tromaktiko: Κέρδη και ζημίες από τα σενάρια επίθεσης στο Ιράν

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Κέρδη και ζημίες από τα σενάρια επίθεσης στο Ιράν



Θα μπορούσαμε να παίξουμε το παιχνίδι «υπάρχει ένα καλό και ένα κακό νέο, ποιο θέλεις να σου πως πρώτο;». Βεβαίως, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα... καθορίζεται από το ποιος είναι ο δέκτης των συνεπειών. Και ευνοημένοι είναι πάντα οι Αμερικανοί. Όχι όλοι, γιατί ολοένα περισσότερο οι τηλεοπτικές οθόνες και οι σελίδες των εφημερίδων προβάλλουν τις στρατιές ανέργων και αστέγων στις ΗΠΑ, την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τα τεράστια κοινωνικά αδιέξοδα, κοινός παρανομαστής για τον κόσμο της εργασίας παγκόσμια.

Το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο όμως στις ΗΠΑ κάνει πάρτι. Τα κέρδη από τη διαχείριση της κρίσης με το Ιράν είναι τεράστια. Τα σενάρια αμερικανικής ή ισραηλινής επίθεσης για την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και ο φόβος των Ιρανικών αντιποίνων, ιδιαίτερα στα γειτονικά αντιδραστικά καθεστώτα, συμμάχους των ΗΠΑ, γεμίζουν τα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών και των γιγαντιαίων εταιρειών ενέργειας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών κατασκευασμένων από την εταιρεία Boeing στην πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα δώσει στην αμερικανική οικονομία μια ετήσια ώθηση 3,5 δισ. δολαρίων. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε ότι η διακυβερνητική συμφωνία περιλαμβάνει την κατασκευή 84 νέων αεροσκαφών και αναβαθμίσεις σε 70 υφιστάμενα αεροσκάφη καθώς και πυρομαχικά, ανταλλακτικά, εκπαίδευση, συντήρηση και υλικοτεχνική υποστήριξη. "Η συμφωνία αυτή ενισχύει την ισχυρή και διαρκή σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία και καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια ισχυρή αμυντική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας ως βασική συνιστώσα για την περιφερειακή ασφάλεια", τονίζει ο Έρνεστ.

Όμως και στην αμερικανική αγορά, το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα σημειώνει μεγάλες επιτυχίες. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, η Μπόινγκ ανέλαβε ένα επταετές συμβόλαιο ύψους 3,48 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη, την δοκιμή, το σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (Ground-based Midcourse Defense, ή GMD).

Παράλληλα, το 2012 επιβεβαίωσε τη φήμη του ως μια πολύ δύσκολη και ίσως, πολεμική χρονιά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε σήμερα ένα νόμο σχετικά με τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου, ο οποίος ενισχύει τις κυρώσεις εναντίον του χρηματοοικονομικού τομέα του Ιράν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα υπέγραψε νόμο για τη χρηματοδότηση του υπουργείου Άμυνας με 662 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως εξέφρασε "τις έντονες επιφυλάξεις του" για κάποια άρθρα που υιοθέτησε το Κογκρέσο και τα οποία ενισχύουν τη δικαιοδοσία του αμερικανικού στρατού σε υπόπτους για τρομοκρατία και περιορίζουν την εξουσία του προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής!!!

Οι νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν έχουν στο επίκεντρό τους την Κεντρική Τράπεζα της χώρας με στόχο να μειώσουν τα κέρδη της Τεχεράνης από την εξαγωγή πετρελαίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει το δικαίωμα να παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού οργανισμού έχει συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν στον τομέα του πετρελαίου. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τους ξένους εταίρους της ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτές οι κυρώσεις θα μπορέσουν να ισχύσουν χωρίς να επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Τα κακά νέα είναι για τους υπόλοιπους, καθώς άμεση ήταν η απάντηση του Ιρανικού καθεστώτος. Η τιμή του αργού θα ξεπεράσει τα 200 δολάρια το βαρέλι, αν επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, προειδοποιεί ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου. «Χωρίς αμφιβολία, η τιμή του αργού πετρελαίου θα αυξηθεί δραματικά αν μας επιβληθούν πετρελαϊκές κυρώσεις... Θα φτάσει τουλάχιστον τα 200 δολάρια το βαρέλι», τόνισε ο Ροστάμ Κασεμί, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Aseman.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί «Διάχυτη είναι η ανησυχία στις αγορές από την κρίση που φαίνεται να πλησιάζει στην περιοχή του Κόλπου και αυτό αποτυπώθηκε με σαφήνεια στο Λονδίνο όπου ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά 0,10% στις 5.507 μονάδες, στην Φραγκφούρτη, όπου ο DAX υποχώρησε κατά 2,01% - όσο και ο FTSE MIB στο Μιλάνο - στις 5.771 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,03% στις 3.071 μονάδες. Στην αμερικανική αγορά η συνεδρίαση ήταν ομοίως πτωτική, αφού η ανακοίνωση του αμερικανικού 5ου Στόλου ότι δεν θα επιτρέψει να διακοπεί η κυκλοφορία στα Στενά του Ορμούζ, μετά την απειλή του Ιράν ότι θα σταματήσει τα πλοία που κινούνται μέσου του στρατηγικής σημασίας περάσματος σε περίπτωση επίθεση εναντίον του, κτύπησε πρώτα την αμερικανική αγορά. Με αυτά τα δεδομένα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε κατά 1,15% χαμηλότερα (-140 μονάδες) στις 12.151 μονάδες, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και για τους άλλους χρηματιστηριακούς δείκτης της Wall Street, με τον S&P 500, τον δείκτη με τις μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο να χάνει απόψε το σύνολο των κερδών που είχε καταγράψει από την αρχή της χρονιάς. Η παραπάνω εικόνα όλοι καταλαβαίνουμε ότι στην πραγματική οικονομία μεταφράζεται σε απολύσεις, ανεργία, φτώχεια και απόγνωση του κόσμου της εργασίας.

Όμως τα άσχημα νέα δυστυχώς είχαν και συνέχεια. Την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου προκάλεσε η απειλή του Ιράν ότι θα σταματήσει τη ροή από τα στενά του Ορμούζ στον Περσικό κόλπο, σε περίπτωση που η ΕΕ επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές της χώρας. Η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ αυξήθηκε κατά 1,31 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας στα 109,27 δολάρια, ενώ σταθεροποιήθηκε και στη συνέχεια υποχώρησε κάτω από τα 109 δολάρια. «Αν η Δύση επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, τότε δεν θα περάσει ούτε μία σταγόνα πετρελαίου από τα στενά του Ορμούζ», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας κ. Μοχάμαντ Ρεζά Μαχίμι στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Περίπου το ένα τρίτο των θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου στον κόσμο και το ένα έκτο του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο περνάει μέσα από τα στενά του Ορμούζ. Η λωρίδα θάλασσας, που συνορεύει με το Ιράν, είναι ακριβώς τέσσερα μίλια πλάτος στο στενότερο σημείο του και συνδέει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παράγουν τα κράτη της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ και του Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό. Αν το Ιράν πραγματοποιήσει την απειλή του η Ελλάδα -και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- θα έχουν θέμα πετρελαίου. Το Ιράν παρέχει σχεδόν 6% του πετρελαίου του στην ΕΕ, και σε κράτη μέλη της που εξαρτώνται περισσότερο από το ιρανικό πετρέλαιο όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, που περνούν δύσκολες ώρες σ΄ ότι αφορά στα οικονομικά!

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι δεν θα επιτρέψουν το κλείσιμο των Στενών. «Η ελεύθερη ροή των αγαθών και υπηρεσιών μέσω των Στενών του Ορμούζ είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή και την παγκόσμια ευημερία", δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου, που βρίσκεται στο Μπαχρέιν.

Η ωμή προειδοποίηση της στρατιωτικής επέμβασης ήρθε αφού κορυφαίος ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ αν η Δύση προσπαθήσει να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του με την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο του. Ο ναύαρχος Habibollah Sayari, επικεφαλής του Ναυτικού στο Ιράν, είπε ότι το κλείσιμο των Στενών θα είναι "πιο εύκολο από το να πίνεις ένα ποτήρι νερό". Το ιρανικό ναυτικό συνεχίζει τις ασκήσεις του.

Η εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, Βαρόνη Ashton, δήλωσε: «Η Ε.Ε. εξετάζει μια σειρά κυρώσεων κατά του Ιράν και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό." Η Γαλλία ζήτησε από το Ιράν να "σεβαστεί το διεθνές δίκαιο", επισημαίνοντας ότι τα Στενά αποτελούν διεθνή ύδατα. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν για ένα εμπάργκο πετρελαίου, και οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να λάβουν απόφαση σήμερα.

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να καταστρέψουν την οικονομία του Ιράν. Το Ιράν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, και κερδίζει το 1/2 των εσόδων της από τα 2.600 εκατομμύρια βαρέλια που εξάγει ημερησίως.

Το ζήτημα της επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αποτελεί εκτός των άλλων έκφραση της τεράστιας καπιταλιστικής κρίσης, όπου πάντα ο πόλεμος ήταν μια διέξοδος! Είναι όμως και εικόνα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που εμπλέκονται όλες οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις -ΗΠΑ, Ε.Ε., Κίνα, Ρωσία- και οι περιφερειακές. Ταυτόχρονα, είναι ακόμη μια απόδειξη ότι η Ε.Ε. αποτελεί μια καπιταλιστική ιμπεριαλιστική ενοποίηση όπου οι εθνικές αστικές τάξεις επιτίθεται από κοινού στο κόσμο της εργασίας, αλλά συγκλονίζεται από τις ισχυρές και συχνά αγεφύρωτες αντιθέσεις των αστικών κρατών που την συγκροτούν. Γεγονός που εκφράστηκε και στην Αμερικανοβρετανική επίθεση στο Ιράν το 2003, πρόσφατα στη Λιβύη και τώρα στο Ιράν.

Καταδικάζουμε τις απειλές πολέμου και τις πολεμικές ενέργειες από όπου και αν προέρχονται.

Θεωρούμε ότι το ελληνικό αστικό κατεστημένο αποτελεί ένα θανάσιμο εχθρό της ειρήνης και του κόσμου της εργασίας παγκόσμια, καθώς τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που το συγκροτούν, ωθούνται σε άμεση εμπλοκή σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, διεκδικώντας κομβικό ρόλο και στην νέα σχεδιαζόμενη επίθεση κατά του Ιράν. Και οι δραματικές συνέπειες δε θα λογαριάσουν εθνικά σύνορα είτε είναι διαρροή ραδιενέργειας, κλιμάκωση των πολεμικών ενεργειών και αντεκδικήσεις, είτε μεταναστευτικά ρεύματα και απολύσεις, πείνα, δυστυχία λόγω των οικονομικών παρενεργειών.

Συμμεριζόμαστε τα φιλειρηνικά αισθήματα του κόσμου της εργασίας που απαιτεί την άμεση καταστροφή των πυρηνικών όπλων, την απαγόρευση της πυρηνικής τεχνολογίας και το μπλοκάρισμα των πολεμικών εξοπλισμών.

Απαιτούμε την κατάργηση της στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού κράτους και του κράτους Τρομοκράτη Ισραήλ, που απολαμβάνει της στήριξης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Μπακογιάννη-ΜΜΕ-επιχειρηματιών.

Καμιά συνδρομή του ελληνικού στρατού στην σχεδιαζόμενη επέμβαση κατά του Ιράν. Επιστροφή όλων των στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων και άμεση έξοδος της Ελλάδας από Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.

Απαιτείται μια τεράστια προσπάθεια του εργατικού και αντιπολεμικού κινήματος με πρώτο στόχο την ανατροπή του επιβαλλόμενου κλίματος «εθνικής ενότητας» και της ίδιας της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Παπαδήμου, της αντεργατικής λαίλαπας, του στυγνού κρατικού αυταρχισμού και της πολεμοκαπηλείας.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!