tromaktiko: Πιέσεις στη Λευκωσία να αποδεχόταν προτάσεις του ΟΗΕ εισηγείτο το Λονδίνο το 1981

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πιέσεις στη Λευκωσία να αποδεχόταν προτάσεις του ΟΗΕ εισηγείτο το Λονδίνο το 1981



Τα Ηνωμένα Εθνη προετοιμάζονται να υποβάλουν προτάσεις για την επίτευξη πραγματικής προόδου στο Κυπριακό μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου και εάν πρόκειται να υπάρξει...
οποιαδήποτε δυνατότητα επιτυχίας χρειάζονται ισχυρή εξωτερική υποστήριξη περιλαμβανομένων και βρετανικών πιέσεων επί των Ελληνοκυπρίων. Αυτό αποκαλύπτει έγγραφο του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το έτος 1981, το οποίο μαζί με άλλα δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα Βρετανικά Αρχεία.

Χρειάζεται, αναφέρεται στο έγγραφο, να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση αν κατ' αρχήν είναι έτοιμη να παράσχει την υποστήριξη της στις προτάσεις αυτές σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση και ίσως τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στο έγγραφο γίνεται σειρά εισηγήσεων, μεταξύ των οποίων η άσκηση γενικής διπλωματικής πίεσης στους Τούρκους και τους Ελληνοκυπρίους να αποδεχθούν τις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρέπει να καταστεί σαφές στους Ελληνοκύπριους», συνεχίζει, «ότι θα έχουν ένα βαρύ τίμημα να καταβάλουν μέσω αυξημένων εμπορικών και αλλων επαφών με τους Τουρκοκύπριους στο βορρά και ίσως μείωση της αριθμητικής δύναμης ή πλήρους απόσυρσης της βρετανικής δύναμης της UNFICYP εάν επιμένουν να απορρίπτουν λογικές προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Ωστόσο, οι πιέσεις αυτές πιθανόν να έστρεφαν τους Ελληνοκύπριους εναντίον των πολύ σημαντικών βρετανικών συμφερόντων στις Βάσεις και με τη διένεξη όσον αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων στην κυπριακή κυβέρνηση σε εξέλιξη, ο κίνδυνος αντιδράσεων εναντίον της βρετανικής παρουσίας στο νησί θα ήταν μεγάλος.

Σε άλλο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι οι Βρετανοί ήθελαν να περιορίσουν την ορατή παρουσία των Αμερικανών στις Βάσεις στον κατώτατο δυνατό βαθμό για να αποφευχθεί η δυσαρέσκεια των Κυπρίων και να τεθούν σε κίνδυνο τα υπάρχοντα αμυντικά συμφέροντα στις Βάσεις.

Σε άλλο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι εξεταζόταν το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων των Βρετανικών Βάσεων από τα τρία στα δώδεκα μίλια για καλύτερη, όπως αναφέρεται, προφύλαξη από πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!