tromaktiko: Συνεχίζεται τη Δευτέρα η δίκη της σπείρας που χτυπούσε χρυσοχοεία

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Συνεχίζεται τη Δευτέρα η δίκη της σπείρας που χτυπούσε χρυσοχοεία



Μόλις τη λίστα των μαρτύρων πρόλαβε να αναγνωσθεί, σήμερα, στη δίκη της σπείρας των ενόπλων που "χτυπούσε" χρυσοχοεία σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί, όχι αύριο λόγω της απεργίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά την ερχόμενη Δευτέρα.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι κάποιοι από τους παθόντες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την παρουσία τους στο δικαστήριο καθώς φοβούνται ακόμη και για τη ζωή τους μετά την τραυματική εμπειρία που βίωσαν απέναντι στους ένοπλους κουκουλοφόρους.

Οι ίδιοι πάντως οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι, αρνούνται τις κατηγορίες και μάλιστα συγγενικά τους πρόσωπα είχαν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους για την προφυλάκισή τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μεγάλη ποινική υπόθεση που θα εκδικαστεί στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης και η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ημέρες λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης και φυσικά των δικηγόρων.

Στο εδώλιο παραπέμπονται οκτώ Αλβανοί - οι τρεις είναι αδέλφια - οι οποίοι σύφμωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας είχαν κλέψει κοσμήματα η αξία των οποίων υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η δράση της συμμορίας είχε προκαλέσει "αναταραχή" στους κόλπους της τοπικής ΕΛΑΣ καθώς οι δράστες επέλεγαν να "χτυπούν" κοσμηματοπωλεία σε τουριστικές περιοχές και δεν δίσταζαν να ανοίγουν "πυρ" με τον βαρύ οπλισμό τους, προκαλώντας τον τρόμο σε Ελληνες και τουρίστες παραθεριστές.

Στους κατηγορούμενους, ηλικίας από 22 έως 30 ετών, αποδίδονται έξι ένοπλες ληστείες και μια απόπειρα που είχαν διαπραχθεί τον τελευταίο χρόνο πριν από την σύλληψή τους. Επίσης τους αποδίδονται παλαιότερες ληστείες, ακόμα και του 2006, όπως ακόμα οκτώ περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων και αλλεπάλληλες διαρρήξεις.

Με βάση τη δικογραφία:

- Τουλάχιστον σε τέσσερις περιπτώσεις οι παθόντες αναγνωρίζουν με απόλυτη βεβαιότητα τους δράστες που λήστεψαν τα κοσμηματοπωλεία τους ενώ δεν δίστασαν να τραυματίσουν τους ίδιους. Προσδιορίζουν μάλιστα επακριβώς το ρόλο του καθένα.

Ποιος φυλούσε "τσίλιες", ποιοι μάζευαν τα κοσμήματα από τις προθήκες και ποιοι τους σημάδευαν. Ποιοι κρατούσαν όπλα αλλά και τον τύπο των όπλων αυτών. Την βεβαιότητά τους εκφράζουν με συμπληρωματικές καταθέσεις τους:

- Ο 32χρονος ιδιοκτήτης χρυσοχοείου στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι. Η ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στις 8 Μαΐου με λεία 50.000 ευρώ. Ο 32 χρονος αναγνωρίζει με σιγουριά το ληστή που τον απείλησε και τον χτύπησε στο κεφάλι αλλά και το πιστόλι - κρότου μάρκας ZORAKI που βρέθηκε στην πορεία στην κατοχή συγκατηγορούμενού του.

- Το ίδιο βέβαιη εμφανίζεται η 56χρονη ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου, επίσης στην περιοχή Κοκκίνη, την οποία λήστεψαν στις 24 Μαΐου 2010. Η γυναίκα που επίσης χτυπήθηκε από τους ληστές αναγνωρίζει με ακρίβεια πέντε εκ των κατηγορουμένων.

- Κατηγορηματικός όμως είναι στη συμπληρωματική κατάθεση που δίνει στην Ασφάλεια Ηρακλείου και ο 61χρονος ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου στη Σταλίδα ο οποίος μάλιστα τραυματίζεται σοβαρά και διακομίζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Οι ληστές "χτυπούν" στις 14 Ιουλίου με λεία 300.000 ευρώ. Ο 61χρονος αναγνωρίζει τέσσερις δράστες και προσδιορίζει το ρόλο που διαδραμάτισε ο καθένας.

- Επίσης, σημαντική είναι η κατάθεση που δίνει ένας 67χρονος υδραυλικός ο οποίος βρίσκεται στο κοσμηματοπωλείο του φίλου του στην περιοχή του Μπαλί ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ληστεία. Ο άνθρωπος αυτός έρχεται στα χέρια με έναν εκ των ληστών και καταφέρνει να του βγάλει την κουκούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνωρίζει με βεβαιότητα ότι ο ληστής που είχε απέναντί τους ήταν ο 22χρονος, ο μικρότερος από τα τρία εμπλεκόμενα αδέλφια.

Εκτός από τις προαναφερόμενες καταθέσεις αναγνώρισης, υπάρχουν και αρκετές καταθέσεις στις οποίες οι παθόντες αλλά και οι αυτόπτες μάρτυρες αναγνωρίζουν και προσδιορίζουν σωματότυπους.

Επίσης στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ κατηγορουμένων μετά την άρση στην οποία προχώρησαν αξιωματικοί της Ασφάλειας Ρεθύμνου. Με βάση αυτή, προέκυψε ότι από τις 27 Ιουνίου έως και τις 27 Αυγούστου 2010 από την κλεμμένη συσκευή επιχειρηματία της Χερσονήσου, είχαν ενεργοποιηθεί τρεις τηλεφωνικές συνδέσεις από αντίστοιχους συλληφθέντες.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!