αίτημα της ελληνικής μειονότητας. Η τουρκική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τη λειτουργία ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο από το 1964, περίοδο που παρουσίαζε κλιμάκωση η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας του Κυπριακού.
Στο νησί του βορείου Αιγαίου, στην έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων, λειτουργούσαν ελληνικά δημοτικά σχολεία σε έξι από τα επτά ελληνικά χωριά, στην Παναγία, τα Αγρίδια, το Σχοινούδι, το Γλυκί, τους Αγίου Θεόδωρους και το Κάστρο. Λειτουργούσε επίσης και ένα κεντρικό Γυμνάσιο.
Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί επισήμως προς τις τουρκικές Αρχές πριν από ένα χρόνο από μέλη των κοινοτήτων της Ίμβρου.
«Το σχολείο αυτό, όταν ανοίξει, θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο νησί οικογένειες με παιδιά από την Κωνστατνινούπολη και την Ελλάδα. Έτσι αναμένουμε να ενισχυθούν οι ανακάμπτουσες τα τελευταία 10 χρόνια κοινότητές μας και με νεότερους ανθρώπους, ώστε να ανασυσταθεί εκ νέου ο κοινωνικός ιστός» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Ιμβρίων και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης.
«Τα Ιμβριακά Σωματεία του εξωτερικού χαιρετίζουν αυτή την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία διορθώνονται, εν μέρει, κάποιες από τις μεγάλες αδικίες του παρελθόντος. Αποτελεί βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον στην Ίμβρο με ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους κατοίκους της. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε αντίστοιχα βήματα και σε άλλους τομείς όπου οι Ίμβριοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως τα κληρονομικά δικαιώματα των ξένων υπηκόων, η κατοχύρωση των ακινήτων στο όνομα των πραγματικών δικαιούχων κ.ά.» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
lamiastar.gr