tromaktiko: «Προς το συμφέρον της Ευρώπης να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας»

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

«Προς το συμφέρον της Ευρώπης να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας»



Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα όφειλαν να κάνουν περισσότερα για να συμβάλουν να μειωθούν τα κόστη δανεισμού της Ιταλίας, δηλώνει ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της χώρας...
σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.
Ο Μόντι καλεί τη Γερμανία, έναν από τους σημαντικότερους πιστωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συνειδητοποιήσει ότι είναι «προς το δικό της συμφέρον» να συμβάλει να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και άλλων χωρών οι οποίες αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας, το αξιόχρεο της οποίας υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's την Παρασκευή, επιβάλει μέτρα λιτότητας και προχωρεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους δύο μήνες με στόχο να καταστήσει την οικονομία της χώρας πιο ανταγωνιστικό και να τονώσει την ανάπτυξη.
Ο Μόντι καλεί τους πιστωτές στην ευρωζώνη να αναγνωρίσουν την «πρόοδο» που σημειώνει η Ιταλία στην οικονομική της πολιτική και προσθέτει ότι θέλει να δει μια «αισθητή βελτίωση» των επιτοκίων των 10ετών της ομολόγων, που βρίσκονται περί το 7% και θεωρούνται ότι καθιστούν το ιταλικό χρέος μη βιώσιμο καθώς ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα περίπου στο 120%.
«Εάν αυτή η σθεναρή κίνηση προς την [δημοσιονομική] πειθαρχία και τη σταθερότητα δεν αναγνωριστεί ενώ συμβαίνει, τότε θα υπάρξει μια ισχυρή αντίδραση στις χώρες οι οποίες υποβάλλονται σε μια τεράστια προσπάθεια επιβολής πειθαρχίας», δηλώνει, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την πιθανή αντίδραση άλλων χωρών.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!