2 τεράστια brand names στο χώρο της αθλητικής ένδυσης.
Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του '20, τον περασμένο αιώνα, σε ένα μικρό χωριό της Νότιας Γερμανίας. Εκεί, ο Adolf (Adi) Dassler, φανατικός των σπορ, μαζί με τον αδερφό του Rudolf Dassler, ο οποίος διακρινόταν για τις ικανότητές του στο εμπόριο και τις πωλήσεις, έφτιαχναν χειροποίητα αθλητικά παπούτσια στο σπίτι τους. Αλλά, όσο οι πωλήσεις ανέβαιναν, τόσο και η κόντρα στη σχέση των 2 αδελφών φούντωνε.
Αν και κανείς δεν είναι βέβαιος για το λόγο που προκάλεσε την οριστική ρήξη στις σχέσεις των 2 αδελφών, λέγεται ότι κύρια αιτία ήταν μια παρεξήγηση.
Καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν, σε μία επιδρομή των Συμμάχων ο Adi, μαζί με τη γυναίκα του, πήγε να προστατευτεί σε ένα καταφύγιο, στο οποίο ήταν από πριν ο Rudolf με τη δική του σύζυγο. Όταν ο Adi έφτασε, είπε: " Οι μπάσταρδοι με ακολουθούν", αναφερόμενος στους Συμμάχους. Ωστόσο, ο αδερφός νόμιζε πως απευθύνθηκε σε αυτόν και την γυναίκα του.
Μέχρι το τέλος του πολέμου, τα 2 αδέλφια χώρισαν την εταιρία τους και ξεκίνησαν τη δική τους μάχη, στο χώρο των επιχειρήσεων, διχάζοντας ακόμα και τους κατοίκους της μικρής πόλης του Herzogenaurach, έδρα των 2 εταιριών.
O Adi ονόμασε την εταιρία του αρχικά Addas και μετέπειτα Adidas, ενώ ο Rudolf τη δική του Ruda, όνομα που θα αλλάξει αργότερα στο πιο εμπορικό Puma.
Τα χρόνια που ακολούθησαν σημαδεύτηκαν από τον ανηλεή πόλεμο ανάμεσα στις 2 εταιρίες.
Πρώτα η Adidas κατάφερε να μπει χορηγός σε διάφορες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως Ολυμπιάδα και Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Όταν η Δυτική Γερμανία κέρδισε τη μεγάλη Ουγγαρία, στον τελικό του Μουντιάλ το 1954, όλοι οι παίχτες της φόραγαν παπούτσια της εταιρίας του Adi. Το, σε καμιά περίπτωση βέβαια τυχαίο, γεγονός έδωσε στην εταιρία τεράστια ώθηση, βάζοντάς την κυρίαρχο της παγκόσμιας αθλητικής αγοράς.
Στη συνέχεια, ήταν η σειρά της Puma να συνεργαστεί με μεγάλους αθλητές. Στο Μουντιάλ του 1970, σε ένα από τα παιχνίδια της Βραζιλίας, ο θρυλικός Πελέ, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν τη σέντρα του αγώνα, ζητά από το διαιτητή να δέσει τα κορδόνια του.
Μία τέτοια τέτοια κίνηση θα ήταν απολύτως φυσιολογική, αν ο Πελέ δεν είχε εισπράξει $120.000, ποσό αστρονομικό για εκείνη την εποχή, για να διαφημίσει τα νέα ποδοσφαιρικά παπούτσια της Puma, στα μάτια των εκατομμυρίων θεατών που ήθελαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα.
Από τις 2 οικογένειες, μόνο ο εγγονός του Rudolf, Frank Dassler, ασχολείται ακόμα με εταιρίες στο συγκεκριμένο χώρο. Ο Frank, αν και υπήρξε επικεφαλής της Puma στις Η.Π.Α, τώρα είναι ο ηγέτης του νομικού επιτελείου της Adidas. Έτσι, έγινε το πρώτο, και πιθανότατα το τελευταίο, άτομο που έχει εργασθεί σε διοικητικό πόστο και στις 2 εταιρίες.
Οι καιροί, όμως, έχουν αλλάξει και μαζί τους έχει αλλάξει και ο κόσμος.
Η Adidas πουλήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80, από τα παιδιά του Adi, για πολύ μικρό ποσό, καθώς αντιμετώπιζε το φάσμα της πτώχευσης.
Στον ίδιο δρόμο κινήθηκε και η Puma, η οποία εξαγοράστηκε από τη γαλλική πολυεθνική PPR, η οποία κατέχει και το πλειοψηφικό πακέτων των μετοχών της Gucci, ενώ ο τρόπος με τον οποίο γλίτωσε το λουκέτο, θα διδάσκεται στα οικονομικά πανεπιστήμια του κόσμου για πολλά χρόνια.
Παρ' όλα αυτά, μόλις το Σεπτέμβρη του 2009, πολύ μετά το θάνατο των 2 αδελφών, για πρώτη φορά οι 2 εταιρίες παραμέρισαν τις διαφορές τους και συναντήθηκαν σε έναν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου.
http://angrybets.gr/