Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σημεία επαφής, η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει ρύθμιση, με δεδομένο το σαφές μήνυμα των δανειστών για περικοπή του μισθολογικού κόστους.
Ουσιαστικά έχουν ανοίξει όλα τα θέματα που αφορούν τους μισθούς και η... ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Την καθιέρωση συγκεκριμένου ποσοστού «απόκλισης» των κλαδικών συμβάσεων από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν κυρίως συμβάσεις που υπερβαίνουν κατά 40% τις κατώτερες αποδοχές.
Το πάγωμα όλων των αυξήσεων που προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση (2,5% τον Ιούλιο), αλλά και στις κλαδικές συμβάσεις. Παράλληλα θα «παγώσουν» και οι ωριμάνσεις, δηλαδή οι τριετίες.
Την επιβολή «πλαφόν» σε 13ο και 14ο μισθό. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει το όριο αυτό να διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και στα 750 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Τη μείωση του μισθολογικού κόστους με ενίσχυση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης (π.χ. μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία). Είναι χαρακτηριστικό πως η εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας οδηγεί σε μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 20%.