tromaktiko: Ασφυξία στη βιομηχανία της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ασφυξία στη βιομηχανία της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας



Απώλεια μεριδίων αγοράς, μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας και πιστωτική ασφυξία συνθέτουν το σκηνικό της κρίσης... της βιομηχανίας στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα. Όπως προκύπτει από την τακτική έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), στο τέλος του 2011 δύο στις τρεις επιχειρήσεις είχαν χειρότερα αποτελέσματα, από εκείνα του 2010, ενώ μειώθηκαν στο μισό οι επιχειρήσεις που εκτιμούσαν θετικότερα αποτελέσματα.

Παράλληλα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 εντάθηκαν περαιτέρω τα προβλήματα των μεταποιητικών επιχειρήσεων τόσο σε ότι αφορά την πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση όσο και στη μείωση της ζήτησης. Η ρευστότητα καταλήγει να είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ακόμη και προμήθειές τους πλέον από το εξωτερικό δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με πιστωμένες συναλλαγές, αλλά με την άμεση καταβολή του ποσού της αξίας της προμήθειας. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις, πιεζόμενες από την κρίση και τον περιορισμό των παραγγελιών τους, εξαναγκάζονται να περιορίσουν την παραγωγή τους. Το δεύτερο εξάμηνο του 2011 οι επιχειρήσεις που περιορίζουν την παραγωγή και τις παραγγελίες τους σε ποσοστό από 10% - 30% φθάνουν το 34,55%, ενώ περίπου το 10% των επιχειρήσεων έχουν περιορίσει την παραγωγή τους από 30% έως και 60%. Οι επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες μειώσεις εντοπίζονται στους κλάδους των κεφαλαιουχικών και των ενδιάμεσων αγαθών, ενώ φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτικών φαίνεται πως ακόμη αντέχει.

Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, οι δραματικοί περιορισμοί σε παραγγελίες, παραγωγή και τζίρο, έχουν αρχίσει να επηρεάζουν σταδιακά όλες τις εναλλακτικές λύσεις των εργασιακών σχέσεων. Το 23,64% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε απολύσεις, το 29,09% έχει προχωρήσει σε μείωση ημερών και αμοιβών του προσωπικού που απασχολούν, το 25,45% έχει καταργήσει τις υπερωρίες. Σε μικρότερο ποσοστό έχουν επιλέξει τη λύση της διαθεσιμότητας ή την κατάργηση της βάρδιας. Πάντως, το 45,45% επιμένει ακόμη να λέει όχι στις απολύσεις εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ σε προηγούμενες έρευνες οι επιχειρήσεις έδιναν ένα σοβαρό προβάδισμα σε μεταρρυθμίσεις, που θα περιόριζαν κυρίως το μη μισθολογικό κόστος και την γραφειοκρατία, στο β΄ εξάμηνο του 2011, όπου η ασφυξία ρευστότητας είναι πλέον δυσβάστακτη, θεωρούν ότι πρώτιστη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με τον οποιονδήποτε τρόπο. Οι επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες ανάγκες χρηματοδότησης εμφανίζονται αυτές του κλάδου των καταναλωτικών αγαθών, καθώς και αυτές που απασχολούν λίγους εργαζόμενους. Πάντως, οι μεγάλες επιχειρήσεις επιμένουν σε πολιτικές μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

Οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας προσπαθούν να βρουν διέξοδο στον δραματικό περιορισμό της εσωτερικής ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού και εκτιμούν ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει μετά το 2012.
voria.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!