tromaktiko: Έτος Μάχης Σαρανταπόρου «1912-2012:100 χρόνια μετά»

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Έτος Μάχης Σαρανταπόρου «1912-2012:100 χρόνια μετά»



Η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μάχη των Στενών του Σαρανταπόρου εμπεριέχει γιαεμάς τους Σαρανταπορίτες μια έντονη συναισθηματική πλευρά και όλοι μας θέλουμε νατιμηθεί η ιστορική αυτή επέτειος με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μέσω αυτής τηςδημοσίευσης επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε, στους συγχωριανούς και τους συντοπίτεςμας της ευρύτερης περιοχής, την πρόταση της ομάδας του Sarantaporo.gr, την προσπάθειαγια συνεργασία και την ανταπόκριση που βρήκαμε, θεωρώντας ότι αυτή η διεργασίααποτελεί μια ελπίδα για το μέλλον πως η περιοχή μας αξίζει κάτι καλύτερο.

Το 2012 αποτελεί ένα έτος με ξεχωριστή ιστορική σημασία για τη βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα για την ευρύτερη περιοχή τουΣαρανταπόρου, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και τη Μάχη των Στενών του Σαρανταπόρου.

Για εμάς τους Σαρανταπορίτες η επέτειος των 100 χρόνων από τη μάχη εμπεριέχει και μια έντονη συναισθηματική πλευρά, διότιαποτελεί το στίγμα προσδιορισμού μας στο γεωγραφικό και ιστορικό χώρο, κάτι σαν το σήμα κατατεθέν της περιοχής και του χωριού μας. Είναι λοιπόν λογικό όλοι μας να θέλουμε να τιμηθεί η ιστορική αυτή επέτειος με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η συζήτηση για τους τρόπους εορτασμού, ανάδειξης και προβολής των 100 χρόνων από τη Μάχη Σαρανταπόρου ξεκίνησε στους κόλπους της ομάδας του Sarantaporo.gr τον Οκτώβριο του 2010, όταν η Σοφία Ντιντιούμη παρουσίασε την ιδέα της να ανακηρυχτεί το 2012 «έτος Μάχης Σαρανταπόρου». Η συγκεκριμένη ιδέα αγκαλιάστηκε από όλα τα μέλη της ομάδας του Sarantaporo.gr και ξεκίνησε μια οργανωμένη ομαδική προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι βάσεις για τη σχετική δράση.

Ο αρχικός σχεδιασμός της δράσης, που έγινε τον Ιανουάριο του 2011, προέβλεπε τέσσερις φάσεις:
πρώτη φάση - δημιουργία ενός πλάνου δράσης, διαμόρφωση των βασικών αξόνων-προτάσεων εκδηλώσεων, κοινοποίησή τους και διαβούλευση με τους τοπικούς Συλλόγους του Σαρανταπόρου και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Σαρανταπόρου, με ορίζοντα σχηματοποίησης των βασικών προτάσεων για τις εκδηλώσεις το τέλος Μαρτίου 2011.
δεύτερη φάση - πραγματοποίηση συνάντησης των Συλλόγων το Πάσχα του 2011 για μορφοποίηση των αξόνων και των προτάσεων για τις εκδηλώσεις και περαιτέρω προώθηση του πλάνου.
τρίτη φάση - κοινοποίηση του πλάνου σε Συλλόγους γειτονικών κοινοτήτων για συνεργασία, υποστήριξη και εμπλουτισμό του μέχρι τον Ιούνιο.
τέταρτη φάση - παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας του διαμορφωμένου πλάνου της Δράσης μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Ταυτόχρονα, μέρος του σχεδιασμού αποτέλεσαν και προσπάθειες για ένταξη της συγκεκριμένης δράσης υπό την αιγίδα είτε της Προεδρίας της Δημοκρατίας, είτε της Βουλής των Ελλήνων, είτε του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είτε κάποιου άλλου σχετικού δημόσιου φορέα.

Πράγματι, προς τα τέλη Μαρτίου 2011, το πλάνο δράσης πήρε μια αρχική μορφή με τον τίτλο:
Έτος Μάχης Σαρανταπόρου «1912-2012: 100 χρόνια μετά»
αναδρομή στο χθες - ανάδειξη του σήμερα - όραμα για το αύριο το οποίο έδινε το περίγραμμα του προγραμματισμού εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με επίκεντρο το Σαραντάπορο και την ευρύτερη περιοχή, με την συνεργασία όλων των τοπικών Συλλόγων.

H βασική ιδέα περιείχε δράσεις και εκδηλώσεις σε 3 βασικούς χρονικούς άξονες σχετικά με:
το παρελθόν - ιστορία
το παρόν - σημερινή κατάσταση
το μέλλον - προοπτική
και ταυτόχρονα σε 3 βασικούς διαρθρωτικούς άξονες:
αναγνώρισης και προβολής φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής
εντοπισμού διαχρονικών ελλείψεων και διερεύνηση τρόπων βελτίωσης
γνωριμίας και ανάδειξης της σημασίας των ενεργών τοπικών κοινωνιών
ενώ δεν απέκλειε παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις που ενδεχομένως να μην περιλαμβάνονταν σε κάποιον από τους παραπάνω άξονες, αλλά θα πλαισίωναν και θα ενίσχυαν την όλη δράση.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα θα αποτελούσε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και εξαιρετικής ευθύνης έργο για τον τόπο μας, ιδιαίτερα στον τομέα της οργάνωσης και συνεργασίας πολλών φορέων για να υλοποιηθεί επιτυχώς.

Το αρχικό πλάνο δράσης κοινοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2011 στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σαρανταπόρου, στο ΔΣ του ΕΕΣΣ, στο ΔΣ του ΣΑΣ, στο ΔΣ του ΑΟΣ, στο ΔΣ του ΤΟΣΥΝ Δήμου Σαρανταπόρου και στο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείου Σαρανταπόρου, για επεξεργασία και εμπλουτισμό του. Ταυτόχρονα προτάθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση φορέων και συλλόγων του χωριού και των γειτονικών χωριών με στόχο τη γνωριμία, την παρουσίαση της ιδέας, τη συζήτηση για το συνδυασμό δράσεων και εκδηλώσεων. Εν συνεχεία, στα μέσα Απριλίου 2011, το πλάνο της δράσης κοινοποιήθηκε και σε Συλλόγους και φορείς γειτονικών χωριών.

Στην προσπάθεια να πάρει η συγκεκριμένη δράση από νωρίς έναν πιο επίσημο χαρακτήρα η ομάδα Sarantaporo.gr πήρε την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αιτούμενη συνάντηση μαζί του για την προώθηση της ιδέας αναγόρευσης του 2012 ως «έτους Μάχης Σαρανταπόρου» καθώς και να τεθεί η δράση υπό τη αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η σχετική επιστολή μαζί με το κείμενο της δράσης παρελήφθησαν αυτοπροσώπως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στις 20 Απριλίου 2011.

Στις 30 Απριλίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Σαρανταπόρου η 1η Συνάντηση Συλλόγων και φορέων της περιοχής μας σχετικά με τη δράση Έτος Μάχης Σαρανταπόρου «1912-2012: 100 χρόνια μετά», με τη συμμετοχή του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Σαρανταπόρου, του ΕΕΣΣ, του ΣΑΣ, του ΑΟΣ, του ΤΟΣΥΝ Δήμου Σαρανταπόρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης, του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Λόφου και του Sarantaporo.gr. Όλοι οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Sarantaporo.gr και συμφώνησαν να συμμετέχουν στη δράση. Προτάθηκαν διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μάχη Σαρανταπόρου και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα και συμφωνήθηκε η επιδίωξη ενίσχυση της δράσης με τη συμμετοχή περισσότερων φορέων και Συλλόγων της περιοχής καθώς και του Δήμου Ελασσόνας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Προεδρίας της Δημοκρατίας και άλλων δημόσιων φορέων. Τέλος ορίστηκε νέα συνάντηση για τη δράση για τον Ιούνιου.

Διαβάστε τα πρακτικά της 1ης συνάντησης

Εν συνεχεία, η ομάδα του Sarantaporo.gr κατέθεσε στις 16 Μαΐου 2011 το πλάνο της δράσης Έτος Μάχης Σαρανταπόρου «1912-2012: 100 χρόνια μετά» στο Δήμο Ελασσόνας, αποστέλλοντας επιστολή προς τον Δήμαρχο κ Γεώργιο Πασχόπουλο και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα. Γαρουφαλιά Καφφέ-Ρέικου ζητώντας την συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας και αιτούμενοι συνάντηση με τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελασσόνας για να παρουσιάσουμε την προτεινόμενη δράση.

Στις 25 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελασσόνας η 2η ΣυνάντησηΣυλλόγων και φορέων της περιοχής μας σχετικά με τη δράση Έτος Μάχης Σαρανταπόρου «1912-2012: 100 χρόνια μετά», με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ από την πλευρά του Δήμου Ελασσόνας, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Σαρανταπόρου, του ΕΕΣΣ, του ΑΟΣ, του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης, του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Λόφου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλέας και του Sarantaporo.gr. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι απόψεις των εκπροσώπων του Δήμου και των Συλλόγων και φορέων σχετικά με τη δράση, καθώς και η πρόθεσή τους να συμμετέχουν στη δράση. Συστάθηκε ηΕπιτροπή Διοργάνωσης με τη συμμετοχή ενός μέλους από κάθε φορέα, η σύνθεση της οποίας θα γινόταν οριστική στις 20 Αυγούστου, αφήνοντας περιθώριο συμμετοχής και σε όσους προσκεκλημένους φορείς το επιθυμούν αλλά δεν συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή. Επικεφαλής της Επιτροπής Διοργάνωσης εκλέχθηκε ομόφωνα από τους παρόντες η Σοφία Ντιντιούμη, Ιστορικός Αρχαιολόγος-Υποψήφια Διδάκτωρ Βυζαντινολογίας του ΑΠΘ, κατόπιν πρότασης της ομάδας Sarantaporo.gr.

Η Επιτροπή Διοργάνωσης της δράσης, όπως διαμορφώθηκε οριστικά στις 20 Αυγούστου 2011, παρουσιάζεται παρακάτω:

Επιτροπή Διοργάνωσης της δράσης
Έτος Μάχης Σαρανταπόρου «1912-2012: 100 χρόνια μετά»

Με το πέρας του καλοκαιριού, η συνεχής οικονομική επιδείνωση που συντελείται στη χώρα μας, με άμεσο αντίκτυπο στις δημόσιες δαπάνες αλλά και στην οικονομική δυνατότητα των πολιτών, οδήγησε την ομάδα του Sarantaporo.gr, τους συνεργαζόμενους Συλλόγους και την Επιτροπή Διοργάνωσης στο να αναλογιστούν κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πλάνο δράσης.

Κατόπιν συνεννόησης στα τέλη Σεπτεμβρίου, έγινε από όλους τους συμμετέχοντες σαφές πως δεν είναι δυνατή η υλοποίηση της δράσης, όπως αυτή περιγράφεται στο πλάνο της ομάδας του Sarantaporo.gr και είχε συμφωνηθεί κατά την αρχική φάση οργάνωσης της δράσης. Δυστυχώς οι προοπτικές χρηματοδότησης των όποιων εκδηλώσεων της δράσης καθίστανται μάλλον απίθανες, τόσο από την πλευρά της πολιτείας (Δήμος Ελασσόνας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Υπουργεία κτλ.), όσο και από την πλευρά των συνεργαζόμενων Συλλόγων, ενώ και για την ομάδα του Sarantaporo.gr έχει καταστεί πλέον ανθρωπίνως αδύνατο να ανταπεξέλθει οργανωτικά και οικονομικά στην υλοποίηση της ιδέας του πλάνου δράσης «1912-2012: 100 Χρόνια από τη Μάχη Σαρανταπόρου» και τον συντονισμό και οργάνωση της Επιτροπής Διοργάνωσης, καθώς οι συναντήσεις, οι εκδηλώσεις και οι μετακινήσεις που απαιτούνται για το σκοπό αυτό έχουν καταστεί ιδιαιτέρως δαπανηρές.

Αντί του αρχικού πλάνου, προτάθηκε από την ομάδα του Sarantaporo.gr και έγινε κοινά αποδεκτό, ο κάθε συνεργαζόμενος Σύλλογος να αφιερώσει τις όποιες εκδηλώσεις του επιθυμεί στην επέτειο των «100 Χρόνων από τη Μάχη Σαρανταπόρου», ενώ η ομάδα του Sarantaporo.gr θα προσπαθήσει από την πλευρά της να ενισχύσει και να προβάλει αυτές τις εκδηλώσεις μέσω της νέας υπό διαμόρφωση ιστοσελίδας www.maxi-sarantaporou.gr.

Μέσω αυτής της δημοσίευσης τα μέλη της ομάδας του Sarantaporo.gr επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε, στους συγχωριανούς και τους συντοπίτες μας της ευρύτερης περιοχής, την πρότασή μας και την προσπάθεια για συνεργασία που κάναμε, με φόντο την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μάχη των Στενών του Σαρανταπόρου, όπως και την ανταπόκριση που βρήκαμε, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί μια ελπίδα για το μέλλον πως η περιοχή μας αξίζει κάτι καλύτερο διότι έχει και ιστορία, έχει και ομορφιές, έχει και δυνατότητες και το κυριότερο έχει ανθρώπους που ατενίζουν το μέλλον δημιουργικά, πάνω από τις όποιες δυσκολίες της σκληρής εποχής που ζούμε.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους συνεργαζόμενους Συλλόγους και φορείς για την μέχρι τώρα συνεργασία και την έμπρακτη υποστήριξη μιας ιδέας που στόχο είχε και έχει την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής και των δυνατών της σημείων, μέσω της ιστορικής μνήμης, με κοινό βασικό παρονομαστή τη συμμετοχή και την δημιουργική έκφραση και ανάπτυξη των ανθρώπων της.

Οι ιδέες και οι προτάσεις που περιγράφονται στο πλάνο της δράσης «1912-2012: 100 Χρόνια από τη Μάχη Σαρανταπόρου» είναι διαθέσιμες για οποιουσδήποτε επιθυμούν να τις υιοθετήσουν, προς όφελος αυτής της μοναδικής για την περιοχή μας ιστορικής επετείου, ενώ θα στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση με όποιο τρόπο μπορούμε.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!