Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές, αλλά και οι ενδείξεις ότι όλο και πιο πιθανή είναι μια σημαντική υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας, η οποία και θα απολέσει την αξιολόγηση “AAA”, κάτι το οποίο εφόσον συμβεί εκφράζονται ανησυχίες ότι θα ανοίξει τους “Ασκούς του Αιόλου” στην Ευρώπη και όχι μόνο. Πέραν, όμως των διεθνών εξελίξεων, τα καυτό θέμα για την ελληνική οικονομία, με τεράστιες επιπτώσεις για το εγχώριο τραπεζικό κλάδο, θα είναι φυσικά αυτό των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του PSI+, για την ολοκλήρωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ζήτημα στο οποίο και θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας σήμερα.
Στα του χρηματιστηρίου, νευρικότητα, χαμηλοί όγκοι συναλλαγών και πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές συνθέτουν ένα γνώριμο σκηνικό, το οποίο είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις, επαναλαμβάνοντας όμως την συγκρατημένη μας αισιοδοξία, ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (κυρίως λόγο πιθανών δραματικών εξελίξεων στο εξωτερικό και την παγκόσμια οικονομία), η περίοδος των επόμενων 3 με 6 μηνών θα αποτελέσει την τελευταία “φάση του δράματος” (όπως τη χαρακτηρίσαμε στο χθεσινό μας σχόλιο), τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για το ελληνικό χρηματιστήριο (διαβάστε χθεσινό Report). Με αφορμή τα παραπάνω θα επαναλάβουμε ότι θεωρούμε ότι στα τρέχοντα επίπεδα υπάρχουν πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες για επενδυτές με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίες και εντοπίζονται σε επιλεγμένες μη – τραπεζικές μετοχές, ενώ αντιθέτως παραμένουμε πάντα αρνητικοί για τις τραπεζικές μετοχές, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης τους, όταν και θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση του κλάδου και τις αποτιμήσεις των τραπεζών και κυρίως της Κύπρου και ΕΤΕ.
Οι επισημάνσεις του ΔΝΤ για το κούρεμα και οι προθεσμίες για τις ελληνικές τράπεζες….
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το ζήτημα της ολοκλήρωσης του κουρέματος του ελληνικού χρέους θα είναι το πλέον καυτό κατά τις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα ξεκινήσουμε από τις πολύ σημαντικές επισημάνσεις του ΔΝΤ για το θέμα αυτό και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΔΝΤ η οποία δόθηκε χθες στο φως της δημοσιότητας, σημειώνεται ότι αναμένεται η ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI+), δηλαδή το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων να έχει ολοκληρωθεί στο Α’ Τρίμηνο του 2012, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Τρόικας για τη χώρα μας, προβλέπεται ο προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, μετά το κούρεμα του χρέους, αλλά και τους ελέγχους της Blackrock να γίνει μέσα στο μήνα Φεβρουάριο. Επίσης, όπως αναφέρεται οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να παρουσιάσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2012 το σχέδιο αντιμετώπισης των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκληθούν, δηλαδή το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Όπως, σημειώνεται, το ΔΝΤ εκτιμά το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών περίπου στα 40δις ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι το ποσό αυτό δε θα διοχετευτεί στο σύνολό του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς μέρος του θα αφορά απευθείας συμμετοχή του δημοσίου στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Τέλος, όπως αναφέρεται θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή το πολύ μέσα Αυγούστου. Μάλιστα, στη σε συνέχεια της ανακεφαλαιοποίησης που θα λάβει χώρα κατά τους επόμενους μήνες, θα ακολουθήσει νέος κύκλος αυστηρών ελέγχων στις αρχές του 2013, όπου και θα σταθμιστεί η κατάσταση και η κεφαλαιακή επάρκεια των νέων ανακεφαλαιοποιημένων ελληνικών τραπεζών.
Ο νέος κύκλος επαφών ….. οι σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά και οι ελπίδες για μια τελική συμφωνία κατά τις επόμενες εβδομάδες….
Ολοκληρώθηκε χθες ένας νέος κύκλος επαφών μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των ιδιωτών επενδυτών, όπου όπως και αναμενόταν δεν υπήρξε μια τελική συμφωνία, ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αντικρουόμενα δημοσιεύματα σχετικά με τη σοβαρότητα των αντιδράσεων/διαφωνιών που διατυπώνονται από τους κατόχους ομολόγων και την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί ή όχι η συμφωνία.
Πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του GFF, οι και σίγουρα υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες κατά τις διαπραγματεύσεις, εντούτοις τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα ακόμη και από τα όσα περίμεναν συγκεκριμένα στελέχη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που υπάρχουν έχουμε τα ακόλουθα:
Τα υφιστάμενα ομόλογα προτείνεται από την ελληνική πλευρά να ανταλλαγούν με μετρητά στο 15% της αξίας τους και 35% με νέα ομόλογα, κάτι στο οποίο συμφωνούν οι ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι όμως ζητάνε να λάβουν να έχουν το ίδιο καθεστώς - προτιμώμενου πιστωτή - με τα δάνεια του επίσημου τομέα. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελλάδα φέρεται να συμφωνεί να δώσει στους ιδιώτες πιστωτές τη λεγόμενη αρχαιότητα (seniority), κάτι το οποίο θα φέρνει τους κατόχους των νέων ομολόγων στην ίδια θέση με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ φυσικά το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο αν η τρόικα θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο ή θα κριθεί ότι αυτό δεν είναι εφικτό νομικά. Μάλιστα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ιδιαιτέρως το ΔΝΤ είναι πολύ πιθανόν να είναι αρνητικό σε κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι επιθυμεί με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα κεφάλαια τα οποία έχει δανείσει. Πάντως σε κάθε περίπτωση, εφόσον επιλυθεί αυτό το ζήτημα, θεωρούμε ότι θα έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ είναι πολύ πιθανό στο τέλος να υπάρξει χρήση εγγυήσεων για τα νέα ομόλογα από τον EFSF κάτι το οποίο θα ικανοποιούσε τους δανειστές.
Πέραν των θεμάτων – προτιμώμενου πιστωτή – διαπραγματεύσεις υπάρχουν και για το χρόνο λήξης και κυρίως για το επιτόκιο των νέων ομολόγων, όπου και κατά τις πρώτες διαπραγματεύσεις, πριν από εβδομάδες, είχαν υπάρξει πολύ σημαντικές διαφωνίες. Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ζήτημα των επιτοκίων υπάρχει μια προσέγγιση, με το ελληνικό δημόσιο να προσφέρει περίπου 4,5% και να είναι ανοιχτό να ανέβει στο 5% περίπου, ενώ πλέον οι πιστωτές έχουν πέσει στο 6%, από 8% που ζητούσαν αρχικά, πριν από εβδομάδες. Πάντως, να σημειωθεί ότι με το ύψος των επιτοκίων που συζητούνται το ύψος των τελικών απωλειών για τους κατόχους ομολόγων από το κούρεμα του ελληνικού χρέους υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί τελικά περίπου στο 60 με 65%.
Επίσης, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφωνίες με δύο κατηγορίες επενδυτών, οι οποίοι όμως παρά τα όσα γράφονται, χωρίς να είναι αμελητέο δε θεωρείται ότι κατέχουν τόσο μεγάλο μέρος της αξίας των ομολόγων. Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση και την πιο σοβαρή, πρόκειται για επενδυτές που έχουν κάποιο κρατικό χαρακτήρα και κυρίως πρόκειται για συγκεκριμένα ασφαλιστικά fund από την Κίνα και τις λεγόμενες «Bad Banks» της Γερμανίας. Πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην περίπτωση των Κινέζων, χωρίς τα ποσά να είναι πολύ μεγάλα, θεωρείται ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία, ενώ στη δεύτερη περίπτωση των γερμανικών «κακών τραπεζών», όπως και κατά το πρώτο PSI (21%) θεωρείται ότι στο τέλος θα συμφωνήσουν. Πέραν όμως αυτών των παραπάνω επενδυτών, υπάρχει και η κατηγορία κάποιων άλλων fund τα οποία κατέχουν σχετικά μικρές θέσεις σε ελληνικά ομόλογα, αλλά την ίδια ώρα έχουν προχωρήσει σε τοποθετήσεις σε CDs και προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιτύχουν μια ενεργοποίηση των CDs, δηλαδή μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση.
Τέλος, και σε συνάρτηση με το τελευταίο σχόλιο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ελληνικό δημόσιο εξετάζει να ενεργοποιήσει τα Collective Action Clauses που αποσκοπούν στην νομική κάλυψη μιας γενικευμένης επιβολής του κουρέματος, αν και σε αυτήν την περίπτωση το αν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Πάντως όπως συνεχώς αναφέρουμε μια ολοκλήρωση του PSI με μια ενεργοποίηση των CDs σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποκλειστεί.
greekfinanceforum.com