tromaktiko: Fast track επικύρωση της νέας συνθήκης

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Fast track επικύρωση της νέας συνθήκης



Άμεση επικύρωση, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, των μεταρρυθμίσεων της συνθήκης της Λισαβόνας, προτείνει ο κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι.Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης παρουσίασε τις προτάσεις που θα καταθέσει στην σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, τονίζοντας την αναγκαιότητα των άμεσων κινήσεων προκειμένου να αποκατασταθεί, το συντομότερο δυνατόν, η εμπιστοσύνη των αγορών προς την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο κ. βαν Ρομπάι προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να «προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της πραγματικής οικονομικής ενοποίησης και ενός νέου δημοσιονομικού συμβολαίου». Ενός «συμβολαίου» που για να επικυρωθεί δεν θα χρειαστεί τις ψήφους «όλων των βουλευτών, όλων των κοινοβουλίων των μελών της ευρωζώνης».

Πέραν αυτών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει επίσης να μετατραπεί ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της ΕΕ σε … τράπεζα! Συγκεκριμένα ζητά να δοθούν αρμοδιότητες χρηματοπιστωτικού οίκου στον ESM, με το επιχείρημα πως για να γίνει αποτελεσματικό το Μόνιμο Ταμείο ο μηχανισμός λειτουργίας του θα πρέπει να ακολουθήσει την πρακτική του ΔΝΤ και οι αποφάσεις του να λαμβάνονται με «συνοπτικές διαδικασίες» χωρίς την απαίτηση για πλειοψηφία.

Τέλος, καίτοι συμφωνεί με τις γερμανικές προτάσεις περί αναβάθμισης των εξουσιών στην Κομισιόν και του Eurogroup κατά τρόπο ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν επί των προϋπολογισμών των μελών της ευρωζώνης, προτείνει επίσης να γίνει «εφικτή η κοινή έκδοση ομολόγων της ευρωζώνης με μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
flashnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!