γι’ αυτό και τα ονόμασαν «άτομα». Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, επιστήμονες που μελετούσαν τη δομή της ύλης, όπως ο John Dalton, ανακάλυψαν κάποια σωματίδια που νόμιζαν ότι είναι αδιαίρετα και γι’ αυτό τους έδωσαν το όνομα «άτομα».
Ωστόσο, εκατό χρόνια πριν, ο ιδιοφυής Βρετανός φυσικός Ernest Rutherford, σε ένα πρωτοποριακό άρθρο του στο επιστημονικό περιοδικό Philosophical Magazine, παρουσίαζε τα αποτελέσματα των πειραμάτων του σύμφωνα με τα οποία το άτομο δεν είναι η θεμελιώδης μονάδα της ύλης, αφού αποτελείται από ένα μικροσκοπικό αλλά πολύ συμπαγή πυρήνα, στον οποίο είναι συγκεντρωμένο τουλάχιστον το 99,6% της μάζας του.
Γύρω από τον πυρήνα κινούνται τα ηλεκτρόνια, αλλά κατά τα άλλα το άτομο συνίσταται κυρίως από κενό χώρο.
Βέβαια, από το 1912, όταν ο Rutherford δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνάς του για το άτομο, μέχρι σήμερα η πρόοδος της Επιστήμης είναι συνεχής.
Πυρηνική σχάση και πυρηνική σύντηξη, παραγωγή ενέργειας, πυρανίχνευση, θεραπευτική αγωγή κατά του καρκίνου, διαστημικά εξερευνητικά οχήματα: αυτά είναι ελάχιστα μόνο από τα πρακτικά οφέλη που προέκυψαν από ανακάλυψη των ατομικών πυρήνων και την ανάπτυξη της πυρηνικής φυσικής.
Κι αν στα τελευταία εκατό χρόνια έχουμε ήδη ανακαλύψει πολλά για το μικρόκοσμο των σωματιδίων της ύλης, εξακολουθούμε να αγνοούμε αρκετά άλλα...