tromaktiko: «Εθνική ανάγκη πλέον η αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό», λέει ο Γιαννάκης Ομήρου

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

«Εθνική ανάγκη πλέον η αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό», λέει ο Γιαννάκης Ομήρου



Είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι οι πρόνοιες του ανακοινωθέντος του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου δεν τηρήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της...
ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι η αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού αποτελούν πλέον εθνική ανάγκη.

Σε ομιλία του την Κυριακή, στην επαρχιακή συνδιάσκεψη του ΚΣ ΕΔΕΚ Πάφου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι το Κίνημα αναμένει «ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει σε πολυήμερη σύνοδο αμέσως μετά το Greentree για χάραξη νέας στρατηγικής», είπε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η θέση της ε/κ πλευράς είναι σήμερα πολύ χειρότερη από εκείνη στην οποία βρισκόταν όταν ξεκινούσαν οι απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μιας οδυνηρής πραγματικότητας», όπου «η αυταπάτη της πολιτικής της λεγόμενης ευελιξίας, που δήθεν θα μας έβγαζε από το αδιέξοδο, έχει αποδειχθεί ουτοπία». Συμπλήρωσε ότι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, πλέον αντί να θεωρείται ενισχυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, λειτουργεί ως χρονικός εκβιασμός και ως ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

«Δυστυχώς οι προειδοποιήσεις μας ότι υπήρχε σχεδιασμός και μεθόδευση για καθορισμό χρονοδιαγράμματος που να οδηγεί σε εμβαλωματική λύση πριν την κυπριακή προεδρία της ΕΕ, επιβεβαιώνονται», είπε.

Πρόσθεσε ότι, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παραδέχεται ότι η πρόοδος ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, εν τούτοις καθόρισε αυστηρό, πιεστικό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να οδηγήσει σε πολυμερή διάσκεψη, «χωρίς να προσδιορίζεται η μορφή και η σύνθεση της και χωρίς να καθίσταται σαφές ότι θα ασχοληθεί μόνο με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού».

«Αντίθετα, με τη μη αναφορά στο αντικείμενο της διεθνούς διάσκεψης, προκύπτει ότι πρόθεση είναι η ενασχόληση με το σύνολο των πτυχών του Κυπριακού. Στη λογική μιας λαιμητόμου επιδιαιτησίας», ανέφερε.

Αναφέροντας ότι η κατάληξη του Greentree είναι το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου το οποίο μετεξελίχθηκε σε Βατερλώ», είπε ότι η ΕΔΕΚ είχε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο από τον Σεπτέμβριο του 2008 όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση και χωρίς γεφύρωση επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, όπως προέβλεπαν η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η συμφωνημένη επιστολή Γκαμπάρι.

Ανέφερε ότι συνυπεύθυνοι είναι όσοι αποδέχθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς τήρηση των αναγκαίων προϋποθέσεων.

«Είχαμε εισηγηθεί πριν από την προηγούμενη συνάντηση του Greentree ότι έπρεπε να τεθούν όροι και προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση νέας συνάντησης. Δεν εισακουστήκαμε. Είχαμε εισηγηθεί να ζητήσουμε αναβολή της νέας συνάντησης. Δεν εισακουστήκαμε. Η συνάντηση του Greentree στις 22-24 Ιανουαρίου ήταν πρόδηλο ότι εμπεριείχε οφθαλμοφανείς κινδύνους. Για πιέσεις και εκβιασμούς με στόχο επιδιαιτησία, χρονοδιαγράμματα και διεθνή διάσκεψη», είπε.

Εκανε επίσης λόγο για επιβεβαίωση «των χειρότερων φόβων μας», αφού με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που καθορίζει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα με αναφορά στο «τέλος του παιχνιδιού» το αργότερο τέλος Μαΐου, προαναγγέλλει πολυμερή διάσκεψη χωρίς συμφωνία επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού, αναβαθμίζοντας τον Αλεξάντερ Ντάουνερ ως ύπατο επιδιαιτητή, χωρίς σύμφωνη γνώμη των μερών, αλλά σε απλή διαβούλευση και με διαγραφή του εδαφικού από τις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε σε ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε η ΕΔΕΚ για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί στο Κυπριακό.

Προτείνεται συγκεκριμένα να αποκαλυφθεί και να στηλιτευθεί η τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία, να διαμορφωθεί περίγραμμα λύσης του Κυπριακού, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2009 και να παρουσιαστεί επίσημα στον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, και να προωθηθεί η υιοθέτηση δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού σε προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επίσης, να διατυπωθεί στην ΕΕ αίτημα διορισμού πολιτικής προσωπικότητας, ως απεσταλμένου για το Κυπριακό, και να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται η Κύπρος να επιτρέψει άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας-ΕΕ.

Φυσικό Αέριο

Άμεσο καθήκον είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων για γεωτρήσεις εντός των υπόλοιπων οικοπέδων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαμόρφωση νέων συμμαχιών στο ενεργειακό πεδίο και όχι μόνο και η δημιουργία ενός εθνικού φορέα αξιοποίησης της ενέργειας, ανέφερε ο κ. Ομήρου σε σχέση με τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τα δεδομένα αυτά, πέραν της μεγάλης οικονομικής τους διάστασης, εμπεριέχουν και αυτόδηλες τεράστιες παραμέτρους για μια δραστική γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στρατηγικά και ενεργειακά. Η Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση ως ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση», ανέφερε.

Εξέφρασε παράλληλα βαθιά ανησυχία για τις αδιαφανείς, όπως είπε, διαδικασίες που ακολουθούνται στη διαχείριση του θέματος, ακολουθώντας λογικές μονοπωλιακής αποκλειστικότητας και ερήμην των πολιτικών δυνάμεων.

Προεδρικές εκλογές

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι το Κίνημα δεν μπαίνει σε πρόωρη προεδρολογία που θα αποσπάσει την προσοχή και θα επηρεάσει αρνητικά τα μεγάλα προβλήματα και τις προτεραιότητες, ωστόσο θα διαμορφώσει έγκαιρα την στρατηγική του και θα καταστρώσει τα αναγκαία πολιτικά και οργανωτικά πλάνα.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι για την ΕΔΕΚ πρωταρχικό και κεφαλαιώδες κριτήριο θα είναι η ανάγκη επανακαθορισμού και αναδιαμόρφωσης της επιβαλλόμενης εθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό και μιας εκ βάθρων αλλαγής στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για ανίχνευση προγραμματικών συγκλίσεων στη βάση των πρωτευόντων για αυτήν κριτηρίων στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο και θα είναι έτοιμη να συζητήσει για τον φορέα-πρόσωπο που θα μπορεί αξιόπιστα και νικηφόρα να εκφράσει το αίτημα των αναγκαίων αλλαγών.

Θεσμικές μεταρρυθμίσεις

Η ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Ομήρου, είναι έτοιμη να συζητήσει και να προωθήσει, μέσω της Βουλής αλλά και μέσα από καταστατικές αλλαγές, σε Καταστατικό Συνέδριο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2013, συγκεκριμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτές, είπε, θα αφορούν το εκλογικό σύστημα στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές έτσι που να ισχύει οριζόντια ψηφοφορία, τον περιορισμό των θητειών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους βουλευτές και τους αξιωματούχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εισαγωγή ασυμβίβαστου σε πολιτειακά και κομματικά αξιώματα, την αλλαγή τρόπου στον διορισμό προέδρων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, την εισαγωγή ενός θεσμού ανεξάρτητης επιτροπής για προσλήψεις και προαγωγές στους Δήμους, και την εισαγωγή μέτρων και νομοθεσιών για καταπολέμηση φαινομένων διαπλοκής, διαφθοράς και λεηλασίας του δημόσιου χρήματος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!