τον βομβαρδισμό των F-16, δέχτηκε επίθεση με ξύλα και πέτρες. Ο έπαρχος μετά βίας έσωσε την ζωή του. Καθώς τα επεισόδια μεγάλωσαν, οι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να φύγουν. Ανάμεσα τους δέχτηκε επίθεση και δημοσιογράφος που είπε πως τραβούσε για το κανάλι Roj Tv.
Είχαν προηγηθεί οι σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Πόλη μετά την ανακοίνωση του θανάτου τουλάχιστον 35 άμαχων Κούρδων χωρικών από τους Τουρκικούς βομβαρδισμούς στα σύνορα με τον Ιράκ. Φιλοκουρδικές οργανώσεις πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση καταγγέλλοντας την επίθεση ως "δολοφονία" και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ερντογάν και του τουρκικού στρατού. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και νερού για να διαλύσουν τη διαδήλωση.
Τα παραπάνω περιστατικά και τα όσα επακολούθησαν της στυγερής δολοφονίας αποτελούν απόδειξη του νέου ριζοσπαστισμού της Κουρδικής μειονότητας, που βρίσκεται στο πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο. Ο θάνατος των 35 νεαρών, ένα ακόμη επεισόδιο του πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στο Τουρκικό κράτος και τον λαό της,προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών και δυσαρέσκειας στους κουρδικούς κύκλους ενώ οι αντάρτες του PKK κάλεσαν τους Κούρδους της Τουρκίας να «εξεγερθούν».
Μέσα σε τεταμένο κλίμα, μην κρύβοντας την οργή τους, οι κάτοικοι των κουρδικών κοινοτήτων Ορτασού και Γκιούλγιαζι κήδεψαν τα θύματα. «Ερντογάν, βλάκα, ο Οτζαλάν θα σε γδάρει» φώναζαν οι πολλές χιλιάδες συγκεντρωμένοι, αναφερόμενοι στην εκδίκηση που θα πάρει ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Στο κοιμητήριο του Γκιούλγιαζι, όπου ενταφιάστηκαν τα θύματα, σε ένα μεγάλο, κοινό τάφο, δεν έκαναν την εμφάνισή τους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Αντιθέτως, ήταν παρόντες πολλοί βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας. Σε εμφανή θέση επίσης υπήρχαν τα σύμβολα του PKK καθώς και ένα μεγάλο πορτραίτο του Οτζαλάν.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των 35 νέων Κούρδων, επισημαίνοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή. Πολιτικά τραγικές οι δικαιολογίες του και δείγμα της εθνικιστικής τύφλωσης του τουρκικού κατεστημένου, που όμως επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη στη ΜΙΤ. «Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς δυσάρεστο και θλιβερό», είπε ο Ερντογάν, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. «Σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή βρισκόταν μια ομάδα 40 ατόμων. Ήταν αδύνατο να ξέρουμε ποιοι ήταν. Κατόπιν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για λαθρέμπορους που μετέφεραν τσιγάρα και καύσιμα με μουλάρια», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, στην πρώτη επίσημη δήλωσή του μετά το συμβάν.
Ο Ερντογάν προσπάθησε πάντως να δικαιολογήσει την αεροπορική επιδρομή των F-16 σημειώνοντας ότι στο παρελθόν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) χρησιμοποιούσαν τον ίδιο δρόμο και το ίδιο μέσο μεταφοράς για να περνούν όπλα και πυρομαχικά και να επιτίθενται σε στρατιωτικά φυλάκια, κοντά στα ιρακινά σύνορα. Παράλληλα κατέκρινε μερίδα του Τύπου που είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το λάθος αυτό. «Κανένα κράτος δεν βομβαρδίζει σκόπιμα το λαό του», διαβεβαίωσε.
Από την άλλη μεριά, η έκθεση του τουρκικού κατεστημένου είναι προφανής. Το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ελληνική άρχουσα τάξη εκμεταλλεύεται τις εκδικητικές πυρκαγιές της ΜΙΤ για την στήριξη του ελληνικού κράτους στο ΡΚΚ, ενώ και ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός, με πρωτεργάτη το Γαλλικό κράτος χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο φθοράς της σύγχρονης Τουρκίας το αμαρτωλό τουρκικό παρελθόν της κτηνώδους γενοκτονίας των Αρμενίων, ζήτημα που θυμάται να χρησιμοποιήσει και το Ισραήλ!
Για όλους αυτούς τους λόγους και καθώς ο εμφύλιος μαίνεται στο εσωτερικό της ΜΙΤ, ο Ερντογάν «βγάζει στην σέντρα» τη ΜΙΤ και ξεσπά νέος γύρος αντιπαράθεσης. Ο τουρκικός στρατός και η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζουν πως είχαν λάβει πληροφορίες από την ΜΙΤ για πιθανή παράνομη είσοδο ανταρτών του PKK στην Τουρκία. O Eρτντογάν στις δηλώσεις του επισημοποίησε την άποψη αυτή τονίζοντας πως «τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας, ξεκίνησαν το έργο τους μετά από τις πληροφορίες που είχαμε λάβει πληροφορίες πριν από 10 ημέρες πως επίκειται είσοδος μελών του PKK».
Aυτή η δήλωση θεωρείται ξεκάθαρη «σπόντα» στη ΜΙΤ καθώς μόλις τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαπίστωσαν κινητικότητα στα τουρκο-ιρακινά σύνορα τα τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν και βομβάρδισαν στόχους. Μόνο που τα θύματα ήταν αθώοι πολίτες που ασχολούνταν με παρεμπόριο και όχι μέλη του PKK.
Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση, ενδεικτική των ισχυρών-εκρηκτικών αντιθέσεων που ελλοχεύουν στο εσωτερικό του τουρκικού κατεστημένου, η MIT παραβιάζοντας κάθε παράδοση εξέδωσε ανακοίνωση που διαψεύδει τις πληροφορίες για λανθασμένη πληροφόρηση του τουρκικού στρατού. «Δεν αληθεύουν οι πληροφορίες πως η υπηρεσία μας είχε δώσει τις πληροφορίες που προκάλεσαν την επέμβαση όπου σκοτώθηκαν 35 πολίτες» αναφέρει η ανακοίνωση.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης φανταστείτε τι θα γινόταν αν η ΕΥΠ έβγαζε παρόμοια ανακοίνωση που θα αμφισβητούσε ευθέως τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.
Όμως τα παραπάνω, πέρα από την εικόνα κρίσης που αποκαλύπτουν για το τουρκικό κατεστημένο, αποτελούν ταυτόχρονα απόδειξη του αδίστακτου της αστικής πολιτικής. Μυστικά κονδύλια, δράση μυστικών υπηρεσιών, εθνικιστική τύφλωση και ρατσιστικός παροξυσμός, αστικά κόμματα και στρατός ενάντια στον εχθρό λαό!
Καταδικάζουμε απερίφραστα την καταπίεση από όπου και αν προέρχεται και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο αγώνα του Κουρδικού λαού.
Συγκέντρωση στα Προπύλαια και Πορεία στην Τουρκική Πρεσβεία την Τρίτη 3/01/2012, στις 5:00 μ.μ.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Diktiospartakos.blogspot.com