σπηλιά της Κροατίας. Πρόκειται για 30 κομμάτια μιας ελεφαντοστέινης πλάκας επάνω στην οποία είναι χαραγμένα ζώδια αλλά και επιγραφές σε ελληνορωμαϊκό στυλ.
Ο Καρκίνος, οι Δίδυμοι, οι Ιχθείς και εντελώς αποσπασματικά ο Τοξότης διασώζονται πάνω στην πλάκα. Τα κομμάτια του «χάρτη» βρέθηκαν δίπλα σε ένα σταλαγμίτη φαλλικού σχήματος ανάμεσα σε χιλιάδες θραύσματα αγγείων πόσης της Ελληνιστικής εποχής.
Την άποψη ότι πρόκειται πιθανώς και για το μεγαλύτερο γνωστό παράδειγμα που έρχεται από τον ελληνορωμαϊκό κόσμο διατυπώνει ο Αλεξάντερ Τζόουνς, καθηγητής στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί ζωδιακοί χάρτες που έχουν καταγραφεί ως ένα είδος εγγράφου σε πάπυρο ή σε τοίχο αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι τόσο παλιός.
Σύμφωνα με Το Βήμα, η ραδιοχρονολόγηση έδειξε ότι ελεφαντόδοντο που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την κατασκευή του αστρολογικού χάρτη είναι περίπου 2.200 ετών, βρίσκεται δηλαδή πολύ κοντά στην εμφάνιση αυτής της νέας μορφής της αστρολογίας.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι τα αγγεία πόσης που βρέθηκαν στο σπήλαιο ήταν προσεκτικά επιλεγμένα και είχαν κατασκευασθεί εκτός της χώρας. Ελάχιστοι αποθηκευτικοί αμφορείς εντοπίσθηκαν εξάλλου, κάτι που για τους αρχαιολόγους σημαίνει, ότι αφού μετέφεραν το κρασί στα αγγεία για να κάνουν τις σπονδές, στη συνέχεια τους πετούσαν. Κι αυτό, γιατί ένας αμφορέας δεν είναι κατάλληλος για να εναποτεθεί σε ιερό.
Οι αρχαιολόγοι δεν είναι βέβαιοι πώς κατέληξε ο «χάρτης» στο σπήλαιο ή πού κατασκευάσθηκε αρχικά. Εκτιμάται, πάντως, ότι μπορεί να προέρχεται από την Αίγυπτο.