πανηγυρίζει, αφού βάσει επίσημων στοιχείων έχει τα ηνία και στη βιολογική γεωργία.
Το 14% της παραγωγής στην περιοχή είναι βιολογικά προϊόντα, όταν ο μέσος όρος στην υπόλοιπη χώρα δεν υπερβαίνει το 4,5%. Η βιολογικά καλλιεργούμενη έκταση στην περιοχή ανέρχεται στα 56.000 στρέμματα και ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών διαμορφώνεται σε 216 άτομα, στους οποίους προστίθενται και άλλοι 50 κτηνοτρόφοι (400 βοειδή, 12.000 αιγοπρόβατα και 700 χοιρομητέρες).
Βασικός προσανατολισμός των βιοκαλλιεργητών είναι οι ζωοτροφές, που τροφοδοτούν τις 60 βιολογικές μονάδες στην περιοχή, με στόχο κυρίως την παραγωγή βιολογικού γάλακτος, αλλά και κρέατος, έστω και σε μικρότερες ποσότητες. Περαιτέρω, βιολογικά καλλιεργούνται όσπρια και σιτηρά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Πασχάλης Χαρούμενος απέστειλε επιστολή στο επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία ζητά να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα του καταμερισμού των πιστώσεων του μέτρου 2.14. «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» ανά περιφέρεια, όπως αυτό εφαρμόστηκε και στο προηγούμενο που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Το σύνολο των πιστώσεων στο μέτρο που προκηρύχθηκε, ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, ποσό που ο κ. Χαρούμενος χαρακτηρίζει μικρό για όλη την χώρα, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η δυναμική που παρουσιάζει η βιολογική γεωργία στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιτάσσει την γενναία χρηματοδότησή της, ώστε να συνεχιστεί η έντονα ανοδική πορεία της παραγωγής βιολογικών προϊόντων.
parapolitika.gr