σε καθεστώς παρακολούθησης 15 χώρες της ζώνης του ευρώ, ανάμεσα τους την Γερμανία και την Γαλλία με αξιολόγηση ΑΑΑ, λίγες ώρες μετά την συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί για το μέλλον του κοινού νομίσματος.
Σήμερα ο οίκος αξιολόγησης επανήλθε και απείλησε με υποβάθμιση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Την ίδια στιγμή ο οίκος Fitch άσκησε έμμεση πίεση στην γαλλική οικονομία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο οίκος επαναβεβαίωσε την αξιολόγηση ΑΑΑ στην Γαλλία αλλά σημείωσε ότι η χώρα δεν έχει πολλά περιθώρια να απορροφήσει τους κραδασμούς σε περίπτωση που χειροτερεύσει η κρίση χρέους. «Η κυβέρνηση έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για να ενισχύσει την αξιοπιστία των σχεδίων της για δημοσιονομική εξυγίανση και η αξιολόγησή της ΑΑΑ εξακολουθεί να στηρίζεται από ισχυρά οικονομικά δεδομένα, παρά την κρίση στην ευρωζώνη. Η ικανότητά της να απορροφήσει επιπλέον σοκ, εάν επιδεινωθεί η κρίση, έχει σχεδόν εξαντληθεί» είπε στο Reuters η αναλύτρια της Fitch, Maria Malas-Mroueh.
Αντιδράσεις για την απόφαση του S&P
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε σήμερα ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα λάβουν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Το τι πράττει ένας οίκος αξιολόγησης είναι δική του ευθύνη, υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε υπερβολική και άδικη την απόφαση του οίκου. Μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, δήλωσε έκπληκτος γι' αυτήν την κίνηση, σημειώνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται τις τελευταίες ημέρες για να ξεπεραστεί η κρίση, όπως τα οικονομικά προγράμματα στην Ιταλία και την Ιρλανδία.
Οι Βρυξέλλες ερευνούν τους οίκους
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας και Αγορών επισκέπτονται τα γραφεία των οίκων Standard & Poor's, Moody's, Fitch και άλλων από τις αρχές Νοεμβρίου και θα συνεχίσουν ολόκληρο τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αξιωματούχοι ερευνούν πως οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν τα ομόλογα και τα χρέη και επιβάλλουν βαριές κυρώσεις στα κράτη. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Christian Noyer είπε στο πρακτορείο ότι η μεθοδολογία του Standard & Poor's έχει γίνει περισσότερο πολιτική και συνδέεται λιγότερο με βασικές αρχές της οικονομίας.