Προχτές ήταν η ημέρα της δίκης του στο Εφετείο Λαμίας αλλά αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ευρυτανικά Νέα» ο κ.Νικόλαος έφτασε στο σημειο να δανείζεται ο ίδιος για να μπορεί να ανταποκρίνεται στην ακόρεστη βουλιμία του 38χρονου που αρχικά με ικετευτικό τρόπο και στη συνέχεια με εκβιασμούς για περισσότερα χρήματα.
Το ρεπορτάζ του Ηλία Τσώνη
Η υπόθεση οικονομικής απάτης που συντάραξε την κοινή γνώμη το 2009, μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας, εκδικάζεται πρωτοδίκως, μετά από μήνυση του Μητροπολίτη, την επόμενη εβδομάδα στο Εφετείο Λαμίας. Περισσότεροι από 50 μάρτυρες στην δίκη. Φερόμενος ως δράστης ένας 38χρονος από το Μεσολόγγι.
Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κατέθεσε μήνυση το 2008 κατά ενός 38χρονου από το Μεσολόγγι, ο οποίος φέρεται ότι κατάφερε να τον εξαπατήσει και να του αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 400.000 ευρώ. Την μήνυση συνυπογράφουν ακόμη τρεις ιερείς, εκτός Ευρυτανίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι και εκείνοι έπεσαν θύματα του επιτήδειου νέου.
Η υπόθεση που φέρεται ως μεγάλη οικονομική απάτη εις βάρος του Μητροπολίτη Καρπενησίου, ξεκινά από το 2003. Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, ο 38χρονος κατάφερε "δια της πειθούς" να αποσπάσει -σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και το 2007- μεγάλα χρηματικά ποσά από τον ιερέα. Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου φέρεται ότι έπεσε θύμα πλεκτάνης του νεαρού, ο οποίος με πρόσχημα την οικονομική του καταστροφή και χρησιμοποιώντας την οικογενειακή του κατάσταση -είναι διαζευγμένος και έχει δύο ανήλικα μικρά παιδιά-, ζητούσε από τον Μητροπολίτη να τον ενισχύσει οικονομικά. Μάλιστα, φέρεται να χρησιμοποιούσε, όπως λέγεται, και έμμεσο εκβιασμό ότι "αν δεν με βοηθήσεις, θα αυτοκτονήσω και θα με έχεις κρίμα στο λαιμό σου", κάτι που φαίνεται πως λύγιζε τον Μητροπολίτη.
Ο κ. Νικόλαος αρχικά, επείσθη από τον 36χρονο, ο οποίος "κατείχε την τέχνη της πειθούς" όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση και συχνά του κατέθετε χρηματικά ποσά, τα οποία εν τέλει αγγίζουν τις 400.000 ευρώ. Έτσι εξηγούν, άλλωστε, γνώστες της υπόθεσης, την ανάγκη για "μετρητά" που είχε εκείνη την περίοδο ο κ. Νικόλαος. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να υπάρχουν πάνω από 250 καταθέσεις σε λογαριασμούς του φερόμενου ως θύτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως αναφέρεται και στις καταθέσεις μαρτύρων, ο Μητροπολίτης απευθυνόταν σε γνωστούς του, ξυπνώντας τους μέσα στην νύχτα και ζητώντας τους να του δανείσουν τεράστια ποσά, από 5 μέχρι και 20.000 ευρώ.
Πάντως τα χρήματα που κατά την εποχή εκείνη είχε δανειστεί ο Μητροπολίτης φαίνεται να τα έχει εξοφλήσει όλα. Ωστόσο η ανάγκη του Μητροπολίτη για μετρητά, υπέπεσε στην αντίληψη της οικογένειάς του, στην οποία ο κ.κ. Νικόλαος δεν είχε πει τίποτα. Οι ίδιοι, ήταν αυτοί που το 2005 ανέφεραν τα όσα γνώριζαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας. Την υπόθεση άρχισε να ερευνά η Ασφάλεια Καρπενησίου, με διοικητή τότε τον σημερινό υποδιευθυντή κ. Νίκο Πολύζο. Ακολούθως η υπόθεση παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα Ευρυτανίας και από τα τέλη του 2007, μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας, παραπέμφθηκε στον ανακριτή Ευρυτανίας. Η ανάκριση κράτησε περίπου δύο χρόνια, ώστε να στοιχειοθετηθεί επαρκής κατηγορία και στις 8 Ιουνίου 2009, εκδόθηκε ένταλμα εις βάρος του 38χρονου.
Η σύλληψή του έγινε την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009 σε τυχαίο έλεγχο ρουτίνας της Αστυνομίας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Αρχικά, κρατήθηκε σε κρατητήρια τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και στην συνέχεια οδηγήθηκε μέσω του τμήματος μεταγωγών στην Πάτρα, από εκεί στη Λαμία και τέλος στο Καρπενήσι, όπου κρατήθηκε και ανακρίθηκε για 8 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φερόμενος ως δράστης, κατέθεσε στην ανακρίτρια Καρπενησίου υπόμνημα 10 σελίδων. Δεν αρνείται ότι γνωρίζει τον Μητροπολίτη, ωστόσο, δεν αποδέχθηκε ότι τα χρήματα τα οποία λάμβανε νόμιμα, όπως υποστήριξε, μέσω τραπεζικών συναλλαγών αλλά και με άλλους τρόπους, ήταν "δάνειο" ενώ υποστήριζε ότι ουδέποτε είχε την πεποίθηση πως τα χρήματα κάποτε θα καλούνταν να τα επιστρέψει. "Δεν εξαπάτησα κανέναν"φαίνεται να είπε. "Είχα πραγματικά οικονομικά προβλήματα, στα οποία και ο μηνυτής μου επείσθη και προσφέρθηκε να με βοηθήσει. Πόσες φορές μπορεί να εξαπατήσει κάποιος κάποιον;" υποστήριξε. Στην συνέχεια κρατήθηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στις φυλακές Κορυδαλλού.
Αιτήματά του για αποφυλάκιση απορρίφθηκαν. Αφέθηκε, όμως, ελεύθερος, αφού πέρασε η προφυλάκισή του χωρίς να έχει οριστεί η δικάσιμος, η οποία, εντέλει, ορίστηκε για την επόμενη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012. Το θέμα που κρατήθηκε μυστικό από την Μητρόπολη Καρπενησίου έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα "Ευρυτανικά Νέα" (αρ. φυλ. 351/5-8-09) και ακολούθησαν και άλλα ρεπορτάζ με λεπτομέρειες για το θέμα. Ήταν μια υπόθεση απάτης που συντάραξε την κοινωνία της Ευρυτανίας. Λίγες ημέρες μετά, τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009, ο ίδιος ο Μητροπολίτης Καρπενησίου, κ.κ. Νικόλαος, θέλησε να αποκαλύψει μόνος του την υπόθεση και συγκάλεσε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο στο Καρπενήσι, σύναξη όλων των ιερέων του νομού, στους οποίους διηγήθηκε πώς γνώρισε τον 38χρονο, φερόμενο ως θύτη του.
Ο Μητροπολίτης, πληροφόρησε τους ιερείς ότι κατά το έτος 2003, τον πλησίασε ο 38χρονος και του ζήτησε οικονομική βοήθεια, αφού του εξέθεσε τα μεγάλα οικονομικά και προσωπικά του προβλήματα. Αρχικά, ο Μητροπολίτης πείσθηκε ότι πράγματι υπήρχε ανάγκη να συνδράμει. Έτσι, σε μια πρώτη φάση, τον βοήθησε προσφέροντάς του το μικρό ποσό των 100 ευρώ. Ο 38χρονος, όμως, εμφανίσθηκε εκ νέου και τότε ο κ. Νικόλαος του παρείχε και πάλι την βοήθειά του, με ένα επίσης μικρό ποσό, της τάξης των 200 ευρώ. Ωστόσο, η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχο και ο Μητροπολίτης Καρπενησίου βρέθηκε να δίνει συνεχώς χρήματα από το 2003 μέχρι και το 2007, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία. Στους ιερείς εξέθεσε την κατάσταση όπως έχει.
Διευκρίνισε ότι ο 38χρονος του αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά με την απειλή ότι, αν δεν του έδιδε κι άλλα χρήματα, τότε θα χάνονταν και όσα μέχρι εκείνη τη στιγμή του είχε δώσει. Ο Μητροπολίτης μαζί με άλλους ιερείς, κατέθεσε μήνυση κατά του 38χρονου, ο οποίος φαίνεται ότι το ίδιο "κόλπο" είχε στήσει και σε άλλους κληρικούς, καθώς και πολίτες, οι οποίοι επίσης κατέθεσαν κοινή μήνυση εναντίον του.