Στη Συγγρού η αγαπημένη ενασχόληση των στελεχών της Ν.Δ. όλο το τελευταίο διάστημα είναι η ανάλυση των δημοσκοπήσεων. Τις διαβάζουν και τις ξαναδιαβάζουν, τις αναλύουν κατά το δοκούν, όμως αυτό που θέλουν να βγάλουν - ότι δηλαδή η Ν.Δ. θα έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές - δεν βγαίνει με τίποτε.
Διότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εμφανίζεται πρώτη στις μετρήσεις, όπως και ο Αντώνης Σαμαράςεπικρατέστερος - μετά τον... Κανένα - για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, όμως σε καμία δημοσκόπηση δεν εμφανίζεται να κερδίζει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Για τη συγκυβέρνηση
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χέρια των στενών συνεργατών του Σαμαρά βρίσκονται κατά παραγγελία μετρήσεις για τη συμμετοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς και για το μέλλοντων συμμαχικών κυβερνήσεων. Την ίδια στιγμή, αναλύουν τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από δημοσκοπήσεις διαφόρων εταιρειών, όπως της VPRC, της Metron Analysis , της Public Issue .
Τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει τα στελέχη της Ν.Δ. είναι τα εξής:
1 Η σκληρή αντιμνημονιακή τακτική που ακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα έχει αποδώσει σημαντικά οφέλη και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν επάνω σε αυτήν τη λογική. Άρα οι εκλογές είναι μονόδρομος, όπως επίσης και ο χρόνος που θα διεξαχθούν. Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα.
2 Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα, η Ν.Δ. εμφανίζεται να είναι πρώτο κόμμα κατέχοντας γύρω στο 30% της εκλογικής πίτας. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, χρειάζεται ακόμα άλλες 6 με 7 μονάδες προκειμένου να αποκτήσει αυτοδυναμία.
Αυτό εν δυνάμει αντιστοιχεί σε 3-4 μήνες σκληρής αντιπολιτευτικής τακτικής προκειμένου να μην έχει απώλειες αλλά αύξηση των ποσοστών της.
Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού ο Σαμαράς έχει δεσμευτεί έναντι των Ευρωπαίων ότι θα συναινέσει στη δανειακή σύμβαση και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται.
3 Η συμμετοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου, σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, δεν έκανε ούτε καλό ούτε κακό στη Ν.Δ. Με βάση μάλιστα τα στοιχεία της VPRC που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό, οι ψηφοφόροι της που ρωτήθηκαν ήταν ευχαριστημένοι κατά 83% από τη συμμετοχή του κόμματός τους σε αυτήν την κυβέρνηση, ενώ μόνο το 8% τη θεωρούσε λάθος. Στο συνολικό ποσοστό των ερωτηθέντων το 75% συμφωνούσε με την κίνηση Σαμαρά και το 15% πίστευε ότι έκανε λάθος.
Περιμένουν απώλειες
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και μετά την έλευση του νέου χρόνου και την εφαρμογή των νέων μέτρων τα ποσοστά αυτά θα συνεχίσουν να είναι τα ίδια. Μάλλον θα υπάρξουν απώλειες, αφού έτσι κι αλλιώς έχει αρχίσει η φθορά της κυβέρνησης Παπαδήμου. Οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. πιστεύουν μάλιστα ότι το αντιμνημονιακό κλίμα κοινωνικά θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και έτσι η Ν.Δ. θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
1 Η απαξίωση των δύο μεγάλων κομμάτων μπορεί να έχει φέρει αύξηση των ποσοστών της Αριστεράς,υπάρχει όμως χώρος και για τη δημιουργία νέου κομματικού φορέα με στελέχη και από τα δυο κόμματα με τη συμμετοχή οικονομικών παραγόντων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούσε σίγουρα μεγάλο πρόβλημα στη Ν.Δ., αφού ένας τέτοιος κομματικός σχηματισμός θα απευθυνόταν και στους ψηφοφόρους της.
2 Με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να αφήσουν το ΠΑΣΟΚ να επανακτήσει τις δυνάμεις του μέσα από την εκλογή ενός νέου αρχηγού που θα δώσει πνοή και έμπνευση. Η όποια εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να γίνει σε χρόνο που δεν θα έχει λυθεί το ηγετικό θέμα του ΠΑΣΟΚ.
Είναι ενδεικτικό ότι, εάν οι εκλογές γίνουν το επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων το ΠΑΣΟΚ θα έχει περίπου 50 βουλευτές, έναντι 160 που είχε μετά τις εκλογές του 2009.
Στη Συγγρού επεξεργάζονται... διλήμματα!
Έχοντας λοιπόν όλα αυτά τα συμπεράσματα υπό μάλης, η ηγεσία της Ν.Δ. έχει ξεκινήσει τη χάραξη τηςνέας στρατηγικής της που θα στηρίζεται πάνω σε ένα δίλημμα.
«Θέλετε κυβερνήσεις συνεργασίας, στις οποίες κανείς δεν μπορεί να αποφασίσειτίποτε παρά μόνο να εκπληρώνει τις επιθυμίες της τρόικας ή μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα μπορεί ναεπαναδιαπραγματευτεί το πακέτο των μέτρων;».
Συγχρόνως η Ν.Δ. θα σκληρύνει τη στάση της ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση προκειμένου να γίνει αντιληπτό σε όλους τους ψηφοφόρους ότι συνεχίζει την αντιμνημονιακή της πολιτική και είναι έτοιμη κάθε στιγμή να συγκρουστεί και, εν ανάγκη, να αποσύρει τη στήριξή της στην κυβέρνηση προκειμένου να διαχωρίσει τη θέση της από τα σκληρά μέτρα που θα κληθεί να πάρει.
Παράλληλα, ο Σαμαράς έχει ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα. Το πώς θα εμπνεύσει και θα δώσει ελπίδα στον κόσμο. Με δεδομένο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ψυχολογία των Ελλήνων βρίσκεται σταΤάρταρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλείται να αναπτερώσει το ηθικό των πολιτών με νέα σχέδια και προοπτική.
Καλείται δηλαδή να μην είναι απλώς διαχειριστής πτυχών του μνημονίου προτάσσοντας την επαναδιαπραγμάτευσή του, αλλά να εμφανίσει νέες προτάσεις, σκέψεις και προοπτικές. Αυτό είναι ίσως τοδυσκολότερο κομμάτι, αφού, με βάση τις αναλύσεις, όσο συνεχίζεται ο ίδιος δρόμος, τα επόμενα χρόνια πολύ λίγα μπορούν να γίνουν σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη.