tromaktiko: Κουτρουμάνης: Η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση των κοινωνικών εταίρων

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Κουτρουμάνης: Η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση των κοινωνικών εταίρων



Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων, σημείωσε εκ νέου ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος ανέφερε επίσης...
ότι ο διάλογος που διεξάγεται δεν είναι αναγκαστικό να οδηγήσει σε κατάργηση των κατώτατων μισθών ή μείωση και κατάργηση του 13ου - 14ου μισθού. Ο κ. Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε πως από την πλευρά της τρόικας η μείωση των μισθών δεν τίθεται επιτακτικά, ωστόσο, επισήμανε ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συζητήσουν καθαρά και με ειλικρίνεια, καθώς η τρόικα θεωρεί πως οι επιχειρήσεις έχουν θέσει τέτοια ζητήματα.

Σε δηλώσεις που έκανε στη ΝΕΤ, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως αποτελεί πάγια θέση του ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δεν επηρεάζεται από το ύψος του κατώτατου μισθού και υπογράμμισε ότι πρέπει να αποκτήσει η χώρα κουλτούρα επιχειρησιακών συμβάσεων και «αν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα θα μπορούσε να γίνει επιχειρησιακή συμφωνία με μείωση μισθών που δεν θα είναι κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση, με ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Πάντως, ο κ. Κουτρουμάνης προειδοποίησε ότι τυχόν γενικευμένη μείωση μισθών θα δημιουργήσει προβλήματα και στα Ταμεία και υπενθύμισε ότι την τελευταία τριετία έχουν μειωθεί κατά 400.000 οι ασφαλισμένοι, κάτι που προκαλεί μεγαλύτερες δυσχέρειες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κύριες συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως «αν η ύφεση δεν συνεχιστεί το 2013 και το 2014 δεν θα υπάρξει ζήτημα για τις κύριες συντάξεις». Κατά τον ίδιο, τα επιδόματα ανεργίας δεν θα μειωθούν, ενώ για τις επικουρικές σημείωσε πως προβλέπεται από τον νόμο αναδιάρθρωση των ταμείων και των συντάξεων, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες. «Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο πιο μικρή θα είναι η μείωση» είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία και των τριών κομμάτων δεν πρόκειται να φέρει νομοθετική ρύθμιση.
Τέλος, σχετικά με την ενίσχυση των Ταμείων μετά το «κούρεμα», ο υπουργός Εργασίας είπε ότι οι απώλειες θα εξισορροπηθούν με δημόσια περιουσία. Είπε, ακόμη, ότι τα περισσότερα ομόλογα των Ταμείων λήγουν μετά το 2016, οπότε υπάρχει χρόνος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!