χωρίς την ενδιάμεση παράμετρο που λεγόταν Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, έχει κινητοποιήσει την αμερικανική διπλωματία.
Δεν είναι τυχαία η επίσκεψη του Χένρι Κίσινγκερ στη Μόσχα, και η συνάντησή του με τον φυσικό ηγέτη της Ρωσίας. Ούτε η πρόσφατη κοινωνική εξέγερση, με αφορμή τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που αμφισβητήθηκαν, μέσω των social media.
Η Ουάσινγκτον θα επιθυμούσε να δει το καθεστώς Πούτιν να έχει την τύχη των καθεστώτων που έπεσαν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, παρασυρμένα από την αύρα της Αραβικής Άνοιξης. Ξέρει ωστόσο ότι κάτι δεν είναι εφικτό. Γι’ αυτό και καταφεύγει στην εναλλακτική στρατηγική του συμβιβασμού. Προκειμένου να κερδίσει χρόνο.
Μια ενδεχόμενη επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των ΗΠΑ, στην αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου, θα επιτρέψει στον άλλοτε Γερουσιαστή του Ιλινόις να είναι περισσότερο… διπλωμάτης απέναντι στη Ρωσία των ανεξάντλητων φυσικών πόρων, και επομένως της προχωρημένης χρησιμότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Μια εκλογή του Μιτ Ρόμνεϊ, εφόσον ο Μορμόνος επιχειρηματίας επικρατήσει για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, θα έχει πρόσθετο ενδιαφέρον, στην περίπτωση που η Αντιπροεδρία περάσει στα χέρια της Κοντολίζα Ράις, όπως επιμένουν τα σχετικά σενάρια.
Η «Κόντι» αποτελεί, στο υποσυνείδητο του μέσου Αμερικανού, τη μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη βάση του ιστορικού παρελθόντος, που την έφερε να βρίσκεται απέναντι από το ρωσικό καθεστώς, τόσο επί προεδρίας του πρεσβύτερου Μπους, όσο και, πολύ πιο έντονα, στα χρόνια του Τζορτζ Μπους του νεώτερου.
Στο παραπάνω πλαίσιο, έχει ενδιαφέρον να καταγράψει κανείς όσα δήλωσε η Κοντολίζα Ράις στο «Reuters», στο περιθώριο του Συνεδρίου του Νταβός. Μιλώντας για τη Ρωσία του Πούτιν, όπως η ίδια την προσεγγίζει.
«Στην πρώτη μας συνάντηση, το 2001, δεν είχε την αυτοπεποίθηση που τον διακρίνει σήμερα. Η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό μας μετά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, στα χρόνια που ακολούθησαν ωστόσο, το καθεστώς Πούτιν έχει γίνει περισσότερο απολυταρχικό. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει την τύχη των ηγετών που υπέκυψαν στην Αραβική Άνοιξη. Είμαι σίγουρη όμως, ότι μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα είναι ίδιος. Θα επιχειρήσει να αλλάξει», δήλωσε η άλλοτε… χαϊδεμένη της οικογένειας Μπους.
Και συνέχισε: «Παρά τη σημαντική πρόοδο και την ενδυνάμωσή της τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία δεν μπορεί να φτάσει στο επίπεδο διεθνούς επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι μια χώρα, η οικονομία της οποίας εξακολουθεί να στηρίζεται κυρίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αντί να αξιοποιεί τα ανεξάντλητα αποθέματά της σε ανθρώπινους πόρους».
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι ένα δυνητικό… αντάμωμα του Βλαντιμίρ Πούτιν με την Κοντολίζα Ράις στο ίδιο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων, αλλά… στις άκρες του, εξάπτει τη φαντασία.
statesmen.gr