tromaktiko: Για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα επιμένει η τρόικα

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα επιμένει η τρόικα



Θα γίνει κλιμακωτά και όχι οριζόντια εξηγεί ο υπουργός που ζητάει και συμφωνία με την ΝΔ για να γίνουν οι αλλαγές στο μισθολόγιο και το ασφαλιστικό.
Τι θα ζητήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις από τον πρωθυπουργό.
Με τις αυριανές διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους ( ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, κ.α), ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος - εξπρές, για τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό ενόψει της επίσκεψης του κλιμακίου των ελεγκτών της  “τρόικας”, στις 16 του μηνός.

Στις συναντήσεις θα τεθούν όλα τα θέματα ενώ όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κουτρουμάνης “για την Κυβέρνηση δεν υπάρχουν "κόκκινες γραμμές" και ότι, το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό”.

Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης του κατώτερου μισθού ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι “το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ΦΠΑ”.

Αναφορικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμιση τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για μειώσεις ως λύση του προβλήματος.

Όπως είπε, πρότεινε μία διευθέτηση που δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά κλιμακωτό.

Για τις διαφωνίες της ΝΔ, επισήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

 Ωστόσο, εκτός από το θέμα του κατώτερου μισθού η <<τρόικα>>, εμμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, και μάλιστα επιτακτικά στο θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και το έχει καταστήσει σαφές τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και προς τις εργοδοτικές οργανώσεις.

    Οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

    Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα φθάνουν ως το 45% του συνολικού μισθολογικού κόστους.

    Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε μια μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται την εξοικονόμηση 2 δισ. για τις επιχειρήσεις.

    Για να αντιμετωπισθεί η απώλεια των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ εισηγούνται την θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες.

 "Πάγωμα" των μισθών για μια τριετία μέχρι το 2014 και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%, μειώνοντας την συνολική ετήσια μισθολογική δαπάνη των επιχειρήσεων κατά 2 δισ ευρώ (από 45 δισ ευρώ σε 43 δις) θα ζητήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αύριο στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό.

Επίσης μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες των εσόδων κατά 5 δισ ευρώ το 2011 και επιπλέον 7 δισ ευρώ το 2012, η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι κάθε επιβάρυνση πρέπει να είναι ανταποδοτική και προτείνει την αναπλήρωση των πόρων από την μείωση των εισφορών με την επιβολή 1 τοις χιλίοις, επί του ετήσιου τζίρου, που θα καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.

    Η ΕΣΕΕ σημειώνει σε υπόμνημα της που θα παραδώσει αύριο στον Πρωθυπουργό ότι σύμφωνα με το Δείκτη Επιβίωσης (δείκτης που διαμορφώθηκε από την έρευνα των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους ) από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν το 2008, επιβίωσαν τον Αύγουστο του 2011 οι 255.000 (έκλεισαν δηλαδή οι 68.000 από τον Ιανουάριο 2009). Εάν η συρρίκνωση του εμπορίου συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε τον Αύγουστο του 2013 εκτιμάται ότι θα λειτουργούν μόνο 201.000 εμπορικές επιχειρήσεις. Θα πρόκειται δηλαδή για μια συνολική <<αποχώρηση>> από την αγορά 121.000 εμπορικών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους 68.000 έμποροι και προβλέπεται να ακολουθήσουν άλλοι τόσοι, ανεβάζοντας το συνολικό νούμερο των απωλειών σε περίπου 136.000 άτομα.

    Στο μεταξύ κάθε κλείσιμο μιας επιχείρησης υπολογίζεται ότι επιβαρύνει ετησίως το κράτος από 13.000 έως 285.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος (στοιχεία από σχετική έρευνα ΕΣΕΕ), από την απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, καταβολή επιδομάτων ανεργίας, κλπ. Σωρευτικά, η συνολική απώλεια για το κράτος μπορεί και να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ ετησίως.

    Ο ΣΕΒ από την πλευρά του, διεκδικεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα και κατάργηση των δεσμεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ.

    Η ΓΣΕΕ, θα προσέλθει στην συνάντηση προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα μέτρο που επιβαρύνει περεταίρω τους εργαζόμενους.

    Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ο κατώτερος μισθός είναι ήδη πολύ χαμηλός (600 ευρώ καθαρά) και αναντίστοιχος με το κόστος διαβίωσης. Οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

    Παράλληλα, το κόστος εργασίας στη χώρα μας παρουσιάζει, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,4%, .

    Οι συνδικαλιστές εκφράζουν επιφυλάξεις και στο ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, και υποστηρίζουν, ότι εξαιτίας της κρίσης οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ

    Κατά τη συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους θα εξετασθούν και τα θέματα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, τα οποία επίσης αποτελούν απαιτήσεις της <<τρόικας>>.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!