ενοικιαστές, που τάσσονται υπέρ του μέτρου, καθώς πιστεύουν ότι έτσι θα μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερο μίσθωμα.
Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται από χθες, καθώς επεκτάθηκε η υποχρέωση της προσκόμισης ενεργειακού πιστοποιητικού και στις μισθώσεις εκτός από τις αγοραπωλησίες.
«Είναι απλά αστείο. Το νέο ενεργειακό πιστοποιητικό μίσθωσης ακινήτων είναι ένα μέτρο αναποτελεσματικό και άκαιρο. Είναι σαν να είστε ξεβράκωτος και να σας πάω σε μία μπουτίκ για να σας δείξω παπιγιόν», δηλώνει ο Σταμάτης Πέρδιος, ενεργειακός επιθεωρητής και τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. «Δεν προσφέρει ουσιαστικά πολλά πράγματα, ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στο εξωτερικό όπου άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο πριν από 4-5 χρόνια. Το ΠΕΑ έρχεται να εφαρμοστεί στην χειρότερη των στιγμών, εν μέσω οικονομικής κρίσης και γενικής οικονομικής δυσπραγίας. Δεν ξέρω αν το έχουν καταλάβει, αλλά σήμερα η Ελλάδα είναι βάλτος που κατοικείται από φαντάσματα», συμπληρώνει ο κ. Πέρδιος που διατελεί και τεχνικός σύμβουλος της διεθνούς ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων (UIPI).
Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 6.000-7.000 επιθεωρητές. Καθώς όμως η αγορά ακινήτων είναι κυριολεκτικά παγωμένη, οι αντίστοιχες επιθεωρήσεις είναι παρά μόνο ελάχιστες. «Από πέρυσι έχω προβεί μονάχα σε 22 επιθεωρήσεις. Ένας νέος επιθεωρητής κάνει το πολύ μία, δύο, ακόμα και μισή επιθεώρηση τον χρόνο. Για τα 150-200 ευρώ που κερδίζουμε κάθε φορά απλά δεν αξίζει τον κόπο, ακόμα και οι ασφαλιστικές μας εισφορές είναι μεγαλύτερες», εξηγεί ο Σταμάτης Πέρδιος.
Την έντονη δυσφορία της αγοράς φαίνεται πως συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς. «Για τον πολίτη αυτό το μέτρο είναι αφαίμαξη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είναι επίσης μιας μορφή κοινωνικής αναλγησίας καθώς επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες μεγάλης ηλικίας. Από τα μέλη μας δεχόμαστε συνεχώς παράπονα. Είναι, τέλος, ένα μέτρο ανεφάρμοστο που προσθέτει γραφειοκρατία», καταλήγει ο κ. Παραδιάς.
Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών έχει ήδη ζητήσει με επιστολή της μία (δεύτερη) αναβολή της εφαρμογής του ενεργειακού πιστοποιητικού στις μισθώσεις. «Όπως είναι γνωστό, από την 9η Ιανουαρίου 2012 οι ΔΟΥ θα ζητούν ενεργειακό πιστοποιητικό για να παραλάβουν απλά μισθωτήρια διαμερισμάτων, καταστημάτων γραφείων εμβαδού άνω των 50 τμ. Όμως, η σημερινή κατάσταση πλήρους απραξίας στην αγορά των μισθώσεων, η συνεχής μείωση ή και μη καταβολή των μισθωμάτων καθιστούν απολύτως αδύνατο για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων, να συγκεντρώσουν τα πάμπολλα (έως και 17) απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση ενός ακόμη γραφειοκρατικού πιστοποιητικού, χωρίς καμιά απολύτως αξία υπέρ του βαρυνόμενου ιδιοκτήτη, και να πληρώσουν ελεύθερα καθοριζόμενες αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών, συχνά μεγαλύτερες ακόμα και από το μηνιαίο μίσθωμα», δηλώνει η Ομοσπονδία στην επιστολή της προς τον ΥΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Από χθες πάντως οι ΔΟΥ δεν παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς κατάθεση στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται μαζί με αυτό το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
Οι ενοικιαστές από την πλευρά τους διάκεινται σταθερά υπέρ του νέου μέτρου, καθώς αυτό εκλαμβάνεται ως έμπρακτη προστασία των ενοικιαστών, έναντι ενδεχόμενων αυθαιρεσιών των ιδιοκτητών και της ασάφειας των υφιστάμενων νομικών διατάξεων. «Η σχετική διάταξη πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα καθώς είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζει ο κάθε ενοικιαστής τι νοικιάζει. Ακόμα και σήμερα μερικοί ιδιοκτήτες ενοικιάζουν ερείπια και τα παρουσιάζουν ως μεζονέτες πολυτελείας. Από εδώ και πέρα θα μπορεί να ξέρει τι νοικιάζει ο ενδιαφερόμενος και θα μπορεί να διαπραγματεύεται το ενοίκιο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς.
«Το 80% των προβλημάτων στα ενοικιαστήρια προκύπτουν κατόπιν εορτής και σε κάθε περίπτωση δεν διαπιστώνονται πριν την υπογραφή του συμβολαίου που μετά δένει τα χέρια των ενοικιαστών. Προβλήματα όπως η έλλειψη θερμομόνωσης και υγρομόνωσης, δεν εμφανίζονται παρά μόνο μετά από αρκετούς μήνες και αφού μπει ο ενοικιαστής. Το πιστοποιητικό αυτό είναι μία ασφάλεια για τους πολίτες», εξηγεί ο κ. Σκιαδάς.
Να υπενθυμίσουμε ότι το ΠΕΑ είναι ένα αναγνωρισμένο, από το ΥΠΕΚΑ, έγγραφο που εκδίδεται από Ενεργειακό Επιθεωρητή (ο οποίος έχει ενταχθεί σε ειδικό Μητρώο) και στο οποίο αποτυπώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Με το ΠΕΑ το κάθε κτίριο κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία (υπάρχουν εννέα κατηγορίες, από Α+ έως Η), ενώ ο Επιθεωρητής καταγράφει και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.