υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις συναντήσεις του με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα, αλλά και την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.
Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι εξαιρετικά δύσκολος για σειρά λόγων επανέλαβε αρκετές φορές ο κ. Βενιζέλος, ενώ εκτενώς αναφέρθηκε και στις δυσκολίες εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, το τελευταίο τρίμηνο του οποίου συνέπεσε με μεγάλη πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς.
Το γεγονός δε ότι ο υπουργός αναφέρθηκε στις «δυσκολίες» ερωτηθείς αν θα χρειασθούν νέα μέτρα ενισχύει τους φόβους ότι μάλλον τα ήδη ληφθέντα μέτρα δεν αρκούν.
Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα μόνο υπό την προϋπόθεση της πιστής και απαρέγκλιτης εφαρμογής των ήδη ληφθέντων, πράγμα όμως που όπως φαίνεται δεν επιτυγχάνεται.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών ακόμη είναι καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέα εισπρακτικά μέτρα, ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των δαπανών.
«Νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάρουμε», είπε ο κ. Βενιζέλος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Τις δαπάνες πρέπει να τις μειώσουμε και άλλο» πρόσθεσε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η αναφορά του υπουργού ότι ούτως ή άλλως νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν χωρίς νωπή λαϊκή εντολή.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε: «αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011 όπως έχει προβλεφθεί δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αν καταγραφούν αποκλίσεις θα δούμε τι πρέπει να γίνει. Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή να αναλάβω αυτό το φορτίο. Πρέπει να το αναλάβει η κυβέρνηση μετά από νωπή εντολή του λαού».
Σε ό,τι αφορά δε την λαϊκή εντολή και τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι εκλογές στη χώρα δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και οριστικοποιηθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ της χώρας.
«Δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί στην ένταση μιας προεκλογικής περιόδου, ενώ έχουμε να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες», είπε ο κ. Βενιζέλος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σήμερα, Δευτέρα, ξεκίνησαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τις τράπεζες για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, ύψους 130 δισ. ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «δύσκολες» τις συζητήσεις.
«Οι συζητήσεις είναι κρίσιμες και δύσκολες», δήλωσε ο υπουργός. «Η χώρα καλείται να λάβει σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις και δεν υπάρχει περιθώριο για καμία περίσπαση».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου είναι για την Ελλάδα πιο πειστική από αυτές των προηγούμενων Συνόδων και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συστρατευθούν με την κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα προσαρμογής που θα συνοδεύσει την νέα δανειακή σύμβαση ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η πέμπτη αναθεώρηση του ισχύοντος προγράμματος είναι η βάση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η τρόικα να απαιτήσει νέα μέτρα ώστε να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι αυτό θα το κρίνει η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις, κάνοντας μάλιστα έκκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας να πουν ξεκάθαρα τις προτάσεις τους.
Ειδικά για τα εργασιακά, και ενώ οργιάζουν οι φήμες ότι η τρόικα θα ζητήσει νέες περικοπές, ανατροπές και μειώσεις μισθών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο πέραν του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων με την τρόικα ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα διεξάγεται προκαταρκτικός γύρος διαβουλεύσεων και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη και δύσκολη εβδομάδα.
Η τρόικα κατά τη διάρκειας της εβδομάδος θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και πριν την αποχώρησή της θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.
Στις αρχές Ιανουαρίου θα επιστρέψει με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο παράλληλα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI.
Εν τω μεταξύ πριν τα Χριστούγεννα το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καταθέσει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται διατάξεις για το ΕΣΠΑ, την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ρυθμίσεις για τις φαρμακευτικές δαπάνες κά.
http://gkatos.blogspot.com/