tromaktiko: Πως να τοποθετήσετε τα κάδρα στους τοίχους!

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Πως να τοποθετήσετε τα κάδρα στους τοίχους!



Ο πιο γνωστός αλλά και ταυτόχρονα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκτήσει ένας άδειος τοίχος ενδιαφέρον είναι η τοποθέτηση μερικών εκθεμάτων, δηλαδή πινάκων...
ζωγραφικής, φωτογραφιών, ψηφιακών εκτυπώσεων κλπ, πάνω σε αυτόν. Αν και φαίνεται εύκολη η διάταξη των κάδρων πάνω στην επιφάνεια του τοίχου, εντούτοις δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση και απαιτεί δοκιμές, φαντασία και σκέψη.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς είναι να ελέγξει τα εκθέματα τα οποία διαθέτει και να ξεκαθαρίσει ποια θέλει να τοποθετήσει στον τοίχο και ποια όχι. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σκεφτεί τι είδους συνδυασμούς θα μπορούσαν να κάνουν τα συγκεκριμένα έργα μεταξύ τους. Παρακάτω προτείνονται οι πιο βασικοί συνδυασμοί, οι οποίοι βασίζονται σε απλές γεωμετρικές αρχές.

Α. Συμμετρική Διάταξη
Η συμμετρική διάταξη των κάδρων στον τοίχο, δίνει στο χώρο αρμονία, καθαρότητα και ισορροπία. Η διάταξη αυτή είναι θεωρείται κλασσική και συνήθως πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ενός μεγάλου κάδρου στη μέση και μικρότερων κάδρων δεξιά και αριστερά.


Β. Κεντρική διάταξη με ένα κάδρο
Η διάταξη αυτή είναι κατάλληλη για προβολή κάδρων που έχουν μεγάλες διαστάσεις. Προτείνεται επίσης για τα εκθέματα που θεωρούνται αρκετά σημαντικά ώστε να συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον σε αυτά.


Γ. Διάταξη με οριζόντιες περασιές Ι.
Αν θέλετε να εκθέσετε πολλά κάδρα σε ένα τοίχο τότε μπορείτε να φέρετε νοητά δύο οριζόντιες γραμμές και πάνω εκεί να ευθυγραμμίσετε το κάτω μέρος των κάδρων. Με τον τρόπο αυτό θα δώσετε ένα φιλικό και χαρούμενο ύφος στο χώρο σας.


Δ. Διάταξη με οριζόντιες περασιές ΙΙ.
Η διάταξη αυτή είναι παρόμοια με την προηγούμενη, μόνο που ευθυγραμμίζονται οι πάνω και οι κάτω πλευρές των κάδρων.


Ε. Τρίπτυχα
Τα τρίπτυχα συνήθως τα συναντάμε σε έργα του ίδιου καλλιτέχνη ο οποίος αποφασίζει να χωρίσει ένα έργο σε τρία διαφορετικά τελάρα. Εσείς, προκειμένου να εκθέσετε κάποια έργα στην μορφή τρίπτυχου μπορείτε απλά να τοποθετήσετε τρία εκθέματα παρόμοιας τεχνικής, ύφους, υλικού, θέματος κλπ σε παράλληλη διάταξη. Έτσι μπορείτε να εκθέσετε τρεις Χαλκογραφίες, ή τρεις φωτογραφίες με παρόμοια θέματα, ή τρεις ψηφιακές εκτυπώσεις με γεωμετρικά σχήματα κλπ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και τα τρία έργα να έχουν ίδιες διαστάσεις ή τουλάχιστον ίδιο ύψος.

ΣΤ. Διάταξη μέσα σε παραλληλόγραμμο
Σκεφτείτε νοητά ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο στον τοίχο. Στη συνέχεια μπορείτε τα διατάξετε τα κάδρα σας αποκλειστικά μέσα στα όρια του παραλληλογράμμου. Η διάταξη αυτή προτιμάται από ανθρώπους που τους αρέσει η τάξη και η οργάνωση.

Ζ. Ομαδοποιημένα κατά μέγεθος
Ένας εναλλακτικός τρόπος για να δημιουργήσετε ισορροπία στον τοίχο είναι να ομαδοποιήσετε τα κάδρα σας κατά μέγεθος. Έτσι για παράδειγμα ένα μεγάλο κάδρο ισορροπεί με τέσσερα μικρά ομαδοποιημένα κάδρα στο πλάι.


Η. Ένα οριζόντιο και ένα κάθετο κάδρο
Μια ιδιαίτερα σύγχρονη άποψη είναι ο συνδυασμός ενός κάθετου και ενός οριζόντιου έργου, αλλά με ευθυγραμμισμένες τις βάσεις τους.


Θ. Ασύμμετρη διάταξη
Η διάταξη αυτή, δεν ακολουθεί κανένα κανόνα και ακριβώς για αυτό είναι η πιο δύσκολη. Προκειμένου να πετύχετε ένα καλό αποτέλεσμα θα πρέπει να κάνετε αρκετά πειράματα ώστε το αποτέλεσμα να έχει παλμό και ζωντάνια αλλά ταυτόχρονα να μην είναι κουραστικό, φλύαρο και χαοτικό. 
 
Τι να αποφύγετε:

Ακριβώς όπως υπάρχουν μικρά μυστικά στην διάταξη των εκθεμάτων στον τοίχο, έτσι υπάρχουν και μερικές διατάξεις που πρέπει να αποφεύγονται. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να αποφεύγεται η διάταξη οριζόντιων έργων το ένα πάνω στο άλλο, η παράλληλη διάταξη αλλά με ανοδική τάση, η προφανής συμμετρία, η έκκεντρη διάταξη κλπ.

Αν δε θέλετε να γεμίσετε τους τοίχους με τρύπες μέχρι να καταλήξετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα μπορείτε να κόψετε χαρτόνια στο μέγεθος του κάδρου σας και με αυτά να πειραματιστείτε πάνω στις επιφάνειες των τοίχων.

Η αλλαγή της θέσης των εκθεμάτων στους τοίχους μπορεί να αναζωογονήσει πραγματικά το χώρο και να σας κάνει να εκτιμήσετε ξανά έργα τέχνης, φωτογραφίες κλπ, που με τον καιρό είχατε συνηθίσει και σας περνούσαν απαρατήρητα. Έτσι μπορείτε κάθε φορά που βάφετε και στοκάρετε τους τοίχους σας να αλλάζετε τις θέσεις, τις ομαδοποιήσεις και τη διάταξη των κάδρων στο χώρο.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!