tromaktiko: Mεγάλα πανεπιστήμια αναζητούν... πετροδόλαρα & ταλέντα στην Αραβική Χερσόνησο

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Mεγάλα πανεπιστήμια αναζητούν... πετροδόλαρα & ταλέντα στην Αραβική Χερσόνησο



Στα... πετροδόλαρα και τις αναδυόμενες χώρες αναζητούν τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου το νέο Ελ Ντοράντο της γνώσης. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και ο στόχος υψηλός: ένα καλό μερίδιο στην αγορά της παγκόσμιας εκπαίδευσης.

Ένα από τα πρώτα πανεπιστημιακά ιδρύματα που "μυρίστηκαν" το νέο πεδίο δράσης είναι το New York University. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", το περασμένο καλοκαίρι, το campus του στο Άμπου Ντάμπι, το πιο πλούσιο από τα ΗΑΕ, συμπλήρωσε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Το New York University υποδέχθηκε στο παράρτημά του στην Αραβική Χερσόνησο 150 φοιτητές από 39 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι επελέγησαν με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις ίδιες αίθουσες φοιτούν οι γόνοι δισεκατομμυριούχων εμίρηδων που πληρώνουν 53.000 δολάρια τον χρόνο για τα δίδακτρα, αλλά και γόνοι πάμφτωχων οικογενειών που κέρδισαν υποτροφίες.

Το πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί ένα είδος κυνηγών ταλέντων, για να εντοπίζουν τα καλύτερα μυαλά. Τα κριτήρια επιλογής είναι τόσο αυστηρά, ώστε θα γίνουν δεκτοί μόνο 196 υποψήφιοι από τους 5.854 που πέρασαν το πρώτο στάδιο.

Η επιτυχία του NYU στον Περσικό Κόλπο επιτάχυνε τους χρόνους του ανταγωνισμού. Η αντίπαλος Ντόχα του «προοδευτικού» εμίρη του Κατάρ και ιδιοκτήτη του Αλ Τζαζίρα τρέφει ακόμη μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Η Education City θα γίνει η πρώτη πανεπιστημιούπολη που θα φιλοξενεί έξι πανεπιστήμια: το Georgetown, το Northwestern, το Carnegie Mellon, το Weill Cornell Medical College, το Texas AandM και το Virginia Commonwealth. Ο Εμίρης επιστράτευσε μερικά από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο για να δημιουργήσουν ένα κάμπους αντάξιο των προσδοκιών του.

Τα 6 πανεπιστήμια θα διδάσκουν τα ίδια προγράμματα που διδάσκονται στα μητρικά ιδρύματα και θα ακολουθούν τα ίδια κριτήρια επιλογής των φοιτητών. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, στο Education City δεν θα υπάρχει καμία διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα - τα τμήματα θα είναι μεικτά. Το διοικητικό μοντέλο θα πατήσει στα χνάρια των μοντέλων των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ανεξαρτησία του ιδρύματος.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!