tromaktiko: "Τσεκούρι" στο 18μηνο των φωτοβολταϊκών και στις επιδοτήσεις των αιολικών

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

"Τσεκούρι" στο 18μηνο των φωτοβολταϊκών και στις επιδοτήσεις των αιολικών



Πέραν της μείωσης της ταρίφας, τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να υλοποιήσουν καν τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών για τις οποίες... έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ αντιμετωπίζουν εκατοντάδες επενδυτές, εάν εφαρμοστεί τελικά η πρόταση που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ για μείωση του 18μηνου που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι την κατασκευή του σταθμού.

Παράλληλα οι αιολικές επενδύσεις αντιμετωπίζουν την «απειλή», αφενός μεν να μειωθεί η εγγυημένη ταρίφα, αφετέρου να καταργηθεί η προσαύξηση του 20% όταν δεν παίρνουν επιχορήγηση για την κατασκευή.

Σκέψεις υπάρχουν επιπλέον στο ΥΠΕΚΑ για προκήρυξη διαγωνισμών για φωτοβολταϊκά έργα πάνω από 10 Μεγαβάτ, καθώς και για επιβολή τέλους στις μεταβιβάσεις αδειών ΑΠΕ, ακόμα και στις μεταβιβάσεις μετοχών εταιρειών που έχουν άδειες ή λειτουργούν σταθμούς ΑΠΕ.

Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, από τον κ. Παπακωνσταντίνου, κατά την σύσκεψη που είχε την προηγούμενη Παρασκευή με τους φορείς των ΑΠΕ. Μετά τις αντιδράσεις των φορέων, ο υπουργός «στρογγύλεψε» τις θέσεις του, αναφέροντας ότι θα αξιολογηθούν οι απόψεις των φορέων. Παρόλα αυτά οι συγκεκριμένες προτάσεις, όπως και άλλες, βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων που διεξάγονται τις μέρες αυτές στο ΥΠΕΚΑ.

Συρρικνώνεται το 18μηνο

Όσον αφορά το 18μηνο των φωτοβολταϊκών, η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο, είναι για μείωση του 18μηνου σε 9μηνο. Η μείωση θα αφορά και υπογεγραμμένες συμβάσεις, η απομένουσα διάρκεια των οποίων θα μειώνεται αναλογικά. Σύμφωνα με το νόμο, σήμερα οι επενδυτές πρέπει μέσα σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, να έχουν κατασκευάσει και «ηλεκτρίσει» τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια να πουλάνε το παραγόμενο ρεύμα στις προσυμφωνημένες τιμές. Εάν δεν τηρήσουν την προθεσμία, η σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ παύει να υφίσταται και συνεπώς η επένδυση μπορεί να γίνει μόνον με τις τρέχουσες κάθε φορά ταρίφες.

Το σημαντικότερο πρόβλημα στις προτάσεις του υπουργείου αφορά φυσικά στην αναδρομική μείωση του 18μήνου για τα φωτοβολταϊκά με ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις. Και τούτο διότι θα βρεθούν προ εκπλήξεως μικροί που δεν έχουν βρεί ακόμα χρηματοδότηση, αλλά και μεγάλοι σοβαροί επενδυτές που διαχειρίζονται αξιόλογα χαρτοφυλάκια φωτοβολταϊκών.

Στο υπό συζήτηση «πακέτο» του κ. Παπακωνσταντίνου υπάρχει και η πρόταση η τιμή να «κλειδώνει» με την σύνδεση του έργου και όχι με την υποβολή πρότασης στο ΔΕΣΜΗΕ.

Μείωση στια ταρίφες

Όσον αφορά τις ταρίφες των έργων ΑΠΕ, για μεν τα φωτοβολταϊκά (για τα οποία αρκεί μια υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες ώστε να εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο) η αναπροσαρμογή των τιμών, θα είναι στα επίπεδα του 10% - 15%, που μπορεί να φτάσει και το 20% για τα μεγάλα έργα. Από το υπουργείο επισημαίνεται με νόημα ότι αποτελεί κοινό τόπο των εμπλεκόμενων φορέων πως οι ταρίφες για τα φωτοβολταϊκά στέγης είναι πολύ υψηλές, γεγονός που προϊδεάζει για μείωσή τους παρότι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στον αστικό χώρο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα.

Για τις ταρίφες των αιολικών και των μικρών υδροηλεκτρικών (για την αλλαγή των οποίων απαιτείται νομοθετική ρύθμιση) ο υπουργός μιλάει για 5%, αλλά και για εξαίρεση από τον αναπτυξιακό και κατάργηση της προσαύξησης 20% για όσους δεν παίρνουν επιχορήγηση.

Ας σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε στη συνάντησή του με τους φορείς ότι προτίθεται να θεσπίσει κάποιου είδους θετική διάκριση για τα έργα ΑΠΕ που θα χρησιμοποιούν ελληνικό (ή, εάν δεν καταστεί εφικτό, τουλάχιστον ευρωπαϊκό) εξοπλισμό.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!