tromaktiko: Να μαζευτούμε να κάνουμε ... την αυτοκριτική σας!

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Να μαζευτούμε να κάνουμε ... την αυτοκριτική σας!



από το Μαρικάκι
Στο χρόνο λήψης των μέτρων και όχι στα ίδια τα μέτρα εντοπίζει το πρόβλημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.
Στην ομιλία του στην εκδήλωση του ΙΟΒ Εκατέθεσε την άποψή του ότι η πορεία προς την κρίση θα μπορούσε να είχε ανακοπεί αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπισθεί πριν πάρουν «εκρηκτικές διαστάσεις». Σε ποια περίοδο ακριβώς αναφέρεται ο ... χρησμός; Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε και με ανακοίνωσή του ζητά να πει ευθαρσώς ο Προβόπουλος αν αναφέρεται στην πρώτη περίοδο της θητείας Παπανδρέου.

Το πρόβλημα πάντως που έχει ο Προβόπουλος και ο κάθε Προβόπουλος που όσο λαμβάνονται μέτρα (τα οποία πιέζουν να είναι αρκούντως σκληρά) βγάζουν το σκασμό και όταν αυτά δεν αποδίδουν ή, σωστότερα, αποδεικνύεται ότι καταστρέφουν την οικονομία, τότε αρχίζουν τα παραμύθια με τις καθυστερήσεις, είναι η επιτάχυνση του ξηλώματος του κράτους και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Ωστόσο κάτι δηλώσεις, του τύπου η κρίση είναι «βαθιά συστημική» τι τις θέλει; Ο ίδιος μιλάει ως πούμε από το περιθώριο του συστήματος είναι μήπως είναι στην κορυφή της πυραμίδας του; Αυτός και διάφοροι άλλοι όμοιοί του που έχει μαλλιάσει η γλώσσα τους να προπαγανδίζουν την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την αξιολόγηση όλων πλην των εαυτών τους, αξιολόγησε ποτέ το σύστημα στο οποίο ανήκει; Δε νομίζουμε αν σκεφτεί κανείς τις προτροπές για ανατιμετώπιση της κρίσης με... περισσότερο σύστημα. Ως εκ τούτου η δήλωση ότι «η παρούσα κρίση είναι βαθιά συστημική και δεν αντανακλά απλώς μια παροδική, πτωτική φάση του οικονομικού κύκλου», μάλλον λιγότερο ως αυτοκριτική μεταφράζεται και περισσότερο ως απειλή ότι αν δεν ακολουθηθούν οι οδηγίες του θα έρθει το τέλςο του κόσμου.

Επιπλέον, είναι αυτοκριτική η παρακάτω δήλωση;

«Για να πετύχουμε όμως τώρα εκεί που συστηματικά αποτύχαμε στο παρελθόν είναι απολύτως απαραίτητο να διδαχθούμε από τα λάθη μας, να αποδεχθούμε συλλογικές και ατομικές ευθύνες και κυρίως να απορρίψουμε λογικές, νοοτροπίες και συμπεριφορές που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού».

Το πιθανότερο είναι ότι ο Προβόπουλος χρησιμοποιεί το πρώτο πληθυντικό ως πληθυντικό της ευγενείας και όχι επειδή συνυπολογίζει τον εαυτό του σε αυτούς που έκαναν λάθη από τα οποία τώρα οφείλουν να διδαχθούν και να αποδεχτούν ατομικές ευθύνες. Γιατί αυτός τα έλεγε από νωρίς:θα θυμάστε άλλωστε μια από τις σημαίνουσες παρεμβάσεις του μέσα στο 2010 ήταν η σύσταση για περιστολή των δαπανών για τα ΚΑΠΗ και κλείσιμο των δημόσιων ΜΜΕ!

http://topontiki.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!