tromaktiko: NYT: Το "τσουνάμι" των δανειστών χτύπησε την υγεία στην Ελλάδα

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

NYT: Το "τσουνάμι" των δανειστών χτύπησε την υγεία στην Ελλάδα



Για σοβαρά προβλήματα περίθαλψης, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κάνει λόγο δημοσίευμα των New York Times, τονίζοντας ότι οι περικοπές μοιάζουν με τσουνάμι που χτύπησε το σύστημα υγείας...

Σε εκτενές ρεπορτάζ της, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είχει ένα σύστημα υγείας το οποίο κάλυπτε όλο τον πληθυσμό, αλλά στα χρόνια του μνημονίου, οι δανειστές της χώρας έχουν απαιτήσει τη δραματική μείωση των δαπανών ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα. Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και πολλαπλασίασε τον αριθμό των φτωχών και των άνεργων που δεν μπορούν να αντέξουν το εισιτήριο, που εν τω μεταξύ έχει επιβληθεί, για την επίσκεψη σε δημόσια νοσοκομεία. 
Η εφημερίδα κάνει αναφορά στο ιατρείο που δέχεται δωρεάν ασθενείς στο Πέραμα. Ξεκίνησε με στόχο να παρέχει περίθαλψη στους παράνομους μετανάστες αλλά σήμερα κατά κύριο λόγο το επισκέπτονται έλληνες που έχουν μείνει άνεργοι και δεν έχουν πλέον ασφάλιση. 
Παράλληλα, η πρόσβαση σε φάρμακα επίσης έχει επηρεαστεί καθώς ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες, στις οποίες το Δημόσιο χρωστά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν προμηθεύουν πλέον τα ελληνικά νοσοκομεία.
Οι New York Times, τονίζουν πως σε δυο χρόνια ο προϋπολογισμός του τομέα υγείας μειώθηκε κατά 13% στα 19,5 δισ. δολάρια και θα πρέπει να περικοπεί κατά 915 εκατ. δολάρια την επόμενη χρονιά.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!