tromaktiko: Η Κίνα δεν θα πληρώσει τον αεροπορικό φόρο στην Ε.Ε.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η Κίνα δεν θα πληρώσει τον αεροπορικό φόρο στην Ε.Ε.



Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας δεν θα πληρώσουν τον νέο φόρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα...
ο οποίος επεβλήθη από την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος τη Ενωσης Αερομεταφορών της Κίνας (China Air Transport Association, CATA).

"Φυσικά, η Κίνα δεν θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύστημα ανταλλαγής εκπομπών", δήλωσε ο Σάι Χάιμπο, υποδιευθυντής της Ένωσης.

"Η CATA ,ως εκπρόσωπος των κινεζικών αεροπορικών εταιρειών, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την κακή ευρωπαϊκή πρακτική που συνίσταται στην μονομερή υποχρέωση των διεθνών εταιρειών να εισέλθουν στο σύστημα ανταλλαγής εκπομπών", διευκρίνισε.

Η CATA εκπροσωπεί τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, και κυρίως τις τέσσερις μεγαλύτερες: τις Air China, China Southern Airlines, China Eastern Airlines και Hainan Airlines.

Η επιβολή του ευρωπαϊκού φόρου έχει επικριθεί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εφαρμογή του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κόστιζε στις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες 95 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Με την επιβολή του φόρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να υποχρεώσει όλες τις αεροπορικές εταιρείες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να εξαγοράζουν το 15% των εκπομπών τους σε διοξείδιο του άνθρακα, δηλαδή 32 εκατομμύρια τόνους, για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αντίτιμο οκτώ ευρώ ανά τόνο, η εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει 256 εκατομμύριαευρώτο 2012.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!