ή το λιώσιμο των πάγων στου πόλους. Εχει, όμως, ευθύνη για τη ρύπανση των ακτών και των θαλασσών της Ελλάδας, αλλά και την ύπαρξη εκατοντάδων χωματερών σε κάθε γωνιά της χώρας. Η νέα χρονιά είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε κάθε απλός πολίτης να υιοθετήσει μια συμπεριφορά που θα έχει πραγματικά οφέλη για το ελληνικό περιβάλλον, ακολουθώντας ορισμένες απλές, καθημερινές συμβουλές.
1.Περιορίστε τα σκουπίδια
Κάθε χρόνο η χώρα μας παράγει περίπου 4.778.200 τόνους αστικών απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε Ελληνας ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων 437 κιλά σκουπιδιών. Η τάση μάλιστα είναι ανοδική, καθώς πριν από μία δεκαετία η κατά κεφαλή παραγωγή σκουπιδιών στη χώρα μας μόλις που ξεπερνούσε τα 405 κιλά. Τη νέα χρονιά, ο μέσος Ελληνας μπορεί να κάνει τη διαφορά και να μειώσει τις ποσότητες σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, απλά εντατικοποιώντας τις προσπάθειες ανακύκλωσης. Το μόνο που απαιτείται ώστε κάθε νοικοκυριό να μειώσει τα σκουπίδια του είναι η αγορά ενός επιπλέον οικιακού κάδου, στον οποίο θα τοποθετούνται όλες ανεξαιρέτως οι συσκευασίες προϊόντων, τα υλικά δηλαδή που αποτελούν πάνω από το 60% των οικιακών σκουπιδιών!
2.Ψωνίστε στη γειτονιά
Πολλές φορές, αρκετά είδη πρώτης ανάγκης πωλούνται σε ακριβότερη τιμή στα μπακάλικα της γειτονιάς, σε σχέση με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εχετε, όμως, υπολογίσει πόσο κοστίζει η βενζίνη που ξοδεύετε για να πάτε με το αυτοκίνητό σας στο σούπερ μάρκετ, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα; Το οικονομικό όφελος γέρνει σίγουρα υπέρ των μικρών καταστημάτων, στα οποία μπορούν σχεδόν όλοι να πάνε με τα πόδια, ενώ σαφή οφέλη προκύπτουν και για το περιβάλλον, το οποίο γλιτώνει από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που παράγει η περιττή χρήση των αυτοκινήτων.
3.Πετάξτε (τουλάχιστον) ένα καλλυντικό
Η συμβουλή αυτή απευθύνεται κυρίως στις γυναίκες, οι οποίες χρησιμοποιούν καθημερινά αναρίθμητα καλλυντικά προϊόντα, δίχως πολλές φορές να χρειάζεται. Για την ακρίβεια, η μέση γυναίκα εκτίθεται σε 167 χημικές ουσίες κάθε μέρα, εξαιτίας της χρήσης των καλλυντικών! Η κατάργηση τουλάχιστον ενός καλλυντικού ή ο περιορισμός της χρήσης όλων των προϊόντων ομορφιάς είναι δυνατό να περιορίσει σημαντικά το «χημικό αποτύπωμα» που αντιστοιχεί στη χρήση χημικών ουσιών από κάθε άνθρωπο. Σε αυτό το δύσκολο ίσως εγχείρημα, βοήθεια μπορεί να παρέχει η ιστοσελίδα Skin Deep Database, η οποία περιέχει πληροφορίες για 69.000 μάρκες καλλυντικών, από είδη μακιγιάζ μέχρι αντιηλιακά και σαμπουάν, βαθμολογώντας τα ανάλογα με την τοξικότητά τους.
4.Επενδύστε στα... κουφώματα
Η δαπάνη χρημάτων για τη θερμική μόνωση ενός σπιτιού ενδεχομένως και να φαντάζει με πολυτέλεια για πολλούς, ειδικά σε καιρούς κρίσης. Αλήθεια, όμως, πώς αισθάνεται κάθε πολίτης όταν, λόγω της χρήσης κλιματιστικών, ο λογαριασμός ρεύματος έρχεται φουσκωμένος ή όταν αναλογίζεται ότι το κόστος πετρελαίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία διετία; Η αλλαγή των παλαιών κουφωμάτων με σύγχρονα μπορεί να περιορίσει τη χρήση καλοριφέρ και κλιματιστικών από 20% μέχρι και 40%.
5.Προσέξτε τα απορρυπαντικά
Τα φωσφορικά άλατα είναι η συνηθέστερη μορφή ρύπανσης που εμφανίζεται στις θαλάσσιες ακτές, τα ποτάμια και τις λίμνες της Ευρώπης. Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξε ότι το 60% από αυτό το ρυπογόνο στοιχείο προέρχεται από τα απορρυπαντικά ρούχων, το 30% από τα απορρυπαντικά πιάτων και μόλις το 8% από τις βιομηχανίες! Μάλιστα, τα απορρυπαντικά ευθύνονται για την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού σε τέτοιο βαθμό που η Κομισιόν, ήδη από το 2013, έχει προτείνει την απαγόρευση των φωσφορικών ενώσεων από τα προϊόντα καθαρισμού. Μέχρι να γίνει αυτό, οι καταναλωτές μπορούν να λάβουν μέτρα από μόνοι τους. Στα σούπερ μάρκετ κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια «πράσινα» απορρυπαντικά, που δεν περιέχουν επικίνδυνα συστατικά.