παρέχουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε ο ίδιος ο δήμος να παρέχει στους δημότες του. Κι αυτό γιατί δύο υπάλληλοι (μία στο δήμο και μία στο ΚΕΠ), ένας... δήμαρχος κι ένα... δημοτικό συμβούλιο που «τα κάνουν όλα και συμφέρουν» καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 270 κατοίκων το χειμώνα, που φτάνουν ακόμη και τους 1.000 το καλοκαίρι.
Έτσι, η δημοτική αρχή Σικίνου είδε κι αποείδε και βρήκε τη μόνη εφικτή λύση: ιδιώτες στα σκουπίδια, ιδιώτες στο δημοτικό φωτισμό-ηλεκτρολογικά, ιδιώτες στο νερό, ιδιωτές και στη μονάδα αφαλάτωσης...
Όχι, ακόμη δεν έχουν προσλάβει και ιδιώτη... υπάλληλο για να τα βγάλουν πέρα με τις γραφειοκρατικές... τρικλοποδιές που τους βάζει ο «Καλλικράτης». Κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Αποτέλεσμα, τη δουλειά να την έχει αναλάβει ο ίδιος ο δήμαρχος: «Από εμένα περνά ουσιαστικά όλη η αλληλογραφία και πρέπει να κάτσουμε ουσιαστικά να ελέγξουμε και να δούμε τι θέλουν και πώς το εννοούν οι διάφορες υπηρεσίες, ενώ η υπάλληλος που έχω στο δήμο κάνει ακόμη και την ανταποκρίτρια του ΟΓΑ», υπογραμμίζει, μιλώντας στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Σικίνου Γιάννης Συρίγος.
«Προσπαθούμε να δουλέψουμε με ό,τι μέσα έχουμε για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη που μας επέλεξε», σημειώνει και σχολιάζει τον «Καλλικράτη»:
«Ο "Καλλικράτης" έπρεπε να γίνει με προσοχή, όχι -κατά το κοινώς λεγόμενο- όλοι μέσα σε ένα τσουβάλι. Έπρεπε να προβλέπει τη διαμόρφωση του δήμου και των υπηρεσιών του, σύμφωνα με τους κατοίκους, και ειδικότερα για μικρούς δήμους κάτω των 1.000 κατοίκων. Όπως ήταν παλαιότερα. Παλαιότερα ο νομοθέτης ήταν σοφός. Μας είχε χωρίσει σε κοινότητες και μας έβαζε λιγότερα πράγματα, μας έβαζε λιγότερες απαιτήσεις να "τρέξουμε"».
Οι υπάλληλοι
Ο καινούργιος ΟΕΥ προβλέπει, πέραν των 2 υπαλλήλων που υπάρχουν, 1 ΤΕ για οικονομική βοήθεια, 1 μηχανολόγο-μηχανικό, 1 οδηγό, έναν υπάλληλο ύδρευσης και 3 εργάτες καθαριότητας. Με λίγα λόγια, αυτή τη στιγμή, ο δήμος, από τους 9 υπαλλήλους που προβλέπονται, λειτουργεί με 2, και ένα δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο που κάνουν οιαδήποτε εργασία, όπως, για παράδειγμα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που κρατά τα πρακτικά κάποιες φορές (και εδώ τη «μερίδα του λέοντος» την «κερδίζει» ο δήμαρχος). Συμβασιούχους δεν έχει ο δήμος και αναμένει να εγκριθεί ο νέος ΟΕΥ για να ζητήσει. Αν, βεβαίως, του δώσουν....
Ιδιώτης στα σκουπίδια
«Ποιος μαζεύει τα σκουπίδια;», ήταν η ερώτηση τηςaftodioikisi.gr προς το δήμαρχο Σικίνου, διαπιστώνοντας πως δεν υπάρχει ούτε οδηγός απορριμματοφόρου ούτε εργάτης καθαριότητας. Για να πάρει την απάντηση:
«Τα σκουπίδια τα έχουμε αναθέσει σε ιδιώτη. Και μάλιστα, αυτό είναι πιο φτηνό και από έναν υπάλληλο. Ενώ για τον υπάλληλο θα χρειάζονταν περίπου 16.000 ευρώ ετησίως δαπάνη, στον ιδιώτη δίνουμε περίπου 12.000 ευρώ». Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ιδιώτης, μέσω ανάθεσης από την περιφέρεια, έχει «πάρει» και την Καθαριότητα στη Φολέγανδρο και την Ανάφη.
Και «πού πάνε αυτά τα σκουπίδια;» Όπως υπογράμμισε ο Γ. Συρίγος, παλαιότερα εναποθέτονταν σε χωματερή, αλλά πλέον ο δήμος έχει μπει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, για τα υπόλοιπα υπάρχει δεματοποιητής και ΣΜΑ. Επιπλέον, προωθεί πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στο δήμο του.
Ιδιώτες στο νερό και στο... ρεύμα
Ο Δήμος Σικίνου έχει δύο οικισμούς: ένα στο λιμάνι και έναν ψηλότερα, στον οποίο μεταφέρεται το νερό με αντλιοστάσιο. Και άμα πάθει βλάβη; Ε, τότε, επιδιορθώνεται από την εταιρεία που κατασκεύασε το έργο. Και για τις μικροκαταστροφές στο δίκτυο ύδρευσης, υπάρχει και εκεί η λύση: ιδιώτης υδραυλικός. Όσο για τα ηλεκτρολογικά; «Ηλεκτρολόγο ο δήμος δε διαθέτει και όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα απευθυνόμαστε σε ιδιώτη», λέει ο δήμαρχος.
«Ιδιωτική» μονάδα αφαλάτωσης
Η μονάδα αφαλάτωσης που είναι στο νησί και προσφέρει καθαρό νερό στους κατοίκους είναι έργο-δωρεάν... ιδιωτών, της Ομάδας Γιατρών Αιγαίου, και όχι της Πολιτείας, όπως θα περίμενε κανείς. Στοίχισε περίπου 200.000 ευρώ μαζί με τη μελέτη, και βοήθησε τόσο το δήμο όσο και την Πολιτεία να... γλιτώσει 230.000 ευρώ/χρόνο για τη μεταφορά νερού. Με την «ιδιωτική» μονάδα αφαλάτωσης οι κάτοικοι της Σικίνου υδροδοτούνται με 200 κ.ε./ημέρα.
«Θα μπορούσε το κράτος με τη χρήση ενός χρόνου να έκανε αυτό που έκαναν οι ιδιώτες, αλλά... Το εξήγγειλαν τρεις φορές, αλλά δεν προχώρησε», επισημαίνει ο δήμαρχος. Η μόνη βοήθεια του κράτους, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου στην «ιδιωτική» μονάδα αφαλάτωσης; Τα συνοδά έργα (αντλιοστάσια κτλ.)
«Φυλάττουμε "Θερμοπύλες"»
«Ουσιαστικά», επισημαίνει ο δήμαρχος Σικίνου Γ. Συρίγος, «στηριζόμαστε αρκετά στους ιδιώτες. Κι αυτό γιατί είμαστε μόνοι μας. Δεν ενδιαφέρονται οι της κεντρικής πολιτικής σκηνής για τους μικρούς δήμους, και δη νησιωτικούς, διότι δεν έχουν να "αντλήσουν" κάτι πολιτικά».
«Το παλεύουμε. Φυλάττουμε "Θερμοπύλες". Το μεγάλο πρόβλημα είναι να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους που ζουν εδώ. Να τους κρατήσουμε. Να μη φύγουν από τα νησιά. Είναι ένας αγώνας συνεχής», καταλήγει.