tromaktiko: Η κυπριακή ταινία «Fish n’ Chips» βραβεύτηκε στο Τορόντο

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η κυπριακή ταινία «Fish n’ Chips» βραβεύτηκε στο Τορόντο



Η κυπριακή ταινία «Fish n’ Chips» του Ηλία Δημητρίου που προβλήθηκε στις 23 Νοεμβρίου, στο Τορόντο, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, απέσπασε το...
τρίτο βραβείο προτίμησης του καναδικού κοινού μεταξύ 24 ταινιών που συμμετείχαν.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το έργο, το οποίο προβλήθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους σε χωρητικότητα κινηματογράφους του Τορόντο, προλόγισε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο, Ιάκωβος Κιρακοσιάν.

Η κυπριακή ταινία απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους θεατές και από τους διοργανωτές τόσο από άποψη ενδιαφέροντος σεναρίου, σκηνοθεσίας και πλοκής του έργου όσο και ποιότητας της εικόνας.

«Η συμμετοχή της Κύπρου στο Φεστιβάλ αποτέλεσε μια άριστη ευκαιρία να προβληθεί ο σύγχρονος κυπριακός κινηματογράφος μέσα από την ανθρώπινη ιστορία ενός μετανάστη και την προσπάθειά του να επαναπατριστεί», αναφέρει.

Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι ήρωες της ιστορίας, ο σκηνοθέτης περνάει αρκετά θετικά μηνύματα στον θεατή, παρουσιάζοντας τον ανθρώπινο χαρακτήρα των ηρώων του, ενώ παράλληλα αγγίζει διακριτικά τα προβλήματα της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας, την τουρκική κατοχή και τον πόθο των Ελληνοκύπριων εκτοπισμένων για επιστροφή.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της ΕΕ διοργανώνεται από τις Διπλωματικές Αποστολές και τα Πολιτιστικά Ινστιτούτα κρατών-μελών της ΕΕ στο Τορόντο και αποτελεί πλέον θεσμό, ο οποίος κάθε χρόνο συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προβολή από τα ΜΜΕ. Το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στο Τορόντο συμμετέχει στο εν λόγω Φεστιβάλ κάθε χρόνο από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004.

Η ταινία «Fish n Chips» προβλήθηκε στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διοργανώνουν οι χώρες της ΕΕ ετησίως στην Οτάβα και στο Βανκούβερ του Καναδά, όπου απέσπασε επίσης εξαιρετικά σχόλια και δημιούργησε άριστες εντυπώσεις για τον κυπριακό κινηματογράφο.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ηλία Δημητρίου που γυρίστηκε στην Αγγλία και την Κύπρο. Είναι μια παραγωγή των Filmblades, Pan Entertainment και Ammos Films, σε σενάριο του ίδιου του Ηλία Δημητρίου και με πρωταγωνιστές τους Μάριο Ιωάννου, Μαρλένε Καμίνσκι, Αν Μαρί Ο’ Σάλιβαν, Διομήδη Κουφτερό, Αλκιστη Παυλίδου, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Ανδρέα Φυλακτού και Στέφανι Νεοφύτου.

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του «Andy» ρόλο τον οποίο ερμηνεύει ο Μάριος Ιωάννου. Ο Andy είναι ένας εργατικός και φιλότιμος Κύπριος μετανάστης στο Λονδίνο, που ζει μια ζωή πάνω από τη φριτέζα, ετοιμάζοντας fish n’ chips για τους περαστικούς πελάτες. Θέλοντας να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, εγκαθίσταται και πάλι στην Κύπρο κι ανοίγει το δικό του μαγαζί. Μόνο που το όνειρό του μετατρέπεται σε εφιάλτη: είναι αυτονόητο, η Κύπρος δεν είναι Λονδίνο!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!