αρχικές εκτιμήσεις μου ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο και να παίξει παιχνίδια παρουσιάζοντας την εικόνα ότι η ελληνική πλευρά κάνει το καλύτερο που μπορεί για την επίλυση του προβλήματος, αλλά η δική μας πλευρά είναι σκληρή και ανυποχώρητη και δεν θέλουμε λύση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι στα Σκόπια.
«Από πληροφορίες που έχω λάβει, είναι ξεκάθαρο ότι ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς επιθυμούσε να επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Πρότεινε δε στη συνέχεια δύο ημερομηνίες, νομίζω πως η πρώτη ήταν η 4η Φεβρουαρίου και η δεύτερη η 15η Φεβρουαρίου, ωστόσο η άλλη πλευρά δεν ενθουσιάστηκε. Βεβαιώνω δημοσίως ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι να υποδεχτούμε τον κ. Νίμιτς και να συζητήσουμε μαζί του στις 4, στις 15 Φεβρουαρίου ή σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία που θα ορίσει αυτός. Μένει να δούμε εάν η Ελλάδα συμφωνήσει να υποδεχθεί τον κ. Νίμιτς, διότι εάν έρθει θα επισκεφθεί και τις δύο χώρες. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική. Προκειμένου να αποφευχθούν οι εικασίες, επιβεβαιώνω δημοσίως για άλλη μια φορά τις δύο ημερομηνίες και δημοσίως τον καλώ να επισκεφθεί πρώτα την Αθήνα και στη συνέχεια τα Σκόπια, καθώς έτσι έχει συμφωνηθεί, και να συνεχίσουμε τις συνομιλίες «, πρόσθεσε.
Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι «λυπάται που η Ελλάδα προσπαθεί να αγοράσει χρόνο με τη στάση της αυτή, προκειμένου να φτάσει το τέλος Μαρτίου και τότε να πουν ότι έχουν εκλογές και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας είναι ακραίες και αποτρέπουν οποιονδήποτε στη Μακεδονία να φθάσει σε λύση του προβλήματος «.
«Λυπάμαι επίσης που η διεθνής κοινότητα, κατά κάποιο τρόπο, συνεχίζει να κλείνει τα μάτια για όσα πράττει η Ελλάδα. Μένει να δούμε στο επόμενο διάστημα γιατί η διεθνής κοινότητα το κάνει αυτό. Ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου η Ελλάδα θα χάσει την υποστήριξη που έχει από τη διεθνή κοινότητα, που δεν θα βρίσκεται πάντα στην πλευρά της, με την αγορά χρόνου που επιδιώκει», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
Σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για το Καρναβάλι του Βέβτσανι (σ.σ. το οποίο είχε ως θέμα αναπαράσταση με την «κηδεία της Ελλάδας» και όπου κάηκε η ελληνική σημαία), ο Ν. Γκρούεφσκι είπε ότι «το να χρησιμοποιεί κανείς το Καρναβάλι του Βέβτσανι ως δικαιολογία για την καθυστέρηση των συνομιλιών που στόχο έχουν την εξεύρεση λύσης σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα Βαλκάνια, καθώς και να εξαπατά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και των εταίρων της ΕΕ, δεν είναι τίποτε άλλο από μια παρωδία, ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη του Βέβτσανι».
Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) «δικαίωσε» τη χώρα του στην προσφυγή της κατά της Ελλάδας και κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ «να δείξουν θάρρος και να αποδεχθούν την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», αναφορικά με την εξέταση του αιτήματος της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.