tromaktiko: Με αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Με αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup



Με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελλου Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Το Eurogroup διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα... εν μέσω σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εντός του 2012 και υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας κατά δύο βαθμίδες από τη Standard & Poor’s.
Στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου και, κυρίως, η έγκαιρη ενίσχυση των χρηματοδοτικών μηχανισμών. Βάρος θα πέσει στην πρόωρη ενεργοποίηση του ESM, αλλά και στην εκταμίευση της πρόσθετης ενίσχυσης του ΔΝΤ από τα κράτη της Ευρωζώνης.
Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ενημερώσει συνοπτικά τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας και τις παρεμβάσεις, στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα, ώστε να προωθήσει συντομότερα το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν πρόσθετα μέτρα, ύψους 2 δισ. ευρώ έως το Μάρτιο 2012, προκειμένου να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ. Τα πρόσθετα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους θα καταγράφονται λεπτομερώς στο νέο Μνημόνιο. Μεταξύ άλλων θα προβλέπονται:

-Συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών, αλλά και ΝΠΙΔ που χρηματοδοτούνται από τον Προϋπολογισμό.

-Απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίες θα καλύψουν τις προβλέψεις αποχώρησης προσωπικού, που είχαν αποφασισθεί στα πλαίσια της εφεδρείας.

-Περικοπή κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των κοινωνικών μεταβιβάσεων και μείωση των φαρμακευτικών και νοσοκομειακών δαπανών.

-Υπαγωγή στο ενιαίο μισθολόγιο και των ειδικών μισθολογίων και νέες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων σε εισηγμένες επιχειρήσεις δικτύων.

-Η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η θέσπιση αντικειμενικών κριτήριων για ελεύθερους επαγγελματίες, η ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα και η φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!