Οπως δηλώνουν στην «Κ» μεγάλα δικηγορικά γραφεία που εξειδικεύονται στον πτωχευτικό κώδικα της χώρας μας, τα 4 χρόνια που δίνει ως χρόνο ο νομοθέτης για να μπορέσει μια εταιρεία να επανακάμψει μετά την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 είναι υπερβολικά μεγάλος, όταν η αντίστοιχη διαδικασία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στην Αμερική δεν ξεπερνάει τους ελάχιστους μήνες.
«Οταν ο επιχειρηματίας έχει τόσο χρόνο στη διάθεσή του είναι προφανές ότι θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για την προσωπική του επιβίωση, αφού απαλλάσσεται από τον βραχνά των πιστωτών και την πίεση των εργαζομένων», τονίζει στην «Κ» δικηγόρος, του οποίοι το γραφείο έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια μεγάλο αριθμό υποθέσεων εισηγμένων και μη επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Κ», τα νομικά γραφεία ζητούν επίσπευση των διαδικασιών και κυρίως του χρόνου που δίνεται (έως και 4 έτη) για να επανακάμψει η επιχείρηση σε θετική πορεία.
Η οικονομική ασφυξία επιδεινώνεται καθημερινά για τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις. Τα στοιχεία από πλευράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών δείχνουν ότι μόλις 4 εισηγμένες, σε σύνολο 19 που έχουν ζητήσει από το 2005 έως σήμερα να υπαχθούν στις προβλέψεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, τα κατάφεραν. Για δύο εταιρείες απορρίφθηκε η αίτησή τους και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, ενώ για εννέα εισηγμένες ο χρόνος περνάει και δεν έχουν μέχρι σήμερα λάβει το «πράσινο φως» από τη Δικαιοσύνη. Το μόνο που έχουν κατορθώσει είναι να ξεκινήσει η συνδιαλλαγή με τις πιστώτριες τράπεζες.
Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες και με τις τράπεζες να έχουν κλείσει αεροστεγώς όλες τις χρηματοδοτήσεις, για να πετύχει μια εισηγμένη τη συμφωνία, είτε θα πρέπει να είναι εξωστρεφής είτε να διαθέτει πολύ ισχυρά ενεργητικά στοιχεία. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις έχουν κατευθυνθεί προς το άρθρο 99 μέχρι και το τέλος του 2011.Τον υπερδιπλασιασμό των αιτήσεων υπαγωγής στο άρθρο 99 αναμένουν οι δικηγόροι, από τη νέα οικονομική χρονιά.
Στις εταιρείες που κατέθεσαν αιτήσεις το 2011 περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα από τον χώρο της ένδυσης, των ηλεκτρονικών ειδών, του κλάδου των μεταφορών, της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, κατασκευών κ.λπ., ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες, έστω και αν δραστηριοποιούνται σε κλάδους οι οποίοι θεωρητικά δεν έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες λόγω της κρίσης (π.χ. στην ενέργεια), αναγκάστηκαν να προσφύγουν στην προστασία του άρθρου 99 εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας και οφειλών από τρίτους πελάτες.
Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή έφεραν την εταιρεία Τυποεκδοτική να ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99.
Ο κλάδος του εμπορίου είναι αυτός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο δικηγόρος Ιάκωβος Βενιέρης, λέκτορας Νομικής Αθηνών, που εξειδικεύεται στις διατάξεις του τπωχευτικού κώδικα, σημειώνει ότι για να υπαχθεί μια επιχείρηση στη διαδικασία συνδιαλλαγής πρέπει:
α) Να έχει το κέντρο των κυρίων συμφερόντων της στην Ελλάδα.
β) Να βρίσκεται σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμών.
γ) Για χρέη από οποιονδήποτε λόγο, προς οποιοδήποτε πρόσωπο.
Οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την υπαγωγή της επιχείρησης είναι αρκετά αυστηρές. Ωστόσο, η εμπειρία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι οι επιχειρήσεις που εισάγονται στο άρθρο 99 αυτόματα παγώνουν τη δραστηριότητά τους ή την περιορίζουν στο ελάχιστο, γεγονός το οποίο είναι καταστροφικό, αφού χωρίς πωλήσεις δεν μπορεί η εταιρεία να επανακάμψει. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το πρόβλημα στο άρθρο 99, που δίνει μία ιδιότυπη ασυλία στον επιχειρηματία ενώ θα έπρεπε να λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις για το όφελος των μετόχων και των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις, αργά και βασανιστικά, δαπανούν τον χρόνο μεταξύ δικαστηρίων και ανεφάρμοστων business plan αφού η καρδιά της επιχείρησης έχει σταματήσει να χτυπάει.