την επιτακτικότερη μέχρι τώρα απαίτηση της τρόικας για την επιβολή σκληρών μέτρων, προκειμένου να εγκριθεί το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ. Αιχμή των αιτημάτων των δανειστών μας αποτελούν -ανοιχτά και χωρίς περιστροφές αυτή τη φορά- η νέα σκληρή περικοπή μισθών και συντάξεων, η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα με απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και η ανατροπή του φορολογικού τοπίου, που στο εξής θα στηρίζεται στα αμερικανικά πρότυπα του ανηλεούς κυνηγητού και της σκληρής φορολόγησης εισοδημάτων, περιουσίας και συναλλαγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της τρόικας, του ζητήθηκε να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες, προκειμένου να απολυθούν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα 10.000 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος Μαρτίου. Με βάση τις υποδείξεις των πιστωτών της χώρας, οι απολύσεις θα γίνουν στον στρατό, τα νοσοκομεία, τις τράπεζες και σε περίπου 50 ΔΕΚΟ, οι οποίες πρόκειται να κλείσουν.
Φορολογικό αλά ΗΠΑ
Σε ό,τι αφορά το υπό διαμόρφωση νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η τρόικα υπέδειξε στο υπουργείο Οικονομικών να υιοθετήσει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός ότι η τρόικα απέρριψε εν τη γενέσει τους τις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 3-4 μονάδες, με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει τεράστια διαρροή εσόδων, που μπορεί να φτάσει και τα 2 με 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Ζήτησε, μάλιστα, να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής 6,5% και όλες οι εξαιρέσεις που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Από τις μέχρι τώρα συνομιλίες των επικεφαλής των τριών πιστωτών της χώρας με τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη, το μήνυμα που επιχειρήθηκε να δοθεί ήταν ότι «αυτή τη φορά δεν πρόκειται να ανεχτούμε την παραμικρή παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα».
Οι εντολές
Οι διαθέσεις των πιστωτών της χώρας αποτυπώθηκαν στο υπόμνημα που παρέδωσε στην κυβέρνηση, εν όψει της συζήτησης για το νέο Μνημόνιο. Οι νέες εντολές περιλαμβάνουν:
- Νέο σύστημα εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων (2013-2014)
- Το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων, ζητώντας να καταργηθεί η παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές όπου απαιτείται και συμβολαιογράφος, να καταργηθεί η δυνατότητα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις στους μηχανικούς να αρθούν οι περιορισμοί σε 20 επαγγέλματα, όπως ορκωτοί λογιστές, μεσίτες κ.λπ., καθώς και να καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών των εταιρειών σε εφημερίδες.
- Αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των προσλήψεων με βάση τον κανόνα «1 προς 5» και παράλληλη εφαρμογή προγράμματος στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 έως το 2015.
- Την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών.
- Τη μείωση κατά τουλάχιστον 5% των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, με παράλληλη μείωση των μη σημαντικών δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.
- Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2012, την ανάκληση των ευνοϊκών ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων και ασφαλιστικών εισφορών, την αλλαγή των προϊσταμένων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που δεν πιάνουν τους στόχους, την τοποθέτηση γενικού γραμματέα φορολογικών θεμάτων με εξειδίκευση στο αντικείμενο, την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, την εκδίκαση του 50% των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια έως το τέλος Ιουλίου 2012 και του υπολοίπου 50% έως τον Μάρτιο του 2013, καθώς και προστασία των πολιτών που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς.
- Τη μείωση μισθών και προσωπικού στις τράπεζες και την προώθηση σχεδίου εξυγίανσης της Αγροτικής Τράπεζας έως τον Μάρτιο.
- Την άμεση πώληση δύο ή τριών μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων.
Μνημόνιο II
Τελεσίγραφο στους αρχηγούς
Οι απαιτήσεις της τρόικας αποτελούσαν τα κύρια θέματα συζήτησης σε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός έδωσε στους υπουργούς και έχει ήδη αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς το δεκασέλιδο κείμενο με τις βασικές αρχές του νέου Μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συσκέψεις στο Μαξίμου κατέστη σαφές ότι τα διαπραγματευτικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και οι πιέσεις από το ΔΝΤ και Κομισιόν είναι έντονες, ειδικώς στο θέμα της μείωσης των μισθών. Υπό αυτή την έννοια, η πίεση αναμένεται ότι θα μεταφερθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικότερα στους Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη, προκειμένου να συμφωνήσουν στο νέο Μνημόνιο και να διασφαλίσουν την ψήφισή του από τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες.