θα πρέπει να πληρώνει γι αυτά," είπε ο Σορτ.
Ο Σορτ και η ερευνήτρια στον καρκίνο Κάρα Μπριτ από το πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης δημοσίευσαν πρόσφατα έρευνά τους στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet στην οποία περιγράφουν τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο που διατρέχουν οι καλόγριες όπως αυτός έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Η πρώτη αναφορά για υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε αυτή την κατηγορία έγινε το 1713 από τον ιταλό γιατρό Μπερναντίνο Ραματσίνι.