σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό καρκινοβατούν, η Κύπρος θα κατέχει την προεδρία της ΕΕ, οι απειλές της Τουρκίας δίνουν και παίρνουν, και άρα ''δεν μπορεί να έχουμε ενός χρόνου προεκλογική αντιπαράθεση για τις προεδρικές εκλογές''.
Σε σύντομο χαιρετισμό του στην επίσημη πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, στη Λέσχη Αξιωματικών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ''η Εθνική Φρουρά είναι ο μαχητικός βραχίονας της όποιας Κυβέρνησης της Δημοκρατίας για την επικράτηση της ειρήνης και έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα'' και ότι ''χωρίς την Εθνική Φρουρά θα αλώνιζε η επεκτατική δύναμη που λέγεται Τουρκία''.
Πρόσθεσε ότι ''έχουμε να κάνουμε με έναν αντίπαλο που τον χαρακτηρίζει η αλαζονεία και ένας ανατολίτικος τρόπος εκτίμησης των εξελίξεων, την ώρα που όλη η υφήλιος θεωρεί πως αυτή η Τουρκία καταγράφει τον τελευταίο καιρό σημαντικές επιτυχίες τόσο για τον εαυτό της εσωτερικά όσο και στην περιοχή''.
''Αντί αυτές οι επιτυχίες να κάνουν την πολιτική ηγεσία της χώρας να εμφανίζεται ως μια σύγχρονη και ανανεωτική ηγεσία, δυστυχώς την έκαναν να εμφανίζεται όπως ήταν κάποτε η οθωμανική Τουρκία των Σουλτάνων. Αρα, χρειάζεται σοβαρή μελέτη της τουρκικής πολιτικής από την πολιτική και από τη στρατιωτική μας ηγεσία, για να χαράξουμε τις στρατηγικές εκείνες με βάση τις οποίες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την αλαζονεία και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας'', είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού και επεσήμανε ότι ''δυστυχώς η Τουρκία δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τους Τουρκοκύπριους και, με πρόσχημα δήθεν την ασφάλεια τους, εισέβαλε στο νησί μας και κατέχει 37% του εδάφους του''.
''Η Τουρκία θεωρεί τους Τουρκοκύπριους ανθρώπινα όντα δεύτερης κατηγορίας, για αυτό και κουβαλά δεκάδες χιλιάδες έποικους και προσπαθεί να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου, όχι μόνο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά ευρύτερα της Κύπρου'', είπε.
Ανέφερε ότι στόχος του Τούρκου Πρωθυπουργού φαίνεται να είναι ''να κουβαλήσει στην Κύπρο τόσες χιλιάδες έποικους ούτως ώστε να ισοβαθμήσει σε πληθυσμό την κατεχόμενη με την ελεύθερη Κύπρο'', πράγμα που καθιστά ''την τραγωδία ακόμη πιο σκληρή, πιο δύσκολη και εξοντωτική πρώτα από όλα για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας''.
''Εχουμε και εμείς καθήκον ως πολιτική ηγεσία να κατανοήσουμε ότι με μια Τουρκία η οποία ασκεί επεκτατική πολιτική δεν μπορεί να είμαστε πολυδιασπασμένοι στο εσωτερικό μέτωπο. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε συμπεριφορές και τουλάχιστον να έχουμε το ελάχιστο της αλληλοκατανόησης και της κοινής δράσης'', σημείωσε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''οι ημέρες είναι δύσκολες, το 2012 θα είναι αισιόδοξος χρόνος, αλλά ταυτόχρονα και πολύ δύσκολος'', προσθέτοντας ότι ''οι συνομιλίες καρκινοβατούν, θα έχουμε την προεδρία της ΕΕ, οι απειλές της Τουρκίας δίνουν και παίρνουν, άρα δεν μπορεί να έχουμε ενός χρόνου προεκλογική αντιπαράθεση για τις προεδρικές εκλογές''.
''Εχουμε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί, αν θέλει, και πέντε χρόνια πριν από προεδρικές εκλογές, να εργάζεται και να δρα με στόχο τις επόμενες. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα εθνικά μας συμφέροντα'', είπε.
Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ''να προσπαθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο να δώσουμε ένα μήνυμα ενωτικό προς τα έξω, ένα μήνυμα σύμπνοιας και κοινής δράσης''.
''Σας διαβεβαιώνω ότι όταν μιλούμε στο εξωτερικό, προσπαθώντας να πείσουμε για το καλό της υπόθεσης μας και την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό πολύ σύντομα, διότι εμείς έχουμε όλη την καλή θέληση για να λυθεί το Κυπριακό, εκφράζονται αμφιβολίες και επικαλούνται την πολιτική διάσπαση στο εσωτερικό μέτωπο. Δεν είναι κινδυνολογία αυτό. Είναι η πραγματικότητα. Οπως έχει καθήκον η Εθνική Φουρά να είναι ενωμένη, και όντως είναι και σας συγχαίρω για αυτό, χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε και οι πολιτικές δυνάμεις την ελάχιστη ενότητα'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό της Εθνικής Φρουράς.