tromaktiko: Οι τυφώνες πυροδοτούν σεισμούς;

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Οι τυφώνες πυροδοτούν σεισμούς;



Το «μούσκεμα» του εδάφους από τους ισχυρούς και «υγρούς» τυφώνες ενδέχεται να πυροδοτεί σεισμούς, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή μελέτη.
Οι επιστήμονες που τη διεξήγαγαν υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι σεισμοί που σημειώθηκαν το 2010 στην Ταϊβάν και στην Αϊτή ενδέχεται να προκλήθηκαν από τις ισχυρές τροπικές καταιγίδες που είχαν προηγηθεί.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριδας παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, η διάβρωση του εδάφους και οι κατολισθήσεις που προκαλούν οι ισχυρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις αλλάζουν τη φόρτιση των ρηγμάτων με αποτέλεσμα να τα ενεργοποιούν.

Ρίχτερ 50ετίας

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σίμον Βντοβίνσκι, καθηγητή Θαλάσσιας Γεωολογίας και Γεωφυσικής στη Σχολή Θαλάσσιας και Ατμοσφαιρικής Επιστήμης Ρόζεντιλ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, ανέλυσαν δεδομένα από τους σεισμούς μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και άνω που σημειώθηκαν στην Ταϊβάν και στην Αϊτή την τελευταία 50ετία καθώς και από κυκλώνες που εμφανίστηκαν την ίδια περίοδο.

Εντόπισαν μια σαφή σχέση ανάμεσα στα δυο φυσικά φαινόμενα: είδαν ότι οι μεγάλοι σεισμοί σημειώνονταν μέσα στην επόμενη τετραετία από μια πολύ υγρή περίοδο τροπικών καταιγίδων.

Συγκεκριμένα, την τελευταία 50ετία σημειώθηκαν στην Ταϊβάν τρεις τυφώνες με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις – κατά χρονική σειρά η Φλόσι, το 1969, ο Χερμπ το 1996 και ο Μόρακοτ το 2009. Και τους τρεις ακολούθησαν δονήσεις άνω των 6 Ρίχτερ: ο «σεισμικός απόηχος» της Φλόσι σημειώθηκε το 1972 ενώ τον Χερμπ ακολούθησαν δυο σεισμοί το 1998 και το 1999 και τον Μόρακοτ άλλοι δυο, το 2009 και το 2010. Αντίστοιχα στην Αϊτή ο σεισμός των 7 Ρίχτερ του 2010 ήρθε ενάμιση χρόνο αφότου δυο τυφώνες και δυο τροπικές καταιγίδες είχαν πλήξει τη χώρα μέσα σε 25 μέρες.

Αλλαγή της φόρτισης των ρηγμάτων

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το «μούσκεμα» του εδάφους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις προκαλεί κατολισθήσεις και διαβρώσεις αλλάζοντας την κατανομή των υλικών και επηρεάζοντας τη φόρτιση των σεισμογενών ρηγμάτων.

«Οι πολύ υγρές βροχοπτώσεις είναι η αιτία πυροδότησης» δήλωσε ο κ. Βντοβίνσκι. «Η ισχυρή βροχή προκαλεί χιλιάδες κατολισθήσεις και σοβαρή διάβρωση η οποία αφαιρεί υλικά του εδάφους από την επιφάνεια της Γης απελευθερώνοντας την τάση φόρτισης και ενθαρρύνοντας την κίνηση κατά μήκος των ρηγμάτων».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτός ο «υγρός» μηχανισμός πυροδότησης δεν λειτουργεί σε όλα τα ρήγματα, αλλά μόνο στα κεκλιμένα, όπου η κίνηση που σημειώνεται έχει κάθετη φορά.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!