που εγκρίθηκε την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι είναι αρκετά ισορροπημένο.
Σε δήλωσή του σήμερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε «θεωρούμε το ψήφισμα 2026 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της UNFICYP αρκετά ισορροπημένο», επισημαίνοντας ότι στο ψήφισμα «δεν περιλαμβάνεται η προβληματική στα πρώτα προσχέδια διατύπωση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης χωρίς αυτή να συνδέεται με την εκ των προτέρων επίτευξη συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος».
Η διατύπωση, η οποία έχει υιοθετηθεί και περιλαμβάνεται στο προοίμιο του ψηφίσματος, συνέχισε, «στηρίζεται στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα στο Green-Tree, η οποία θέτει ως προϋπόθεση την επίλυση των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια πολυμερή διάσκεψη. Ταυτόχρονα προστίθεται ως όρος η συγκατάθεση των δύο πλευρών για τη σύγκλιση μιας τέτοιας διάσκεψης, θέση η οποία είναι σύμφωνη με τη θέση της δικής μας πλευράς για το συγκεκριμένο θέμα».
Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι στο ψήφισμα δεν περιέχεται οποιασδήποτε μορφής χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει κάλεσμα για περαιτέρω εργασία στους επόμενους μήνες προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, περίοδο για την οποία άλλωστε έχει εγκριθεί το ψήφισμα, σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι το ψήφισμα επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα περί Κύπρου ψηφίσματα και ιδιαίτερα το ψήφισμα 1251, το οποίο με σαφήνεια ξεκαθαρίζει τη βάση λύσης του Κυπριακού. Υπογραμμίζεται δε «η σημασία πρακτικών βημάτων από ενδιαφερόμενα μέρη στο κυπριακό για να βοηθηθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις διαπραγματεύσεις, αναφορά η οποία εμμέσως παραπέμπει στην Τουρκία».
Παράλληλα, «το ψήφισμα υιοθετεί προηγούμενες αναφορές για το ρόλο και την παρουσία της UNFICYP χωρίς να υιοθετεί σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε απειλή για αλλαγή τους στάτους της UNFICYP στην Κύπρο ανάλογα με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις».
Τέλος ανέφερε, «το ψήφισμα επαναλαμβάνει το λεκτικό προηγούμενων ψηφισμάτων για κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό στάτους κβο στα Στροβίλια. Καλεί επίσης τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν περαιτέρω μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να διανοίξουν κι άλλα σημεία διέλευσης και να ολοκληρώσουν το έργο της αποναρκοθέτησης».
Αποτιμώντας το ψήφισμα θετικά, είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θέλουμε να σημειώσουμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν ουσιαστικά οι προληπτικές, συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ευρύτερα της κυβέρνησης».